Motto

"È necessario imparare tanto a lungo quanto a lungo si vive."

Blogi italian kielen opiskelijoille ja Italian kulttuurista kiinnostuneille.
Blogiin on koottu linkkejä kielen ja kulttuurin eri alueilta.
Blogi sisältää myös Italian matkakuvia sekä opiskeluvinkkejä.

Benvenuti a tutti!

----


* Valitse itseäsi kiinnostava aihe oikealta kohdasta
Valitse aihe!
Numero kertoo kuinka monta eri sivua aiheesta löytyy. Selaa niitä painikkeesta Vanhemmat tekstit.

* Tai selaa Blogiarkistoa.

31.12.2011

Historiikki ja ajatuksia blogista


Pyydetty artikkeli


Olen peruskoulun ruotsin ja englannin opettaja, nyt eläkkeellä. Eläkkeellä ollessani kiinnostuin italian kielestä ja Italian kulttuurista. Tein harrastuksestani blogin.

Minulta kysyttiin - asiantuntijataholta - miten tulin tehneeksi blogini italian kielestä ja Italian kulttuurista ja pyydettiin artikkelia urastani ja blogista. Halusin itsekin tietää. 
Sen selvittämiseksi on kaivauduttava hetkeksi historiaan.

Kaikki alla oleva koskee lähinnä kielten opetusta, alue jonka tunnen. 
Mutta uskoakseni sama pätee myös muihin oppiaineisiin.

Innostus!

Olen aina ollut helposti innostuva, utelias ja kokeilunhaluinen, sekä ahkera ja sinnikäs siinä mihin innostun, vaikka itse sanonkin. Kiinnostava projekti vie minut mukaansa kokonaan. Olen toisaalta myös helposti pitkästyvä. Olen aina etsinyt uusia haasteita. Sellaisiakin, jotka ehkä ovat hiukan liian vaikeita senhetkiselle osaamistasolleni. 
On mielenkiintoista oppia uutta ja kehittyä.




Aikojen alku!

Kun aikojen alussa ihan ensimmäiseen tietokoneprojektiin koulussa haettiin osallistujia, lähdin empimättä mukaan. 
Tietämättä ja ymmärtämättä ollenkaan, mistä on kyse.

Elettiin siis aikoja, jolloin kukaan ei tiennyt tietokoneista paljoa, ja tietokoneiden opetuskäytöstä ei mitään. Ei Suomessa eikä missään päin maailmaa. Kaikki oli uutta – ja ihmeellistä. Tietoverkkoa ei silloin tietenkään vielä ollut, oli vain tietokone. Ja korppuasema. Ja jokunen nerokas, mutta nyt ajatellen kömpelö ohjelma.

Ensimmäistä projektia seurasi lukuisia muita. Myös minun kohdallani. Suomessa ja muualla etsittiin kiihkeästi opetuksen viisasten kiveä. Yhteiskunnan, ja myöhemmin myös EU:n, rahaa kului, kun projektityöryhmä toisensa jälkeen kokoontui. 
Siihen aikaan oli vielä rahaakin. 
Kaiken kaikkiaan, tulokset olivat luvalla sanoen vaatimattomia. 

Opettaja!

Kun vuosi toisensa jälkeen opettaa samoja vanhoja asioita yhä uusille ja uusille oppilaille, on pitkästymisen vaara olemassa. Jos opettaja on pitkästynyt, oppilaskin pitkästyy. Minä halusin välttää tämän kokeilemalla kaikkia mahdollisia keinoja, joita tietotekniikka opetukseen vain suinkin tarjoaisi. Kokeilin muiden tekemiä ns. opetusohjelmia, ja tein myös joitakin omia. Kaikki ne ovat vaipuneet unholaan. Kun tietoverkko sitten tuli, opettelin käyttämään monia erilaisia opetusalustoja, kun ne toinen toisensa jälkeen vaihtuivat. Kehittelin niihin opetusmateriaalia. 
Nekin ovat ehkä vaipumassa unholaan, kun en enää ole niistä huolehtimassa?




Muut opettajat!

Olin innokas myös herättelemään muita opettajia käyttämään tietotekniikkaa opetuksen apuna. Olin itse kouluttautunut, opiskelin omatoimisesti ja toimin myös itse kouluttajana. Halusin näyttää, mitä kaikkea mielenkiintoista tietokoneella voi tehdä ja mitä kaikkea Internetistä opetukseen löytyy.

Tuntui että se oli taistelu tuulimyllyjä vastaan. Ymmärsin toki ongelmat ja vaikeudet. Kouluilla ei ollut riittävästi laitteita, laitteet ja ohjelmat muuttuivat jatkuvasti, laitteet vanhenivat nopeasti ja olivat osin epäkunnossa, tietotekniset taidot olivat puutteelliset, aluksi myös oppilailla, sijaisjärjestelyt koulutusten aikana olivat hankalat, opettaja joutui tekemään runsaasti lisätöitä ilmaiseksi ja omalla ajallaan. Ei ollut myöskään syntynyt yleisesti hyväksyttyjä opetuksen tietoteknisiä käytänteitä, ei tiedetty mitä pitäisi ja mitä voisi tehdä, opetusmetodit pohjautuivat oppikirjaan, ja osa opettajista jopa vastusti tietokoneita aktiivisesti.

Sitten!

Sitten tietokoneiden ja tietoverkkojen maailmassa kaikki muuttui, ja hyvin nopeaan tahtiin. Oppilaiden tietotekniset taidot alkoivat olla opettajien taitoja paremmat. Hyvin pian oppilaat elivät jo kuin eri kulttuurissa, oli kännykät, tietokonepelit ja mitä kaikkea. Tuli sosiaaliset mediat. Oppilaat omaksuivat uudet laitteet ja käytänteet itsestään selvyyksinä. Koulu kulki jälkijunassa. Opetuskäytänteitä ei ollut vieläkään. Käytänteiden kehittäjillä ja tarjoajilla ei aina tuntunut olevan yhteyttä ruohonjuuritasoon, siis siihen mitä oppilaiden kanssa ja luokkahuoneessa on mahdollista tehdä ja mitä ei. Eikä siihen, mitä opettajat tarvitsevat ja haluavat. Viisasten kivi oli edelleen löytämättä.




Karvalakkimalli!

Ajatus varsinaisista laajemmista ”opetusohjelmista” lienee suuremmaksi osin unohdettu? Opetusalustat puolestaan ovat usein olleet joko liian kalliita tai liian vaikeita ja hankalia opetella ja käyttää. Mitä jää jäljelle?

Jäljelle jää karvalakkimalli. Jäljelle jää itse Internet. Jäljelle jäävät uudet ja ilmaiset, kohtalaisen helppokäyttöiset ohjelmat, kuten esimerkiksi ohjelmat blogien tekemiseen. Jäljelle jää pilvitallennuksen mahdollisuus. Sosiaaliset mediat. Kaikki se, jota oppilaat jo osaavat käyttää ja käyttävätkin.

Erityisesti kielten opetukseen Internet tarjoaa hyvin monenlaista ja monipuolista materiaalia ja monia mahdollisuuksia.

Minun mottoni on ollut:

Netti on kielten aarreaitta - ja suuri seikkailu!

Olen odotellut, milloin joku ylempi taho kiinnostuu asiasta. Mutta ainahan on kyse rahasta.

Nyt Internet on jo niin täynnä materiaalia, että käyttökelpoisen opetusmateriaalin löytäminen sieltä alkaa olla hankalaa ja ennen kaikkea aikaa vievää. Materiaali täytyy kerätä yhteen, ja sitä täytyy ylläpitää, kehittää ja päivittää.

Ymmärrän tietenkin myös näihin asioihin liittyvät ongelmat, vielä ratkaisemattomat tekijänoikeuskysymykset, tietoturvaongelmat sekä oppilasturvakysymykset. Nämä ovat suuria asioita, mutta ratkaistavissa.




Italiaa eläkkeellä!

Kun kaiken tämän jälkeen aloin opiskella italiaa kansalaisopistossa, arvaatte ehkä mitä tapahtui? Pitkästyin. Oppikirja on erinomainen perusta kielen opiskelulle. Mutta pitkästyin sen yksitasoisuuteen ja sen yksipuolisuuteen. Oppikirjan ääninauha on ihan hyvä, mutta pelkästään sen ja kirjan varassa tuntui että kieltä ei opi. Halusin enemmän. Halusin tunteita, halusin innostusta. Hauskuutta ja huumoria. Vaihtelua. Tietoa. Kulttuuria. Ahaa-elämyksiä. Halusin elämää.

Aloin surffailla netissä ja kerätä itseäni kiinnostavia linkkejä. Tein niistä blogia itselleni. Koristelin linkkejä matkavalokuvillani. Kun blogi kasvoi ja kasvoi, ystäväni sanoi, että muutkin voisivat olla siitä kiinnostuneita. Mieleeni syntyi bisnesidea. Jokunen euro korvausta tehdystä työstä olisi kyllä ihan kiva… Laajensin siis blogia ja tarjosin sitä erittäin edulliseen hintaan työväenopistoille ja kansalaisopistoille. Italiaa opetettiin 150 laitoksessa. Sain viisi ostotarjousta. Tiedän, rahaa ei ole.

En lannistunut. En halunnut antaa periksi. Omasta mielestäni blogi ja Internet ovat mitä oivallisin keino oppia kieltä. Olin itse siitä hyvä esimerkki. Kielen puhuminen ei kyllä vielä oikein suju, mutta kielen ymmärtäminen ja kulttuuritietous ovat kahdessa ja puolessa vuodessa tehneet nollapisteestä huiman harppauksen. Olen varsin tyytyväinen, lukiessani uutisia italiaksi… Olen toki lukenut oppikirjaakin, paria muutakin oppikirjaa itse asiassa, ja tehnyt harjoitustehtävät säntillisesti. Käyn edelleen italian tunneilla.

Jonkin aikaa harkittuani päätin vuoden 2012 alussa ottaa suuren askeleen ja jakaa blogini muille - ilmaiseksi. Onhan se suuren Internetinkin kantava ajatus. Ilman ilmaiseksi jakamista meillä ei olisi Wikipediaa, ei YouTubea eikä paljon paljon muutakaan. Aloin siis mainostaa blogiani sosiaalisissa medioissa.




Palautteita!

Saamani palaute blogistani on ollut erinomaista ja innostavaa. Joku opettaja toivoi vastaavanlaisia blogeja myös muihin kieliin. Minä olen tehnyt tämän blogin yksin. Mutta vastaavia voi pystyttää yhteistoimin. Sekin on nykyisen Internetin pääajatuksia. Ilman yhteistyötä ei Wikipediaa olisi. Wikipedia on yhteistyön suuri monumentti.

Nyt!

Kadehtien olen seurannut, kuinka omaan kouluuni ja muualle nyt on saatu Smartboardit ja iPadit ja mitä kaikkea. Sellaisista olin unelmoinut niin pitkään kun niitä on ollut olemassa… Mitä kaikkea olisinkaan voinut niillä tehdä! Mutta hyvä näin. Kehitys menee eteenpäin. Minä teen italian blogiani ja toivon, että se joskus päätyy jollekin Smartboardille. Ja mahdollisimman monen italian opiskelijan ja italiafanin tietokoneen näytölle, iloksi ja hyödyksi.

 
Blogissani on lisää ajatuksia, mietteitä ja tarinoita:

Blogini osoite on
anita-italia.blogspot.com

Palautetta otan vastaan mielelläni, ja toivomuksia ja ehdotuksia blogin kehittämiseen. Jos joku haluaa tehdä yhteistyötä, sekin sopii mainiosti. Linkkiä saa mielellään jakaa sosiaalisissa medioissa ja kaikin muin tavoin.

Benvenuti a tutti! 

Anita Nehrenheim

Taormina

Comune della provincia di Messina

Kuva: Anita Nehrenheim (C) 2011

Taormina lyhyesti


Romanttinen, hurmaava, maalauksellinen pikkukaupunki Monte Tauron rinteellä. 
Jo nimikin kuulostaa kauniilta. Noin 10 000 asukasta. Pieniä kujia ja aukioita, historiallisia nähtävyyksiä eri aikakausilta.

Kuten monilla Italian kaupungeilla, Taorminallakin on värikäs historia. Kaupungin perustivat sikulit, sitten tulivat kreikkalaiset. 200-luvulla eaa Sisiliasta tuli Rooman provinssi. Myöhemmin kaupungin valloittivat arabialaiset, sitten espanjalaiset - ja monet muut. 1700-luvulla Taormina taantui kyläpahaseksi, mutta kehittyi myöhemmin tärkeäksi turistikeskukseksi. Vuonna 1968 viehättävä Taormina tunnettiin jo varakkaiden turistien talvikohteena. Kaupungin talviasukkaina ovat olleet mm. Elisabeth Taylor ja Greta Garbo. (tiedot Wikipedia)


Taorminassa järjestetään vuosittain kuuluisat filmifestivaalit



Google Maps
Taormina (Google Maps)

    Kuva: Anita Nehrenheim (C) 2011

    Nähtävyyksiä:

    Corso Umberto (barocca)

    Jotain on Sisiliassakin kielletty.
    Esimerkiksi tämän antiikkiliike Saron kuvaaminen Corso Umbertolla.
    En huomannut kieltokylttejä. Kauppias oli hyvin vihainen.
    Kuva: Anita Nehrenheim (C) 2011

    Wikimedia Commons
    Corso Umberto on Taorminan viehättävä pääkatu. Lyhyt, eikä kovin leveäkään.
    Alkaa Piazza Badialta ja päättyy Piazza IX Aprileen.
    Nimetty Italian kuninkaan mukaan. 


    Porta Messina

    Kuva: Anita Nehrenheim (C) 2011
    Arabialaisten rakentama portti kaupungin suojelemiseksi.


    Kuva: Anita Nehrenheim (C) 2011
      Arabialaisten rakentama portti kaupungin suojelemiseksi.


        Piazza Duomo & Fontana (barocca)


        Kuva: Anita Nehrenheim (C) 2011



        Näkymä Piazza Duomolta merelle
        Kuva: Anita Nehrenheim (C) 2011

        Kuva: Anita Nehrenheim (C) 2011
        Samat muusikot esiintyvät Piazza Duomolla myös vuotta aikaisemmin
        (ks video con musica, yllä)

         Duomo - Basilica di S. Nicolò

        Kuva: Anita Nehrenheim (C) 2011
        Wikimedia Commons
        Kuva: Anita Nehrenheim (C) 2011, Santa Lucia
        Kuva: Anita Nehrenheim (C) 2011
        Kuva: Anita Nehrenheim (C) 2011
        Kuva: Anita Nehrenheim (C) 2011


        Chiesa di San Giuseppe (barocca) & Piazza IX Aprile

        Kuva: Anita Nehrenheim (C) 2011


        Vicolo Stretto - Italian kapein kuja

        Kuva: Anita Nehrenheim (C) 2011

        Kuva: Anita Nehrenheim (C) 2011



        Teatro Antico (Greco-Romana)


        Kuva: Anita Nehrenheim (C) 2011
        Kuva: Anita Nehrenheim (C) 2011

        Kuva: Anita Nehrenheim (C) 2011


          Italialaiset sähkösysteemit ovat hyvin mielenkiintoisia.

        Kuva: Anita Nehrenheim (C) 2011

          Ikivanhaa ja upouutta


        Kuva: Anita Nehrenheim (C) 2011


        Italialaiset ikkunat ja parvekkeet ovat kauniita.

        Kuva: Anita Nehrenheim (C) 2011


        Kuva: Anita Nehrenheim (C) 2011

        Devolver-animaatio


        Esittely - Acapela-animaatio


        30.12.2011

        Capodanno

        Anno nuovo vita nuova!


        Kuva: Anita Nehrenheim (C) 2010

        "Se vuoi una vita felice, 
        devi dedicarla a un obiettivo, 
        non a delle persone o a delle cose."
        (A. Einstein)

        Italialaiseen uudenvuodenviettoon kuuluu pahoja henkiä karkottavaa ilotulitusta, sekä uudenvuoden aattona että päivänä, konsertteja, kuljeksimista kaduilla ja piazzoilla, italialaisen hilpeää hauskanpitoa perheen ja ystävien kanssa, Tombolan pelaamista (bingon tapainen peli), kuohuviiniä (prosecco, spumante), maljojen nostelua, kirkko, tasavallan presidentin tervehdys uudenvuodenaattona.

        Kun italialaiset juhlivat, he juhlivat kunnolla. Uudenvuodenaattona juhlitaan aamun sarastukseen saakka. 

        Taikausko

        "All’inizio dell’anno, alcune tradizioni hanno soprattutto l’obiettivo di assicurarsi l’abbondanza, il benessere e la felicità per l’intero anno."

        Italialaiset ovat varsin taikauskoisia, joten uudenvuodenaattoonkin liittyy taikauskoisia perinteitä, joiden tarkoitus on tuoda onnea - ja ennen kaikkea rahaa. Asiaan kuuluu, että sekä naiset että miehet pukeutuvat johonkin punaiseen, tavallisesti seksikkääseen alusvaatteeseen, minkä sanotaan tuovan onnea ja rakkautta uuteen vuoteen. Tapa pukeutua punaiseen periytyy antiikin Rooman ajoilta. Monien kauppojen näyteikkunat muuttuvatkin punaisiksi joulun jälkeen. Tietojen mukaan alusvaate pitää olla lahjaksi saatu, ja se kuuluu heittää pois seuraavana päivänä.




        Sitten heitetään myös vanhoja rikkinäisiä tavaroita ulos ikkunasta. Jossakin päin Italiaa rikotaan astioita maahan. Uusi vuosi aloitetaan "puhtaalta pöydältä". 

        "Una delle tradizioni più antiche e particolari è quella di spaccare a terra dei cocci (piatti, bicchieri, vassoi) a mezzanotte come rito di eliminazione del male, fisico e morale, accumulatosi nell’anno trascorso."

        Uskotaan myös, että jos keskiyön jälkeen ensimmäinen vastaan tuleva ihminen on pappi, lääkäri tai postimies, on syytä huolestua. Naisen tai lapsen kohtaaminen ei ole hyvä ennusmerkki, vanhan miehen kohtaaminen sen sijaan on. Joidenkin tietojen mukaan onnea tuovan henkilön tulee olla vastakkaista sukupuolta. 

        "Incontrare un vecchio o un gobbo (kyttyräselkä) è sinonimo di fortuna e vita lunga mentre incontrare un bambino o un prete porta grande sfortuna per l’anno appena iniziato."



        Il Falò del vecchione / Rogo del vecchione

        Bolognassa Piazza Maggiorella poltetaan vuoden vaihtuessa il vecchione, "vanha ukko" (= vanha vuosi) roviolla. Kyllä, valtava roihu keskellä kupunkia. Uudesta vuodesta toivotaan parempaa. (ks 10 kuvaa ja lyhyt video)


        Tanti Auguri di Buon Anno!
        Felice Anno Nuovo! Buona Fortuna!





        Tietoa


        Toivotuksia

        Ruoka

        Uudenvuoden ateria on zampone eli siansorkkaa, cotechino, rasvaista makkaraa, ja lenticchie eli linssejä, rosmariinilla maustettu linssi-tomaattikeitto, zuppa di lenticchie. Cotechino pilkotaan linssiruokaan tai syödään sellaisenaan.

        Cotechinon ja linssien syöminen on vanha roomalainen tapa. Linssit symboloivat kolikoita, siis vaurautta. Mitä enemmän linssejä syöt, sitä enemmän rahaa on tulossa... Rasvainen sianliha ennustaa myös yltäkylläisyyttä. Keskiyöllä syödään 12 onnea tuovaa viinirypälettä, yksi uuden vuoden jokaiselle kuukaudelle. Tämä tapa on tullut Espanjasta. Granaattiomena symboloi uskollisuutta ja hedelmällisyyttä. Uutenavuotena syödään myös panettonea ja pandoroa, kuten joulunakin.

        Chi mangia l’uva per capodanno conta i quattrini tutto l’anno”.

         Il cotechino con le lenticchie


        Sekalaista


        Videoita

        "In questa lezione Veronica, insieme a suo papà ci insegna a preparare un buon panettone, tipico dolce delle feste in Italia e come utilizzare la particella "ci" con valore rafforzativo di alcuni verbi. Buona visione e buon anno nuovo!"
        Uudenvuoden sanastoa

        Gli auguri di Capodanno = Uudenvuoden tervehdykset
        Buon Anno! = Hyvää Uutta Vuotta!
        Tanti auguri di Buon Anno = Oikein hyvää Uutta Vuotta
        Felice Anno Nuovo = Onnellista Uutta Vuotta
        Prospero Anno Nuovo = Hyvää (menestyksellistä) Uutta Vuotta
        Buona Fortuna! = Onnea!

        San Silvestro  = Uudenvuodenaatto
        Notte di San Silvestro = Uudenvuodenyö 
        Capodanno (Capo d'anno) = Uudenvuodenpäivä

        La Festa di San Silvestro = Uudenvuodenjuhlat 
        il viglione = uudenvuodenyön tanssiaiset

        lo zampone = täytetty siansorkka
        il cotechino con le lenticchie =  makkaraa ja linssejä
        lenticchie = linssit 
        fuochi d'artificio = ilotulitus 
        cena di Capodanno = uudenvuoden illallinen
        prosecco = kuohuviini

        biancheria intima di colore rosso = punaiset alusvaatteet
        gettare dalla finestra oggetti vecchi o inutilizzati = heittää vanhoja ja turhia esineitä ikkunasta
        la promessa per l'anno nuovo = uudenvuodenlupaus


        29.12.2011

        Sicilia

        Owner of rights: © Freeworldmaps.net 2006

        ”Miss’ sypressit tuoksuu nyt talvellakin, 
        istun oksalla uljaimman puun; 
        miss’ siintääpi veet, viini on vaahtovin 
        ja sää aina kuin toukokuun; 
        ja Etnanpa kaukaa mä kauniina nään, 
        ah, tää kaikki hurmaa ja huumaapi pään, 
        ja laulelmat lempeesti lehdoissa soi, 
        sen runsaammat riemut ken kertoilla voi!” 
        (Sylvian joululaulu, Topelius)
        Sylvia eli mustapääkerttu on muuttolintu, 
        joka talvehtii Sisiliassa.
           

        "Sicilia est insula" (vanhan latinan oppikirjan mukaan)

        Sisilia on Italian autonominen alue: saaren sisäisistä asioista päättää oma parlamentti. Välimeren suurin saari, pinta-alaltaan noin kaksi kertaa Ahvenenmaan kokoinen. Asukkaita saman verran kuin koko Suomessa. Sisilian eteläinen ja läntinen osa ovat melko laakeita, pohjoinen ja itäinen osa vuoristoisia. Pääkaupunki Palermo. Oliivit ja viini ovat saaren tärkeimmät maataloustuotteet. Saarella kasvatetaan myös appelsiineja, sitruunoita ja manteleita.

        Lingua


        Sisilian kieli on latinasta periytyvä kieli, joka poikkeaa jonkin verran italian kielestä. Sanoja arabian kielestä, katalaanista, ranskasta ja espanjasta. (Tiedot mm Wikipediasta)
        Pari sanaa sisiliaa:

        grazie - grazzi 
        prego - pregu 
        buongiorno -  bongiornu
        buona sera - bona sira  
        buona notte - bona notti  
        conto - cuntu  
        caldo - càudu, càuru 


        Vähän enemmän sisiliaa:

        "To have seen Italy without having seen Sicily 
        is to not have seen Italy at all, 
        for Sicily is the clue to everything." 
        from Journey to Italy (Goethe) 

        "Italia ilman Sisiliaa ei herätä sielussa minkäänlaista kuvaa; vasta täällä on avain kaikkeen",
        Goethe kirjoitti Italian matkallaan vuonna 1787.
        Sicilia

          Racconti di viaggo

            Immagini

            Foto Sicilia kuvahaku:
            Hae nimellä tai esim chiesa, museo jne.
            Ks myös valikot oikealla: Province, Categorie, Località


            Stemmi

              Stemmi delle città capoluoghi e delle province della Sicilia



              Meteo


              Prodotti Tipici Siciliani


              Tämä tiedosto on lisensoitu

               Maakuntia on yhdeksän. Niiden pääkaupungit: Catania, Messina, Syrakusa, Trapani, Enna, Caltanissetta, Agrigento ja Ragusa. Muita kaupunkeja: Cefalù, Taormina. Kuntia on 390. 

                Agrigento e Valle dei Templi (linkki blogiin)


                Caltanissetta

                Pääkaupungissa Caltanissettassa on noin 60 000 asukasta.


                Catania

                Catanian pääkaupunkia Cataniaa (n. 350 000 asukasta) kutsutaan mustaksi kaupungiksi (Città Nera), koska useimmat rakennukset on tehty mustasta laavakivestä eli basaltista. -  (una scultura in basalto), (basalto: kuvahaku).



                Messina on Sisilian kolmanneksi suurin kaupunki. Kauppakaupunki. Alle 300 000 asukasta.

                Noto e Val di Noto (linkki blogiin)

                 Ragusa

                Ragusan kaupungin vanhin osa on nimeltään Ragusa Ibla tai Ragusa Inferiore (ala-Ragusa) ja toinen maanjäristyksen jälkeen rakennettu Ragusa Superiore (ylä-Ragusa). Yli 70 000 asukasta. (Wikipedia)


                  Taormina (linkki blogiin)

                  Trapani

                  Trapanin kaupunki on vilkas satamakaupunki sirpin muotoisella niemekkeellä. Nimi Trapani juontuu kreikan sanasta drepanon, sirppi. Barokin ajan nähtävyyksiä. N. 70 000 asukasta.