Motto

"È necessario imparare tanto a lungo quanto a lungo si vive."

Blogi italian kielen opiskelijoille ja Italian kulttuurista kiinnostuneille.
Blogiin on koottu linkkejä kielen ja kulttuurin eri alueilta.
Blogi sisältää myös Italian matkakuvia sekä opiskeluvinkkejä.

Benvenuti a tutti!

----


* Valitse itseäsi kiinnostava aihe oikealta kohdasta
Valitse aihe!
Numero kertoo kuinka monta eri sivua aiheesta löytyy. Selaa niitä painikkeesta Vanhemmat tekstit.

* Tai selaa Blogiarkistoa.

29.3.2014

Ora legale ed ora solare - Kesäaika ja talviaika

Kesäaika: L'ora legale - Dovremo spostare le lancette AVANTI di un'ora.
Talviaika: L’ora solare / l’ora civile - Le lancette INDIETRO di un'ora.



Kuva täältä

Kesäaika - L'ora legale

 Kuva täältä

”L'ora legale è stata introdotta per prolungare la luce solare nel tardo pomeriggio durante il periodo estivo.”

Kesäaika Euroopassa alkaa maaliskuun viimeisenä sunnuntaina ja päättyy lokakuun lopussa. Kesäaikaan siirrytään kello 01.00 GMT, Suomessa klo 03, Italiassa klo 02.

Suomessa kesäaikaa kokeiltiin ensimmäisen kerran muiden maiden mukana toisen maailmansodan aikaan vuonna 1942, jolloin kesäaikaan siirryttiin 2. huhtikuuta ja takaisin normaaliaikaan 4. lokakuuta. Jatkuvassa käytössä kesäaika on ollut vuodesta 1981 lähtien. (Wikipedia) 



Italiassa käytäntö on vaihdellut. Kesäaika otettiin käyttöön ensimmäisen kerran vuonna 1916 (kesäkuun 3. – syyskuun 30.)

Seuraavina vuosina aloitusaika oli maaliskuussa vuoteen 1920 saakka, jolloin kesäaika lopetettiin. Se otettiin taas käyttöön vuonna 1940 ja sotavuosina. Se oli käytössä vuoteen 1948, jolloin se jälleen lopetettiin

Lopullisesti se otettiin käyttöön vuonna 1966, energiakriisin aikana



 Italialaista huumoria kesäajasta

Italialaiset vääntävät vitsiä kaikista asioista, ei vähiten maan ongelmista:

"Finalmente qualcosa di legale in Italia: l'ORA." 
(Vihdoinkin jotain laillista Italiassa: AIKA )

L'ora legale tarkoittaa suoraan suomennettuna "laillinen aika"



Kuva täältä
 Varastan teiltä tunnin yöunet - aivan laillisesti



Kesäaika ("laillinen aika") alkaa, Tasavalta on paniikissa.

Linkkejä

    Talviaika - L'ora solare



    17.3.2014

    Fumetti - Italialaisia sarjakuvia

    Italian tunnetuin sarjakuvahahmo on Tex Willer

    Tex Willer


    Aurelio ”Galep” Galleppini (k. 1994) oli Tex Willerin hahmon luoja ja sen ensimmäinen ja tunnetuin piirtäjä. Galep loi sarjakuvan yhdessä Giovanni Luigi Bonellin ("Gian") (k. 2001) kanssa. Galleppini piirsi Tex Willeriä yli 40 vuoden ajan. Myös Giovanni Luigi Bonellin poika Sergio Bonelli (käytti aluksi nimeä "Guido Nolitta") (k. 2011) käsikirjoitti Tex Willeriä. Bonellit liittyvät muihinkin sarjakuviin: Zagor, Mister No ja Dylan Dog.

    Tex Willer ilmestyi Italiassa ensimmäistä kertaa vuonna 1948, Suomessa 1953. Tex on erittäin taitava sekä ampumisessa että käsirysyssä, ovela, armoton rikollisia kohtaan. (tiedot Wikipedia)  



    Suomessa lehti oli vuoteen 1965 saakka tämän näköinen.




    Muita sarjakuvia (aakkosjärjestys)


    Cocco Bill



    Cocco Bill on sarjakuvahahmo ja Villiä Länttä parodioiva sarjakuva, jonka loi maineikas italialainen Benito Jacovitti vuonna 1957. Jacovittin (k. 1997) tarinoille tunnusomaista on niiden absurdi päättömyys, tapahtumien runsaus ja vauhdikkuus sekä hullut yksityiskohdat. Maastossa lojuu joukoittain makkaranpätkiä, luita sekä pulskia matomaisia otuksia. Cocco Bill ei epäröi käyttää pistoolejaan, joiden rajoitteena ei ole määritelmä "kuudestilaukeava". (tiedot Wikipedia)

    Jacovittin sarjakuva Cocco Bill on hauskasti piirretty.

    Cocco Bill esiintyi Suomessa ensimmäisen kerran Seura-lehdessä (numeroissa 50/60 - 23/62) nimellä "Paukku-Pete" (Wikipedia)




    Suomalainen Cocco Bill:



    Comandante Mark
     
    Sarjakuva syntyi vuonna 1966. Tapahtumat sijoittuvat 1700-luvulle.


    Corto Maltese


    Corto Maltese on italialaisen sarjakuvataiteilija Hugo Prattin tunnetuin sarjakuvahahmo. Corto Maltese edustaa aikuisille suunnattua seikkailullista mutta vakavaa taidesarjakuvaa. Kaikki Corto Maltese -sarjakuvat on suomennettu. Corto Maltese on merikapteeni vailla laivaa, maailmankansalainen, ammattiseikkailija ja vallankumouksellinen, mutta myös romantikko ja idealisti. Hän on kansalaisuudeltaan britti, mutta toimii usein "isänmaansa" etujen vastaisesti. Sarjakuva sisältää historiallisia henkilöitä ja tapahtumia, mutta myös yliluonnollisia piirteitä.  

    Sarjakuvissa esiintyy suuri joukko mieleenpainuvia sivuhenkilöitä. Näistä tärkein on psykopaattisuudestaan huolimatta melko sympaattinen venäläinen rikollinen Rasputin, jonka ulkoista yhdennäköisyyttä historialliseen Rasputiniin Pratt ei selitä lähemmin. (tiedot Wikipedia)


    Diabolik

    Luotu 1962 (Angela e Luciana Giussani). Diabolik on antisankari, häikäilemätön mestarivaras, joka varastaa rikollisilta, eikä häikäile tappaa heitä. Hän käyttää erilaisia naamiota, joilla hämää vastustajiaan. (tiedot Wikipedia)


    Dylan Dog


    Tiziano Sclavin surrealistinen kauhusarjakuva, jonka tapahtumapaikka on pääasiassa Lontoo. Ensimmäinen sarjakuva ilmestyi 1986. Dylan Dog on rahaton painajaistutkija ("L'indagatore dell'incubo"), joka aina pukeutuu punaiseen paitaan, mustaan pikkutakkiin ja farkkuihin. Rakastettunsa kuoltua hän ostaa kaksitoista samanlaista asukokonaisuutta. (tiedot Wikipedia)


    Martin Mystère

    Sarjakuva on vuodelta 1982 ja sitä julkaistaan vieläkin Italiassa. Tekijät Alfredo Castelli (teksti) ja Giancarlo Alessandrini (piirtäjä). Martin Mystère on taidehistorioitsija, arkeologi, seikkailija, arvoitusten tutkija ja paljon muuta. Hän kerää epätavallisia esineitä. Tapahtumapaikka New York. (tiedot Wikipedia)




    Mister No

    Sergio Bonellin (nimellä Guido Nolitta) ja taiteilija Gallieno Ferrin sarjakuva, joka julkaistiin ensimmäisen kerran 1975. Viimeinen sarjakuva ilmestyi 2006. Sarjakuvalla on muitakin avustajia. Mister No on entinen Yhdysvaltojen armeijan sotilas, lentäjä ja matkaopas, puoliksi sankari, puoliksi antisankari. Hän taistelee oman rauhansa ja tyyneytensä puolesta, jonka hän toivoo löytävänsä villeiltä alueilta. Tapahtumat sijoittuvat ympäri maailmaa. (tiedot Wikipedia)


    Paperinik / Taikaviitta

    Disneyn sarjakuvissa seikkaileva supersankari, jonka Giovan Battista Carpi, Guido Martina ja Elisa Penna keksivät vuonna 1969. Hän on Aku Ankan salainen alter ego, joka taistelee Ankkalinnan rikollisuutta vastaan. Paperinik sai alkunsa, kun italialaiset Disney-sarjakuvien ystävät valittivat Aku Ankan jatkuvasta huonosta onnesta. (tiedot Wikipedia)


    Topolino / Mikki Hiiri

    Italiassa Topolinoa piirtävät italialaiset, vaikka hahmo on alun perin Yhdysvalloista. Etenkin italialaisten piirtämät Topolino-tarinat ovat maailmankuuluja. Romano Scarpa oli johtava italialainen Aku Ankka -piirtäjä.


    Zagor

    Sergio Bonellin (nimellä Guido Nolitta) (teksti) ja taiteilija Gallieno Ferrin sarjakuva vuodelta 1961. Zagor asuu metsässä. Hän taistelee säilyttääkseen rauhan alueellaan, hän on intiaanien suojelija ja rikollisten metsästäjä. Sekoitus lännenelokuvaa, kauhua ja sci-fiä. Tapahtumat sijoittunevat 1800-luvulle. (tiedot Wikipedia)


    Yleistä italialaisista sarjakuvista

    P.S. (Grazie Stefà.!)

    Sarjakuvatapahtumia Suomessa 2014


    Blogin muut sarjakuvasivut