Motto

"È necessario imparare tanto a lungo quanto a lungo si vive."

Blogi italian kielen opiskelijoille ja Italian kulttuurista kiinnostuneille.
Blogiin on koottu linkkejä kielen ja kulttuurin eri alueilta.
Blogi sisältää myös Italian matkakuvia sekä opiskeluvinkkejä.

Benvenuti a tutti!

----


* Valitse itseäsi kiinnostava aihe oikealta kohdasta
Valitse aihe!
Numero kertoo kuinka monta eri sivua aiheesta löytyy. Selaa niitä painikkeesta Vanhemmat tekstit.

* Tai selaa Blogiarkistoa.

4.5.2013

Italia - Poliittinen järjestelmä


Kuva: Anita Nehrenheim (C) 2010



La Repubblica Italiana - Italian tasavalta
 


Italia on perustuslaillinen tasavalta. 
Tasavaltainen valtiomuoto hyväksyttiin kansanäänestyksellä 
fasismikauden ja toisen maailmansodan jälkeen 2. kesäkuuta 1946.




Parlamento - Parlamentti

Il Parlamento della Repubblica Italiana è l'Organo costituzionale titolare della funzione legislativa.


Parlamentti on kaksikamarinen, ja se on Italian lainsäädäntövaltaa käyttävä elin. Molemmilla kamareilla on samat valtaoikeudet. Lakialoitteet voivat tulla kummalta kamarilta tahansa, ja molempien on hyväksyttävä ne enemmistöllä, jotta laki astuu voimaan.


Senaatin ja edustajainhuoneen jäsenet (parlamentari) valitaan samanaikaisissa vaaleissa viideksi vuodeksi kerrallaan. Vaalilakia on muutettu tiheään tahtiin. Berlusconin III hallituksen syksyllä 2005 tekemässä muutoksessa palattiin suhteelliseen vaalitapaan. Käyttöön tulivat niin sanotut pitkät listat ja paikkabonus voittaneelle vaaliliitolle.


 L'interno del Palazzo di Montecitorio a Roma, sede della Camera.


Senaatti (ylähuone)

Senato della Repubblica on Italian parlamentin ylähuone. Senaatissa on 315 vaaleilla valittua jäsentä (senatori), ja heidän tulee olla vähintään 40 vuotiaita. Lisäksi tietyt henkilöt, kuten entiset presidentit, pääsevät loppuiäkseen senaatin jäseniksi. Presidentti voi hajottaa senaatin ennenaikaisesti, jos hallitus ei saa enemmistöä.

Edustajainhuone (alahuone)


Camera dei deputati on Italian parlamentin alahuone. Edustajainhuoneessa on 630 jäsentä (deputati). Edustajat kokoontuvat Palazzo Montecitoriossa Roomassa.

Camera dei Deputati - WebTV 



Il Palazzo Montecitorio


Vaalit 2013

Italian ennenaikaiset parlamenttivaalit järjestettiin helmikuun 2013 lopulla. Hallituksen muodostaminen vaalien jälkeen kesti 60 päivää. Uusi pääministeri on Enrico Letta (PD).



Elezioni della Camera del 25.02.2013. Candidati vincitori nelle singole province


Senaatti (ylähuone) - Senato della Repubblica

Silvio Berlusconin johtama oikeistokoalitio - 116 paikkaa
Pier Luigi Bersanin johtama vasemmistolainen vaaliliitto- 113 paikkaa.
Beppe Grillon johtama Viiden tähden liike - 54 paikkaa.
Pääministeri Mario Montin keskusta - 18 paikkaa.

Edustajainhuone (alahuone) - Camera dei deputati

Bersanin vasemmistokoalitio sai 345 paikkaa. Kannatus 29,5 %
Berlusconin oikeisto 125 paikkaa. Kannatus 29,1 %
Grillo 109 paikkaa. Kannatus 25,5 %
Monti (Scelta civica) 47 paikkaa. Kannatus 10,5%



Porcellum ja muuta politikointia

Poliittisesti katsoen Italia on varsin erikoinen maa. Ennen vaaleja Berlusconi puolueineen näytti hautautuneen maan alle. Vapauden kansa, PdL, menetti vaaleissa 6 miljoonaa ääntä, mutta esiintyi silti voittajana.

Tämä johtuu Italian vaalijärjestelmästä, siitä jota kutsutaan nimellä ’porcellum’, sikamainen järjestelmä. Italian vaalilain mukaan alahuoneessa eniten äänien ääniä saaneen puolueen edustajamäärä nousee 340:een mikäli se jäisi vaalituloksen perusteella sen alle. Järjestelmä saa aikaan sen, että koalitioiden on mahdotonta saada enemmistö sekä edustajainhuoneessa että senaatissa.


Berlusconi vei pääministerikaudellaan Italian konkurssin partaalle ja teki seksiskandaaleillaan Italian naurettavaksi muiden maiden silmissä. Hän onnistui kuitenkin yhdessä kuukaudessa saamaan takaisin suuren osan kannattajistaan erittäin tehokkaan vaalikampanjan avulla, jossa hän muun muassa lupasi, että kiinteistövero poistetaan ensiasunnoilta, ja jo perityt verot palautetaan verovelvollisille.

Tavallaan myös Montin johtama virkamiesten puolue auttoi Berlusconia, koska Montin hallitus joutui tekemään EU:n määräämiä vaikeita päätöksiä, menojen leikkauksia ja veronkorotuksia. Monti onnistui tasapainottamaan Italian taloutta ja saamaan takaisin EU:n luottamuksen, mutta hinta oli kova. Yli 30% Etelä-Italian nuorista on ilman työtä, ja yritys toisensa jälkeen on joutunut lopettamaan.

Italialaiset tuntevat suurta tyytymättömyyttä vanhoja poliitikkoja kohtaan, ja tästä syystä Beppe Grillo onnistui hyvin lyhyessä ajassa saavuttamaan suosiota. Grillon liike on populistinen, hyvin nuorekas ja puheissaan varsin aggressiivinen. Koska italialaisten mitta alkoi jo olla täynnä, Grillo herätteli myös nukkuvia äänestäjiä.

Grillon liike toimii netin kautta: sen kanavia ovat Facebook, Twitter ja YouTube. Grillo ei koskaan esiinny Italian televisiossa eikä anna haastatteluja italialaisille tiedotusvälineille. Liike ei levitä muukalaisvihaa, joten sitä ei voi rinnastaa Suomen perussuomalaisiin. 

Rasistista sanomaa levittää sen sijaan Pohjoisen liiga, Lega Nord, joka vaaleissa kuitenkin kärsi tappion.

Grillo jatkoi itsepintaisesti vanhojen puolueiden vastustamista, eikä ryhtynyt yhteistyöhön Bersanin kanssa. Tämä saattoi olla virhe liikkeen kannalta. Berlusconi sen sijaan ehdotti koalitiohallitusta. Se ei ole Suomessa ennenkuulumatonta, mutta Italiassa oikeisto ja vasemmisto eivät koskaan ole istuneet samassa hallituksessa.

Jokin aika sitten oli Italiassa presidentin vaalit. Grillo ja Bersani eivät silloinkaan tehneet yhteistyötä. Parlamentin oli pakko valita Giorgio Napolitano uudelleen. 

Nyt Italiassa on hallitus, jonka muodostavat vasemmisto, Berlusconin puolue ja Mario Montin puolue. Saattaa olla, että heti kun gallupit ovat Berlusconille suosiollisia, hän kaataa hallituksen ja vaatii uusia vaaleja. Berlusconi haluaa tehdä comebackin.

Jotakin uutta on kuitenkin tapahtunut: Italian hallitus on ”nuorentunut”. Mutta nuoruuden käsite Italiassa poikkeaa suomalaisten käsityksestä. Italian hallituksen keski-ikä on 52 vuotta. Presidentti Napolitano on 87, ja kun hänen uusi kautensa päättyy, hän on 94-vuotias. Berlusconi on 77-vuotias (2013).
 

Italian puolueita

Kaikki suomalaiset tuntevat Silvio Berlusconin, ja ehkä myös Mario Monti on tullut tutuksi. Mutta kun lukee poliittisia uutisia Italiasta, artikkeleissa vilahtelee monia muitakin nimiä, ja myös puolueiden nimiä.

Demokraattinen puolue


Partito Democratico (PD) on italialainen syksyllä 2007 perustettu keskusta-vasemmistolainen puolue. Puolueen johtaja, eli puoluesihteeri, on Pier Luigi Bersani.

Pier Luigi Bersani

Vapauden kansa


Il Popolo della Libertà (PdL) on Silvio Berlusconin johtama keskusta-oikeistolainen puolue. Puolue syntyi kun Forza Italia ja Alleanza Nazionale yhdistyivät maaliskuussa 2009.


Viiden tähden liike

MoVimento 5 stelle on italialainen populistinen, EU-kriittinen, ekologinen ja korruption vastainen puolue. Puolueen perustaja on italialainen koomikko Giuseppe "Beppe" Grillo.


Beppe Grillo in Piazza Castello a Torino 
per la campagna elettorale del Movimento 5 Stelle Piemonte, 
il 14 marzo 2010. 


Scelta Civica (SC) (Mario Monti)

Il partito si presenta come civico, esterno ai partiti tradizionali. 
Ideologia: Liberalismo, Europeismo. Collacazione: Centro.
Coalizione: Con Monti per l'Italia.


Pohjoisen liitto

Lega Nord on separatistishenkinen, oikeistopopulistinen puolue. Puoluetta johtaa entinen sisäministeri Roberto Maroni. Puolue on vuodesta 1996 ajanut Padaniaksi kutsumansa Italian pohjoisosan suurempaa autonomiaa ja taloudellista vapautta köyhemmästä etelästä.


Muita


 
Suomen ulkoasiainministeriön sivut



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti