Motto

"È necessario imparare tanto a lungo quanto a lungo si vive."

Blogi italian kielen opiskelijoille ja Italian kulttuurista kiinnostuneille.
Blogiin on koottu linkkejä kielen ja kulttuurin eri alueilta.
Blogi sisältää myös Italian matkakuvia sekä opiskeluvinkkejä.

Benvenuti a tutti!

----


* Valitse itseäsi kiinnostava aihe oikealta kohdasta
Valitse aihe!
Numero kertoo kuinka monta eri sivua aiheesta löytyy. Selaa niitä painikkeesta Vanhemmat tekstit.

* Tai selaa Blogiarkistoa.

31.3.2013

Aperitivi analcolici


Con aperitivo si intende una bevanda poco alcolica o analcolica, che si beve prima dei pasti per stuzzicare l'appetito. Può essere bevuta al tavolo da pranzo, oppure in piedi poco prima di sedersi al tavolo, o anche in un locale pubblico diverso dal posto in cui poi si consumerà il pasto.” (it Wikipedia)

stuzzicare = kiihottaa
in piedi =
seisaaltaan

Aperitiivilla (it) (fi) (lat aperire = avata) tarkoitetaan alkoholitonta tai miedosti alkoholipitoista juomaa, joka nautitaan ennen ateriaa alkujuomana, usein alkupalojen kera. Aperitiivin ajatellaan lisäävän ruokahalua. Alkoholipitoisia aperitiivijuomia ovat esimerkiksi samppanja, sherry tai vermutti. Alkoholipitoisia italialaisia aperitiivijuomia on esimerkiksi Aperol (en) (it) (11%, Campari) ja Cynar (en) (it) (16,5%, Campari). 


Aperitivi analcolici

Suosittuja italialaisia alkoholittomia aperitiiveja ovat esimerkiksi Crodino, Sanbittèr ja Chinotto. Crodinoa ja Sanbittèria myydään viehättävissä pikkupulloissa (10 cl). Yhdestä pullollisesta saa jäiden kanssa lasillisen juomaa. 

Nyt voit järjestää ystävillesi vielä italialaisemmat päivälliset tai illanistujaiset aitojen italialaisten aperitiivien (ja alkupalojen) kera. Juomien mausta syntyy varmasti keskustelua.

Alla olevia juomia ja monia muita italialaisia elintarviketuotteita voi tilata verkkokaupasta Italian Herkut (Suomi, Turku). Aperitiivit löytyvät täältä. Yrityksellä on myös Facebook-sivu. (ks myös alla)

Crodino

Crodino on suosittu, hiilihappopitoinen, oranssinvärinen, yrteistä valmistettu aperitiivi (bitter, bittersweet, dolceamaro), jonka maku muistuttaa Camparia. Crodinon maku on melko voimakas, ja se vaatii hieman totuttelua, mutta kun siihen tottuu, siitä ei voi olla pitämättä.

 Kuva täältä

Crodino tarjoillaan sellaisenaan jäähdytettynä, jääpalojen kera, appelsiini-, sitruuna- tai limeviipaleella koristettuna. Voidaan laimentaa kivennäisvedellä tai hedelmämehulla.

Perfetto da sorseggiare in abbinamento a salatini e stuzzichini mentre si prepara la cena, chiacchierando della giornata appena trascorsa.”

sorseggiare= siemailla
in abbinamento =
kanssa
stuzzichini =
pikkupurtavaa 

la giornata appena trascorsa = juuri kulunut päivä


Nimi Crodino tulee paikkakunnasta Crodo pohjois-Italiassa, Piemontessa, jossa Crodinoa on valmistettu vuodesta 1964 lähtien. Vuodesta 1995 Crodino on kuulunut italialaiseen, nykyään monikansalliseen Campari-yhtymään, jonka pääpaikka on Italia. 


Crodino-drinkki

Un Drinks Aperitivo Analcolico semplice e piacevole. Da proporre anche ai bambini.

Bicchiere Double Rock (35 cl)

Build (direttamente in bicchiere)
Ghiaccio
2 dl Crodino
1dl succo Pera
Mescolare leggermente con bar spoon.
Decorazione: Spicchietto Arancia. Oppure Spiedino frutta.

(resepti täältä)

Sanbittèr




Sanbittèr on suosittu, hiilihappopitoinen, kirkkaanpunainen aperitiivi, joka muistuttaa Camparia. Tarjoillaan sellaisenaan jäiden kera tai (sitruunanmakuisella) kivennäisvedellä tai appelsiinimehulla laimennettuna, lime- tai sitruunaviipaleen kera. 

Joidenkin mielestä Sanbittèr maistuu hiukan yskänlääkkeeltä, mutta tämänkin aperitiivin mausta oppii pitämään (jos pitää Camparin mausta). Sanbittèrilla on omat vahvat kannattajansa.

Vento fizz -drinkki sekoitetaan Sanbittèrista, appelsiinimehusta, soodavedestä ja koristellaan säilötyillä persikanpaloilla.

Sanbittèrin valmistaja on Sanpellegrino (monikansallinen Nestlè-ryhmittymä). 




    Chinotto / Chinò

    Chinotto on Italiassa varsin suosittu, tumma, hiilihapollinen juoma, joka valmistetaan pääosin sitruspuun Citrus myrtifolia (it) (en) hedelmän mehusta sekä aromaattisista yrteistä. 

     Citrus myrtifolia
    Kuva: Creative Commons

    Ensimmäisen kerran nautittuna Chinotton maku saattaa yllättää, koska se näyttää Coca Colalta, mutta on maultaan terävämpi ja kitkerämpi. Virkistävään makuun tottuu melko nopeasti. Juomasta jää suuhun yrttinen jälkimaku, joka houkuttelee maistamaan juomaa uudelleen. Juomasta voi tulla suosikkijuomasi.

    Kuva sivulta Italian Herkut

    Hai voglia di un chinotto?

    Italiassa Chinotton kanssa tarjoillaan yleensä pähkinöitä, perunalastuja tai muita snackseja.
     

    Chinotto-juoman alkuperästä ja ilmestymisvuodesta kiistellään. Sanpellegrino (monikansallinen Nestlè-ryhmittymä) valmistaa juomaa tuotenimellä Chinò ja Coca Cola tuotenimellä Fanta Chinotto. Juomasta on myös paikallisia variantteja kuten Brio (Kanada), Bisleri (Australia), Kinnie (Malta). Saatavana on myös versiot Chinò energy ja Chinò Zero.


      Kuva täältä


    Chinotto on niin suosittu, että sillä on omia Facebook-sivuja.






    Cedrata Tassoni

    Cedrata Tassoni on alkoholiton, kirkkaan keltainen, hiilihapotettu, aavistuksen hapan virvoitusjuoma, joka sopii myös aperitiiviksi. Juoma valmistetaan Calabriassa kasvavasta sukaattisitruunasta (cedro) nimeltään “Diamante” (Cedro liscio di Diamante).



    Diamante, Calabria Italy. Kuva: Pubblico dominio



    ”Cedrata, uno dei soft drink più amati dagli italiani.”

    Juoma on ”vintage”-juoma, sitä on valmistettu vuodesta 1956 lähtien. Juoma oli erittäin suosittu 70- ja 80-luvuilla. Vuodesta 2013 lähtien pullon designessa on palattu alkuperäiseen malliin: juoman nimi on painettu lasipulloon. Tyylikkään ja etiketittömän pullon koko on 180 ml. 



    La Cedrata già pronta nella dose ideale.




    Italialaisten kommentteja Cedrata Tassoni-juomasta

     (Huomaa kuinka italialaisilla on tapana elehtiä usein myös kirjoittaessaan...)

    Troppo buonaaaaaaaaaaaaaaaa.”
    Favolosa !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    La bevanda più buona al mondo...
    Questa è da bere a litri... buonissima...
    Questa bevanda è divina ed io tutt'ora la bevo.
     La mia bevanda preferita, in casa mia non manca mai!


    ”Una pubblicità leggendaria...”

    Cedrata Tassoni –juoman TV-mainos on ollut sama vuodesta 1982 lähtien. Kaikki tuntevat mainoksen. Verkkotietojen mukaan alkuperäisessä mainoksessa laulaa Mina. Minan tehtyä yksinoikeussopimuksen toisaalle, mainoksessa laulaa tietojen mukaan taustalaulaja Elisabetta Robbiani. Kommentit täältä.

    ”Questo è un ricordo di tempi migliori.”
    ”Questo è uno spot storico ormai.”
    ”La mitica e intramontabile pubblicità della Tassoni.”





    Juoman mainoksessa lauletaan ja sanotaan:


    Quante cose al mondo puoi fare?
    Costruire? Inventare?
    Ma trova un minuto per me! Per voi e per gli amici... Tassoni


     


    Italian Herkut



    Luca esittelee verkkokauppansa Italian Herkut tuotteita Työväenopiston italian tunnilla Turussa 2013.