Motto

"È necessario imparare tanto a lungo quanto a lungo si vive."

Blogi italian kielen opiskelijoille ja Italian kulttuurista kiinnostuneille.
Blogiin on koottu linkkejä kielen ja kulttuurin eri alueilta.
Blogi sisältää myös Italian matkakuvia sekä opiskeluvinkkejä.

Benvenuti a tutti!

----


* Valitse itseäsi kiinnostava aihe oikealta kohdasta
Valitse aihe!
Numero kertoo kuinka monta eri sivua aiheesta löytyy. Selaa niitä painikkeesta Vanhemmat tekstit.

* Tai selaa Blogiarkistoa.

13.3.2011

Palio di Siena


Kuva: Anita Nehrenheim (C) 2010, Piazza del Campo

Sienan palio (Palio di Siena, "Il Palio", Palio di mezzo agosto) on keskiajalta periytynyt kilpailu, hevosten laukkakisa keskellä Sienaa, Piazza del Campolla.

Kun piazzalla seisoo, on vaikea kuvitella, miten hevoset pystyvät juoksemaan pienellä alueella ihmismassan keskellä.

Kilpa käydään kahdesti vuodessa, 2. heinäkuuta ja 16. elokuuta. Edellisenä päivänä, 15. elokuuta, Italia on viettänyt Ferragostoa, juhlaa, joka merkityksessään vastaa Suomen juhannusta. Myös 16.8. on vapaapäivä Italiassa.  (Ferragosto, blogi)

Kilpailun eteen nähdään paljon vaivaa, puitteet ovat näyttävät. Aukion kivetys peitetään paksulla hiekkakerroksella: paikalle kuskataan satoja tonneja hiekkaa. Pystytetään aitaukset kymmenilletuhansille katsojille, joiden sisäpuolella heidän on tarkoitus pysyä. Aina se ei onnistu, innostus on suuri. Liput ja viirit liehuvat kaikkialla, on värikkäitä kulkueita, värikkäitä asuja, ihmismassoja, kilpailevaa nahistelua, vedonlyöntiä, hevosten levotonta liikehdintää ja hirnahtelua, kannustushuutoja, kannustuslauluja, rumpujen päristelyä. Siis suurta tunnelmaa, miltei kaaosta, johon osallistutaan italialaisella kiihkolla.

Hevoset siunataan kirkossa ennen kilpailua. Kilpailussa on tosi kysymyksessä. Ja turvallisuus vaarassa ahtaalla juoksuradalla ja jyrkissä mutkissa.

Palio on Sienan suosituin turistitapahtuma, mutta kilpailu on ennen kaikkea tärkeä eri joukkueiden kannattajille. Jos voitto ei näytä mahdolliselta, pahin kilpailija, "vihollinen", on ainakin voitettava.

Paliossa kilpailevat kaupungin 17 kaupunginosaa (contrada), ja kilpailuun liittyy paljon juonittelua kaupunginosien kesken, ostetuista laukkaratsastajista vastustajien jockeyn maahan suistamisyrityksiin, joskus keppejä apuna käyttäen. Kaikki on sallittua, sääntöjä ei juuri ole. Kilpailua seurataan joko paikan päällä tai televisiosta. Koko kaupunki pysähtyy neljän päivän ajaksi tapahtuman ympärille. Ja sitten juhlitaan voittoa tai surraan tappiota.

Sana "palio" tarkoittaa kangasta tai viiriä, jolla kilpailun voittaja palkittiin.
Palio (etimologia di palio): Drappo o stendardo che in epoca medievale si dava in premio al vincitore di una gara: "vincere il palio".


Contradojen (kaupunginosien) viirejä, 
joita myydään kilpailun edellä

Turisti kertoo YouTubessa: "Odotin paahtavassa auringonpaisteessa yhdeksän tuntia saadakseni eturivin paikan tähän puolitoista minuuttia kestävään jännitysnäytelmään."


Tuhannet ja tuhannet katsojat, joita saapuu kaikkialta maailmasta, 
täyttävät Piazza del Campon tungokseen saakka Palion aikana.


Kuva: Creative Commons (Photojournalist Roberto Vicario)
Un momento della Prova in Piazza del Campo

 Katsojat ovat innolla mukana


Kuva: Creative Commons
Una tipica immagine dei quattro giorni di festa: 
gruppi di contradaiole della Torre sui palchi che cantano.

    Ei kommentteja:

    Lähetä kommentti