Motto

"È necessario imparare tanto a lungo quanto a lungo si vive."

Blogi italian kielen opiskelijoille ja Italian kulttuurista kiinnostuneille.
Blogiin on koottu linkkejä kielen ja kulttuurin eri alueilta.
Blogi sisältää myös Italian matkakuvia sekä opiskeluvinkkejä.

Benvenuti a tutti!

----


* Valitse itseäsi kiinnostava aihe oikealta kohdasta
Valitse aihe!
Numero kertoo kuinka monta eri sivua aiheesta löytyy. Selaa niitä painikkeesta Vanhemmat tekstit.

* Tai selaa Blogiarkistoa.

19.7.2011

Roma


Matkakohteeni 2012"Che tu non possa vedere 
nulla più grande
della città di Roma."

 
(Quinto Orazio Flacco, 

Carmen saeculare, 17 a.C.)
 


Kaikki tiet vievät Roomaan - Tutte le strade portano a Roma

Keisari Augustus (s. Roomassa 63 eaa) oli järjestyksen mies. Hänen käskystään Roomaan rakennettiin paikka, johon merkittiin etäisyydet kaikkiin Rooman valtakunnan merkittäviin kaupunkeihin. Tämän marmoripylvään, Milliarium Aureumin, (kultainen virstanpylväs) perusta on nähtävillä tänäkin päivänä Forum Romanumilla. Tosin marmorit ovat rapisseet, jäljellä on enää vaatimattoman näköinen plakaatti murentuneessa tiiliseinässä. Paikkaa kutsutaan nimellä Umbilicus Urbis Romae (kuva) - Rooman napa. Tästä juontaa juurensa sanonta "kaikki tiet vievät Roomaan". Rooman valtakunnan aikaiset tiet ovat edelleen Italian tiekartastossa, ja sanonnan mukaisesti ne todellakin kaikki vievät Roomaan: Via Appia lähtee etelän Apuliasta, Via Aurelia Ranskasta, Via Cassia Toscanasta, Via Flaminia Ariminiumista ja Via Salaria Adrianmereltä. Roomalaiset rakensivat arviolta 87 000 kilometriä teitä Välimeren seudulle.


Lukijalle


Alla on valitsemani kokoelma Rooman nähtävyyksiä, lukijalle vinkiksi ja kulttuuri-inspiraatioksi, ennen Rooman matkaa ja sen jälkeen, tai nojatuolimatkana. Lisää tietoa saa kirjaamistani linkeistä, mutta tietoa on saatavilla verkosta loputtomiin, monilla kielillä. Ja jos hakee itseä kiinnostavaa lisätietoa italiankielisiltä sivuilta, oppii samalla myös italiaa.

Paljon nähtävyyksiä jää kokoelmani ulkopuolelle. Rooma on erilainen ja hyvin erikoinen paikka. Roomassa miltei kaikki on näkemisen arvoista. Tietoa etsiessäni huomasin, että yksi asia johtaa toiseen, ja kolmanteen ja neljänteen: sitä aloittaa etsimällä tietoa jostakin monumentista ja päätyy lukemaan kiehtovaa antiikin Rooman historiaa, keskiajan uskomattomia tapahtumia, renessanssin kultakauden kulttuurihistoriaa ja vaikka mitä. Kerrostumat Roomassa ovat moninaiset, ja niitä on joka paikassa. Jokaisella piazzalla ja patsaalla ja suihkulähteellä on oma tarinansa. Mutta tämä juuri on mielenkiintoista. Kohteet aukeavat mielessä ihan eri tavalla, kun pohjana on edes jotakin tietoa.


Rooma lyhyesti

Rooma sijaitsee Tiberjoen varrella. Rooma on suuri kaupunki, hyvin vanha kaupunki, siellä on niin paljon nähtävää, että sitä on mahdoton kuvata lyhyesti. Lukuisia nähtävyyksiä ja historian kerroksia ajatellessakin jo hämmentyy. Ei tiedä mistä aloittaisi.

Rooma tunnetaan myös nimellä "ikuinen kaupunki". Rooman historia ulottuu 3000 vuoden taakse. Kuinka pitkä aika se on? Tästä eteen päin laskettuna olisimme vuodessa 5000. Mitä meidän aikaansaannoksistamme on silloin vielä jäljellä? Mitä sen ajan ihmiset tietävät ja ajattelevat meidän ajastamme?

Roomassa on lähes 3 miljoonaa asukasta ja 7 kukkulaa. Roomassa on historiallinen keskusta, joka on Unescon maailmanperintökohde. Roomassa on Colosseum, Pantheon, Forum Romanum, Circo Massimo, Via Appia, Trevin lähde, Espanjalaiset portaat, Vittorio Emanuele II:lle omistettu monumentti, Romuluksen ja Remuksen patsas, ja tietysti Vatikaanin Pietarinkirkko ja Pietarinaukio ja Sikstuksen kappeli. Nämä ovat useimmille tuttuja jo kouluajoilta historian tunneilta, vaikka ei olisi Roomassa koskaan käynytkään. Niin kuuluisia ne ovat.

Roomassa antiikki sekoittuu nykyaikaan tavalla, joka tekee Roomasta Rooman. Kun juuri olet ihmetellyt antiikin raunioita ja ihaillut mahtavia renessanssipalatseja, edessäsi on kadullinen huippumoderneja ja huippukalliita merkkiliikkeitä. La Roma mia

Nyt minä sitten olen käynyt Roomassa. Mutta olen nähnyt vain pikkupikkuriikkisen palan siitä, ja senkin vain vilaukselta. Osin bussin ikkunasta, osin jalan. Aivan liian lyhyen ajan. Juuri ja juuri valokuvan ottamisen verran. Olisin halunnut nähdä paljon paljon enemmän. Roomaan on siis mentävä uudestaan. Nyt tiedän, että ehdottomasti haluan mennä sinne uudestaan. Ja nyt tiedän, että Roomaan matkustaessa on hyvä olla jokin suunnitelma. Ja riittävästi etukäteistietoa. Ehkä joku pieni Rooma-kirjanenkin mukana.

Rooma tässä blogissaRooman oppaita suomeksi


Kaikki Roomasta

Näköalapaikat, rauniot, piazzat, suihkulähteet, puistot, puutarhat, museot, kirkot, ravintolat, kahvilat, kaupat, rannat, ympäristö... Kuvin ja tekstein (eng).
Luetteloita


   Arco di Costantino - Konstantinuksen riemukaari

   Vähän niinkuin Pariisin riemukaari, mutta 1700 vuotta vanha (Pariisin noin 170-vuotias). Riemukaaret ovat voitokkaiden taisteluiden monumentteja. Colosseumin lähellä sijaitsevan Konstantinuksen riemukaaren (arco trionfale) rakennutti vanhojen monumenttien osista Konstantinus Suuri.


   Kuva: Anita Nehrenheim (C) 2012


     Bocca della Verità - Totuuden suu

     Nähtävyys leikkimielisille. Marmorinen kasvoja muistuttava laatta, mahdollisesti osa antiikin Rooman suihkulähdettä. Bocca della Veritàan liittyy keskiajalta periytyvä uskomus, että jos laittaa kätensä Totuuden suuhun ja valehtelee, suu puree käden poikki. Totuuden suusta tuli kuuluisa elokuvassa Loma Roomassa.

     Paikka: Piazza Bocca, Basilica di Santa Maria in Cosmedinin pylväikkö. Kirkossa uskotaan olevan pyhän Valentinuksen maallisia jäännöksiä.

     Loma Roomassa - Vacanze romane  1953
     (Audrey Hepburn, Gregory Peck)

       Campidoglio, Piazza del Campidoglio
       Monte Capitolino - Capitoliumin kukkula

       Se mitä suomeksi (ja englanniksi) kutsutaan Capitoliumin kukkulaksi, on italiaksi nimeltään Capitolino tai useimmiten Campidoglio. Capitolium on ihan Piazza Venezian ja Vittorio Emanuelin monumentin takana.

       Kukkulalla on Michelangelon 1500-luvulla suunnittelema aukio, Piazza del Campidoglio, ja sinne johtaa leveät portaat (Cordonata). Ennen Michelangelon suunnitelmia aukio oli välillä unohdettuna laidunmaana.


       Kuva: Anita Nehrenheim (C) 2012
       Taustalla Palazzo Senatorio. 

       Michelangelon suunnittelema portaikko Cordonata vie Piazza del Campidogliolle.
       Cordone = palkki, tarkemmin määriteltynä "a lineal architectonic element which emphasizes a limit". Portaat on tehty niin mataliksi, että hevosvaunut pääsivät kulkemaan portaita pitkin. Samanlaiset portaat johtavat Piazza del Quirinalelle (jossa kadun nimi on Via della Cordonata).


       Kuva: Anita Nehrenheim (C) 2012
       Cordonata alas kadulle.


       Palazzo Senatorio 

       Aukiolla on kullattu pronssinen kopio Marcus Aureliuksen ratsastajapatsaasta sekä mytologisia patsaita. Alkuperäinen ratsastajapatsas on viereisessä museossa. Kaupunkisuunnittelua tehtiin ahkerasti. Pronssipatsas oli ennen Piazza San Giovannilla, jossa nyt on obeliski.
       Vasemmalla Palazzo Senatorion sivulla, kulman takana, on jalustalla pronssinen Romulus ja Remus -patsas (Lupa Capitolina). (ks alla Palatinius-kukkula sekä Romulus ja Remus)

       Aukiolla sijaitsee kolme palatsia, Palazzo dei Conservatori, Palazzo Senatorio ja Palazzo Nuovokaikki Michelangelon suunnittelemia. Ne muodostavat museon, joka on nimeltään Musei Capitolini. Museosta löytyy esimerkiksi suuret ja vaikuttavat Konstantinus Suuren pää ja käsi, jotka ovat säilyneet osat antiikin aikaisesta, yli 10 metriä korkeasta veistoksesta, sekä Romulusta ja Remusta imettävä Capitoliumin naarassusi.


       Lähellä sijaitsee myös kirkko, Santa Maria in Aracoeli, Palazzo Senatorion vieressä, ihan Vittorio Emanuelin monumentin kyljessä. Myös sinne vie suuret portaat. (Google map).


       Marcus Aureliuksen ratsastajapatsas

       Kuva: Anita Nehrenheim (C) 2012
       Yksi mytologian hahmoista, dioskureista (Dioscuri).
       ("Pyhän enkelin linna") (Mole Adrianorum)

       Kuva: Anita Nehrenheim (C) 2012

       Castel Sant'Angelo rakennettiin 120–139 keisari Hadrianuksen hautapaikaksi. Katolla on arkkienkeli Mikaelin patsas muistoksi kauheasta rutosta vuonna 590 ja pelastavan enkelin ilmestymisestä. Keskiajalla hautakammio oli Rooman tärkein linnoitus ja paavien asuinpaikka. Rakennus toimi myös paavien rikkauksien säilytyspaikkana. Mausoleumista johtaa katettu turvakäytävä Vatikaaniin ja suora katu Pietarinkirkkoon. Mausoleumi on toiminut karuna vankilana ja vankien kidutuspaikkana. Pihalla teloitettujen päät ripustettiin joenvarteen varoitukseksi muille.

       Toimii nykyään museona (Museo Nazionale di Castel Sant'Angelo). Sisätilat ovat varsin komeat. Mausoleumiin johtaa Tiberin ylittävä antiikkinen silta Pons Aelius, jota kutsutaan nykyään nimellä Ponte Sant'Angelo. Alla kuvissa oleva silta patsaineen on Ponte Vittorio Emanuele II.       Kuva: Anita Nehrenheim (C) 2012

       Puccinin ooppera Tosca sijoittuu huomattavalta osin Castel Sant'Angeloon. 
       Kuva: Anita Nehrenheim (C) 2012
       Circo Massimo - Circus Maximus       Latinan Circus Maximus tarkoittaa isoa ympyrää. Circus Maximus on antiikin Rooman kilpa-ajorata. Tällaisella areenalla elokuvissakin ajetaan kilpaa antiikin Rooman vaunuilla. Areenalla järjestettiin muitakin tapahtumia ja juhlia. Suurissa juhlissa oli loistokkaita paraateja. Areenalle mahtui 150 000 - 250 000 katsojaa. Viimeinen kilpailu järjestettiin vuonna 549.

       Sana sirkus nykyisessä merkityksessään on peräisin latinan sanasta circus (pyöreä esiintymisalue, sirkusareena, kilpa-ajorata). Tuolta ajalta on peräisin myös satiirikko-runoilija Juvenaliksen lentävä lause "leipää ja sirkushuveja".

       Valjakkoajot olivat usein valtaapitävien järjestämiä tapahtumia, joilla pyrittiin pitämään kansa tyytyväisenä, vaikka maassa olikin inflaatiota ja muita ongelmia. Kansan kiinnostus suunnattiin viihteeseen, jotta se ei kiinnostuisi politiikasta eikä puuttuisi yhteiskunnan epäkohtiin. Keisarit jakoivat myös leipää ihmisten hengenpitimiksi (annona). Circo Massimo on nykyään puistoalue.

       Rooman valtakunnan hajotessa silloinen sirkusperinne katosi Länsi-Euroopasta lähes kokonaan. Vain rippeet ja muistikuvat jäivät elämään. (kaikki tiedot Wikipedia)
       Kuva: Anita Nehrenheim (C) 2012

       Colosseum on Rooman valtakunnan mahtavimpia rakennuksia, sen symboli. Nimi Colosseum otettiin käyttöön vasta keskiajalla, rakennus oli alunperin nimeltään Anfiteatro Flavio. Flavio on keisari Neron sekä keisari Tituksen suvun nimi. 

       Colosseum valmistui vuonna 80. Colosseum oli amfiteatteri, jossa oli gladiaattoritaisteluita ja muita näytöksiä, kuten kuuluisien meritaisteluiden uusintoja tai vaikkapa teloituksia. Katsojia mahtui 50 000. Amfiteatterin avajaiset kestivät peräti 100 päivää, ja vihkiäisjuhlien aikana surmattiin 11 000 eläintä.

       Keskiajan alussa Colosseumia alettiin käyttää muihin tarkoituksiin. Osa Colosseumia romahti pahasti maanjäristyksessä vuonna 1349. Irronneita kiviä käytettiin Rooman muihin rakennuksiin, mutta myös sisäosista ryövättiin kiviä rakennustarkoituksiin. Syntyneet kolot ovat nähtävissä eri puolilla rakennusta.       Paavit yrittivät etsiä uusia, huonosti menestyneitä keinoja hyödyntää raunioita. Vuonna 1749 Colosseum sai aseman Rooman pääsiäisjuhlallisuuksissa. Pitkänäperjantaina Colosseumilta alkaa tänäkin päivänä paavin johtama soihtukulkue Ristin tie (Via Crucis).

       Kuva: Anita Nehrenheim (C) 2012
       Kuva: Anita Nehrenheim (C) 2012
       Kuva: Anita Nehrenheim (C) 2012
       Kuva: Anita Nehrenheim (C) 2012
       Kuva: Anita Nehrenheim (C) 2012
       Kuva: Anita Nehrenheim (C) 2012


       Kuva: Anita Nehrenheim (C) 2012

       Colosseum sijaitsee lähellä Forum Romanumia. 

       Rakennus näyttää pyöreältä, mutta on ellipsin muotoinen. 

       Colosseum on erittäin suosittu turistikohde. 

       Colosseumin kuva on 
       Italian 5 sentin kolikossa.
       Colosseumin kuvia on verkossa varmasti  miljoonia. Mutta nämä ovat minun ottamiani.


       Olisin halunnut seisoa Colosseumin juurella ja kokea sen mahtavuuden, mutta näin rakennuksen pelkästään bussin ikkunasta.       Fontana di Trevi - Trevin lähde

       Kuva: Anita Nehrenheim (C) 2012

       Tämä kertakaikkisen upea myöhäisbarokkinen suihkulähde valmistui vuonna 1762. Suihkulähde sisältää suuren tekokallion, altaan ja yli 20 metriä korkean ja 26 metriä leveän seinän, joka on koristeltu palatsin julkisivuksi.

       Trevin suihkulähteeseen liittyy uskomus, että jos heittää kolikon suihkulähteeseen, palaa Roomaan takaisin. Heitin kolikon.

       Näyttelijä Anita Ekberg kahlasi Trevin suihkulähteessä Fellinin elokuvassa Ihana elämä (1960). Kohtausta on sittemmin pidetty legendaarisen symbolisena.


        


        Abundance

       Yksityiskohtia suihkulähteestä

       Yksityiskohdat ovat upeita. Niitä voi ihailla lähinnä vain valokuvista. Kovin lähelle koristeita ei pääse. Jotkut pitävät matkalla kiikaria mukana.
        
       Relief maiden

        Salubrity       Foro Romano - Forum Romanum

       Kuva: Anita Nehrenheim (C) 2012
        Kuvat otettu bussin ikkunasta.

       Kuva: Anita Nehrenheim (C) 2012

       Nimi aikaisemmin Forum Magnum tai vain Forum. Muinaisen Rooman poliittisen vallan keskus ja ydinalue, koko Rooman imperiumin sydän, jonka ympärille Rooman kaupunki rakentui. Alueella on jälkiä ja raunioita esimerkiksi temppeleistä, basilikoista ja riemukaarista. Via Sacra (Pyhä tie) yhdisti Forum Romanumin ja Colosseumin. Alue oli vuosisatoja roomalaisen julkisen elämän keskus: juhlakulkueita, vaaleja, julkisia puheita, oikeudenkäyntejä, kaupankäyntiä, gladiaattoriotteluita.

       Alueella sijaitsi myös kotilieden jumalattarelle Vestalle pyhitetty Vestan temppeli, jossa Vestan papittaret, Vestan neitsyet asuivat. Vestan neitsyet vartioivat pyhää tulta, osallistuivat uhrimenojen valmisteluihin ja esiintyivät juhlissa pontifex maximuksen seurassa. Vestan neitsyet valittiin 6-10 vuoden ikäisistä tytöistä, jotka antoivat siveyslupauksen ja palvelivat tehtävässään 30 vuotta.

       Katso myös Vestan neitsyet (linkki tähän blogiin)

       Keskiajalla monumentit olivat miltei hautautuneita jätteiden ja rojujen alle. Nykyään arkeologinen alue. Yksi suosituimpia turistikohteita. (tiedot Wikipedia)       Tällaiselta alueella on ehkä näyttänyt (3D-mallinnus).


       Tällaiselta alueella näyttää nyt.

       Kun oikein pysähtyy katsomaan ja ajattelemaan tätä antiikin historiallista paikkaa, tajuaa ajan käsitteen eri tavalla kuin ennen. Täällä nuo ihmiset olivat ja elivät, omine iloineen ja suruineen, kuten kukin meistä nyt, omilla asuinpaikoillamme. Kaikki tämä herättää yhtaikaa surumielisyyttä, hämmennystä ja suurta kunnioitusta historiaa kohtaan.


       Kuva: Anita Nehrenheim (C) 2012
       Santi Luca e Martina al Foro Romano.       Monumento Nazionale a Vittorio Emanuele II 
       o Altare della Patria (Isänmaan alttari)
       Viktor Emanuel II:n monumentti

       Kuva: Anita Nehrenheim (C) 2012

       Tämä on nähtävä. Suuri ja majesteetillisen näyttävä, häikäisevän valkoinen, Botticinon marmorista tehty monumentti Piazza Venezialla. Yhdistyneen Italian ensimmäisen kuninkaan Viktor Emanuel II:n kunniaksi rakennettu monumentti on 135 m leveä ja 70 m korkea.

       Monumentissa lukee latinaksi teksti  "Patriae Unitati Civium Libertati" ("All'unità della Patria" e "Alla libertà dei cittadini") (Maan yhtenäisyyden puolesta, Kansalaisten vapauden puolesta).

       Monumentissa on valtava portaikko, korinttilaispylväitä, suihkulähteitä ja patsaita. Monumenttia alettiin suunnitella vuonna 1885, mutta se valmistui erilaisten viivästysten (lue eng) vuoksi vasta vuonna 1935. Monumentin tekemiseen osallistui kuvanveistäjiä ympäri Italiaa. Monumentti näkyy miltei kaikkialle Roomaan.

       Monumentti on suosittu turistinähtävyys. Vuonna 2007 monumenttiin lisättiin hissi näköalaterassille. Hissi kuljettaa ylös 720 ihmistä tunnissa (Vittoriano, su con l'ascensore da oggi le terazze con vista). Jos haluaa kävellä, portaita on 196.

       Kuva: Anita Nehrenheim (C) 2012
        Minusta monumentti on komea.

       Kuva: Anita Nehrenheim (C) 2012

       Edessä Altare della Patrian portaiden alkupää patsaineen, taustalla vasemmalta Santa Maria di Loreton ja Santissimo Nome di Maria al Foro Traianon kupolit sekä Trajanuksen pylväs.

       Monumentin rakentaminen jakoi mielipiteitä, koska sen alta hävitettiin laaja keskiaikaisalue. Myös monumentin ulkonäköä on moitittu liian mahtipontiseksi ja pöyhkeileväksi. Omalla matkallamme monumentti esiteltiin meille "täytekakkuna" (suomalainen opas). Englanniksi sitä on nimitetty hääkakuksi, "the wedding cake". Roomalaiset itse kutsuvat sitä "kirjoituskoneeksi" tai nimellä "zuppa inglese".

       Elokuvat
       Monumentti esiintyy mm. seuraavissa elokuvissa:  
       The Core (Ytimessä) (2003), jossa monumentti romahtaa salamaniskusta,  
       Under the Tuscan Sun (Toscanan auringon alla) (2003) sekä  
       The belly of an Architect (Arkkitehdin vatsa) (1987) .

       (tiedot Wikipedia)

       Colle Palatino - Palatinus-kukkula


       Yksi tärkeimmistä Rooman seitsemästä kukkulasta. Asutusta on ollut jo noin vuodesta 1000 eaa. Kukkulalla on ollut vaikutusvaltaisten sukujen asuntoja ja keisarien palatseja. Vuonna 2006 arkeologit uskoivat löytäneensä keisari Augustuksen syntymäpaikan rauniot


        Stadio della Domus Augustana Kuva: Creative Commons

       Mytologian mukaan juuri tämän kukkulan juurella sijaitsee se suden luola (Lupercal), joka liittyy Romuluksen ja Remuksen (Romolo e Remo) legendaan (ks Piazza del Campidoglio sekä Romulus ja Remus). Vuonna 2007 italialainen arkeologi uskoi löytäneensä luolan. Kukkula oli myös Lupercalia-juhlan viettämispaikka. Ystävänpäivä on mahdollisesti saanut alkunsa muinaisen Rooman Lupercalia-juhlasta.

       Palatinus sijaitsee Forum Romanumin ja Circus Maximuksen välissä. Paikka on rauhallinen, siellä voi aistia historian ja ajan läsnäolon, voi siirtyä suoraan antiikin maailmaan, olla keskellä Roomaa, mutta poissa Rooman vilinästä. Näköalat kukkulalta ovat upeat. Kukkulalla on museo, jossa on esillä arkeologisia löydöksiä.

       Sana palatsi (palazzo) on lähtöisin Palatino-kukkulan nimestä. 
       Pantheon

       Sana Pantheon tarkoittaa "kaikkien jumalien temppeli". Pantheonin toinen nimi on Santa Maria della Rotonda ja myös Chiesa di Santa Maria ad Martyres. Se sijaitsee Piazza della Rotondalla.

       Pantheon on parhaiten säilynyt antiikin ajan monumentti Roomassa. Se rakennettiin alun perin pyhäköksi seitsemälle planeetalle ja niiden jumalille. Nykyään se toimii katolisena kristillisenä kirkkona.

       Rakennukseen on haudattu mm. Rafaello sekä yhdistyneen Italian ensimmäinen kuningas Vittorio Emanuele II.       Pantheonin eteishallissa (pronaos) on 8 pylvästä edessä ja 4 pylvästä kahdessa takarivissä. Päätykolmion korkokuva on hävinnyt.

       Nykyinen Pantheon on jo toinen samalla paikalla. Alkuperäinen (Agrippan temppeli) oli vuodelta 27 eaa, uudempi valmistui vuonna 124. Sen rakennutti keisari Hadrianus, jolla oli huvilallaan vastaavantyyppisiä rakennuksia (yhteensä 30 rakennusta). Hadrianus oleskeli mielellään huvilallaan, poissa juonittelujen ja ylenkatseiden ilmapiiristä.

       Katso miten keisari Hadrianus asui huvilallaan, 23 km päässä Roomasta.
       (Hadrianuksen villa, Villa Adriana) (Villa Hadriana, eng).
       Sanastoa: cella (temppelin sisin osa, pieni huone), rotunda (pyöreä kupolilla varustettu rakennus).
       Rotunda on kaikkein jäljitellyimpiä arkkitehtonisia muotoja maailmassa. Esimerkiksi Turun ortodoksinen kirkko on rotunda. Pantheonin kupoli on valettu tuntemattomasta betonista, ja se on syvällä sylinterin sisässä, toisin kuin uudemman ajan kupolit. Pantheonin kupoli oli pitkään maailman suurin holvattu rakennelma, kunnes Brunelleschi rakensi Firenzen Duomon kupolin, joka valmistui 1436. Ks tarkemmat tiedot suo Wikipedia. (tiedot Wikipedia)       View Larger Map
       Pantheon on nykyään ahtaassa paikassa.
       Antiikin aikana se sijaitsi kaupungin laidalla ja
       ympäröiviä rakennuksia korkeammalla.       Piazza Campo de' Fiori (Campo dei Fiori)

       Piazzan nimen voisi suomentaa "Kukkaiskenttä". Keskiajalla paikalla olikin vielä niitty. Nyt siellä on kauppatori. Piazzalla on suuri suihkukaivo nimeltään la Terrina (liemikulho).       Aukiolla on myös filosofi Giordano Brunon patsas (1889). Bruno kärsi pyhän inkvisition ankarimman rangaistuksen: hänet poltettiin roviolla "Kukkaisaukiolla" kerettiläisyydestä tuomittuna vuonna 1600. Hänen ajatuksilleen maailmankaikkeuden äärettömyydestä on naurettu. Kunnes tuli Isaac Newton.

       Tällaisiakin ajatuksia on välillä hyvä ajatella, kun kulkee jollakin kauniilla kukkaisaukiolla...

       Tai voi katsella ja kuunnella Antonello Vendittin laulun asiasta (testo).
       Piazza Farnese
       Palazzo Farnese


       Suorakulmainen aukio Rooman historiallisessa keskustassa. Lähistöllä on Campo de' Fiori.       Aukiolla on kaksi ammemaista suihkulähdettä, jotka aikaisemmin olivat Caracallan kylpylässä.

       Aukiota hallitsee renessanssiajan Palazzo Farnese. Palatsin nimi tulee kardinaali Alessandro Farnesesta, josta myöhemmin tuli paavi Paavali III. Kardinaali rakennutti tämän uuden palatsin vanhan tilalle, ja uuden rakentamisesta on vastannut myös Michelangelo. Palatsi oli 1600-luvulla asumattomana miltei 20 vuotta.

       Rakennus toimii tällä hetkellä Ranskan suurlähetystönä, 99 vuoden vuokrasopimuksella ja yhden euron symbolisella kuukausivuokralla.


       Palazzo Farnesessa on Michelangelon suunnittelema, leveä, taloa varjostava kattouloke (cornice per soffitto) ja julkisivun näyttävä paavillinen vaakuna. Palatsissa on tabernaakkeli-ikkunat. Tabernaakkeli on "veistoksia varten tehty teräväharjainen katosrakennelma, jota pienet pylväät kannattelevat". Michelangelo on suunnitellut myös suurimman osan palatsin sisäpihaa. Palatsin sisäpuolella on näyttäviä freskomaalauksia.

       Palatsi on ollut muun muassa Tukholman kuninkaanlinnan pohjoisen siiven esikuvana.

       Puccinin oopperan Toscan yksi kohtaus tapahtuu Palazzo Farnesessa (Tosca ja Scarpia) (ks video).
       Piazza Navona


       Piazza Navona on stadionin muotoinen, koska alun perin paikalla oli 1. vuosisadalla rakennettu lähes 300 m pitkä stadion (Stadium of Domitian, eng). Antiikin roomalaiset tulivat sinne katsomaan agoneja (kilpailuja), joten se tunnettiin myös nimellä Circus Agonalis  (kilpa-areena). Nimestä tuli ensin "in agona", sitten "navone" ja lopulta "navona".

       Aukiolla on merkittäviä barokkirakennuksia. Näkymää hallitsee valkoinen Sant’Agnese in Agonen kirkko. Kuuluisa rakennus piazzan varrella on myös Palazzo Madama (eng W), Italian senaatti. Palazzo Madama mainitaan usein Italian uutisissa.

       Aukion keskellä on kolme suihkulähdettä, joista suurin on Berninin suunnittelema Fontana dei Quattro Fiumi (Neljän virran (joen) lähde) (1651), jossa on egyptiläinen obeliski. Se kuvaa neljää maanosaa. Kaksi muuta suihkulähdettä ovat Fontana del Nettuno (Neptunus) (1574) ja Fontana del Moro (moro = mauri, afrikkalainen) (1576).

       Piazza Navonalla järjestettiin 1600-luvulta 1800-luvulle saakka elokuun viikonloppuisin hyvin erikoiset "vesikisat". Niiden aikana aukiolle laskettiin vettä, ja ylimystö ajeli siellä vaunuillaan. 

       Mielenkiintoinen patsas on Pasquino (eng). 1500-luvulla eräs kardinaali keksi pukea torson patsaan ylle toogan ja kiinnittää siihen latinankielisiä epigrammeja pyhän Markuksen päivänä. Tästä lähti tapa kiinnittää patsaaseen öiseen aikaan paavia ja hallitusta arvostelevia satiirisia runoja leveällä Rooman murteella. Patsaasta tuli "puhuva patsas", joka kanavoi kansalaisten tyytymättömyyttä.
        (kaikki tiedot Wikipedia)

       Paavi on loppuvuodesta 2012 liittynyt sosiaaliseen mediaan (Twitter), joten hänelle lienee mahdollista nyt tviittailla viestejä.
       Piazza del Popolo

       Piazza del Popolon voisi suomentaa "Ihmisten aukio", mutta nimi saattaa viitata latinankieliseen sanaan populus eli poppeli (it. pioppo). Aukio sijaitsee Villa Borghesen lähellä. Porta del Popolosta (ennen Porta Flaminia) johtaa muinainen roomalainen tie Ariminumiin (Rimini).

       Aukiolla sijaitsevat myös kaksoiskirkot Santa Maria dei Miracoli ja Santa Maria in Montesano sekä Neptunuksen suihkulähde (Fontana del Nettuno).


       Obeliski ja kaksoiskirkot

       Keskellä 1800-luvun uusklassista aukiota on egyptiläinen 24-metrinen Ramses II:n obeliski (Obelisco Flaminio/Popolo Obelisk). Obeliski tuotiin Roomaan vuonna 10 eaa ja pystytettiin ensin Circus Maximukseen. Tälle aukiolle se pystytettiin vasta 1589.

       Tämäkin aukio on toiminut julkisena teloituspaikkana. Viimeisin teloitus oli niinkin myöhään kuin 1826.
       (tiedot Wikipedia)

       Historiallisesti mielenkiintoista on monumenttien siirtely paikasta toiseen. Se oli hyvin tavallista, ja oiva osoitus valtaapitävien halusta käyttää ja näyttää valtaansa. Nykyään ei ehkä niinkään siirrellä, mutta puretaan kyllä, kuten entisaikanakin. Ja hulppeiden monumenttien rakentaminen ei ole mitenkään vierasta nykyajallekaan. Siellä missä on valtaa, on myös rakennus- ja kaavoituspolitiikkaa.       Piazza  del Quirinale
       Palazzo del Quirinale o Quirinale

       Quirinale on korkein Rooman seitsemästä kukkulasta. Kukkulalla on jälkiä asutuksesta 700- ja 600-luvuilta eaa. Kukkula onkin saanut nimensä sabiinien sodanjumalan Quirinuksen mukaan. Keskiajalla kukkulalla oli lähinnä aristokraattisten sukujen ylellisiä huviloita.

       Alueella on Palazzo del Quirinale (tai vain Quirinale). Sen rakensi kesäasunnokseen 1500-luvulla paavi Gregorio XIII , joka halusi pois kosteista ja epämukavista asumisolosuhteista. Palatsi on ollut 30 paavin ja neljän kuninkaan asuinpaikkana, ja vuodesta 1946 se on ollut yhdentoista Italian presidentin virka-asunto.
       Piazza della Repubblica
       Santa Maria degli Angeli e dei Martiri
       Puoliympyrän muotoinen aukio Virminal-kukkulalla, lähellä Terminin asemaa. Aukiosta käytetään vielä usein vanhaa nimeä Piazza dell'Esedra. Nimitys tulee kylpylöissä käytetystä puoliympyrämuotoisesta arkkitehtuurista.

       Aukiolla on suihkulähde nimeltään Fontana delle Najadi. Najadit olivat kreikkalaisessa mytologiassa veden nymfejä. Suihkulähteessä järvien nymfi pitelee joutsenta, jokien nymfi kurkottaa jokihirviötä, valtamerten nymfi ratsastaa hevosella, ja maanalaisten vesien nymfi kumartuu lohikäärmeen ylle. Keskellä suihkulähdettä on ryhmä meren jumalia (glauco), jotka symboloivat ihmisen ylivaltaa luonnonvoimia vastaan.

       Kuva: Anita Nehrenheim (C) 2012

       Aukiolla sijaitsee kirkko, Santa Maria degli Angeli e dei Martiri 1500-luvun puolivälistä. Kirkko on omistettu kristinuskon marttyyreille (ja enkeleille), ja se on Michelangelon suunnittelema. Myös Santa Maria degli Angeli e dei Martirissa näkyy puoliympyrän muoto. Kirkko on rakennettu antiikinaikaisen kylpylän päälle.


       Piazza della Rotonda


       Piazza della Rotonda on piazza, jossa Pantheon sijaitsee. Pantheonin ympäristön raivasi puhtaaksi kojuista ja pikkukaupoista 1400-luvulla paavi Eugenius IV. Aukio päällystettiin ja nimettiin Pantheonin epävirallisen nimen Santa Maria Rotonda mukaan Piazza della Rotondaksi.

       Tälläkin aukiolla on suihkukaivo Fontana del Pantheon (1500-l) ja Egyptistä tuotu faarao Ramses II:n rakennuttama obeliski (1700-l), molemmat pystytetty paavien toimesta. Tämäkin obeliski sijaitsi ensin eräällä toisella Rooman piazzalla. Obeliskin nimi on Obelisco Macutèo, edellisen paikan mukaan.

       1800-luvulla aukiolla myytiin lintuja: myyjillä oli häkeissä eläviä papukaijoja, satakieliä, pöllöjä. Siellä oli  myös kukin ja paperilyhdyin koristeltuja hedelmä- ja kakkukojuja. Ja toisen (englantilaisen) matkustavaisen kertoman mukaan kerjäläisiä, rahvasta, hirveä meteli, kauhea likaisuus, haju ja sekasotku.
       (tiedot Wikipedia)

       Varsin elokuvamainen, suorastaan fellinimäinen näky siis, nyt ajatellen. Miltähän meidän kauppatorimme näyttävät parinsadan vuoden päästä aikalaisten silmissä?         

       Piazza di Spagna ja Espanjalaiset portaat

       Piazza di Spagna on yksi kuuluisimpia piazzoja Roomassa. Sen nimi oli alun perin kirkon mukaan Trinità dei Monti, mutta se nimettiin myöhemmin aukiolla asuvan Espanjan suurlähettilään mukaan.

       Espanjalaiset portaat ovat Euroopan leveimmät portaat. Niitä kutsutaan myös "espanjalaisiksi", aukion nimen mukaan. Espanjalaiset portaat (Scalinata della Trinità dei Monti) johtavat Piazza di Spagnalta Pyhän Kolminaisuuden kirkkoon (Santissima Trinità al Monte Pincio / Trinità dei Monti) Pincion kukkulalla. Kirkon edessä olevalla toisella aukiolla on roomalainen keisariaikainen obeliski.

       Portaat ovat yksi suosituimpia turistinähtävyyksiä ja paikallisten asukkaiden kohtaamispaikka. Järjestyssäännöt kieltävät portailla ruokailemisen.

       Portaiden oikealla puolella on talo, jossa englantilainen runoilija John Keats eli ja kuoli (1812). rakennuksessa on Keatsin ja Shelleyn museo. Aukiolla on myös italialaisen surrealistin Giorgio de Chiricon museotalo. (ks maalaus)

       Audrey Hepburn teki Espanjalaiset portaat kuuluisiksi elokuvassa Loma Roomassa (Vacanze romane  1953). 
        
        
       Kirkko Trinità dei Monti portaiden yläpäässä

       Aukiolla on barokkisuihkulähde, muodoltaan puoliksi uponnut vene, Fontana della Barcaccia (Pietro Bernini ja hänen poikansa Gian Lorenzo Bernini 1627). Veneaihe valittiin, koska Tiber siihen aikaan usein tulvi aukiolle, ja vuonna 1598 aukiolla oli vettä metrin verran. Kun vesi väistyi, aukiolle oli - legendan mukaan - jäänyt vene. Varsinainen syy veneaiheeseen lienee ollut toinen: se oli tekninen ratkaisu liian alhaiseen veden paineeseen.       Kuva: Anita Nehrenheim (C) 2012

       Kuva: Anita Nehrenheim (C) 2012

       Kun olin paikalla lokakuussa 2012,
       Espanjalaisilla portailla oli menossa mielenosoitus.
       Lapuissa lukee: Mi sfrattano - Moratoria subito!
       Minut häädetään - Pidennys heti!

       Kuva: Anita Nehrenheim (C) 2012


       Kuva: Anita Nehrenheim (C) 2012
       Kuva: Anita Nehrenheim (C) 2012
       Kuva: Anita Nehrenheim (C) 2012
       Kuva: Anita Nehrenheim (C) 2012
       Kuva: Anita Nehrenheim (C) 2012


       Il lavoro prima di tutto -mielenosoituksen järjestäjänä oli ammattiliittojen keskusjärjestö CGIL

       La Confederazione Generale 
       Italiana del Lavoro. 
       Kuva: Anita Nehrenheim (C) 2012
       Kuva: Anita Nehrenheim (C) 2012
       Kuva: Anita Nehrenheim (C) 2012

       Samana päivänä oli toinenkin mielenosoitus, Piazza San Giovannilla

       Il lavoro prima di tutto! - Työ ensin!

       Piazza Venezia

       Katso myös Monumento Nazionale a Vittorio Emanuele II, joka sijaitsee aukiolla.
       Piazza Venezia sijaitsee aivan Rooman sydämessä. Kaivauksissa on keskeltä aukiota löytynyt merkittäviä antiikin raunioita. Piazza Venezia on yksi Rooman tärkeimpien katujen risteyskohtia. Via dei Fori Imperiali johtaa Forum Romanumille ja Colosseumille. Aukio sijaitsee aivan Capitoliumin (Campidoglio) vieressä.  

       Piazza Venezian nimi ehdotettiin muutettavaksi Italian 150-vuotisjuhlan kunniaksi Piazza dell'Unità d'Italiaksi vuonna 2011, mutta ehdotus hylättiin.

       Piazza Venezian nimi juontaa juurensa venetsialaiseen kardinaaliin (Pietro Barbo), joka rakennutti Palazzo Venezian (1455) jo hallitsemansa rakennuksen (Basilica di San Marco) viereen. Kardinaalista tuli myöhemmin paavi Paavali II ja Palazzo Veneziasta paavin virka-asunto. Paavin kuoleman jälkeen palatsi oli Venetsian tasavallan omistuksessa ja toimi Venetsian Rooman lähetystönä. Palazzo Venezialla on kirjava historia, sitä on laajennettu, myyty ja ostettu, ja se on jopa kertaalleen purettu ja rakennettu uudelleen. Rakennus toimii nykyään museona.

        

       Näkymä Vittorio Emanuel II:n monumentilta.
       Palazzo Venezia vasemmalla,
       linnoituksen näköinen renessanssirakennus,
       jossa erikoinen nurkkatorni.       Poliittiset rakennukset

       Näiden rakennusten nimiä kuulee Italian poliittisissa uutisissa.


       Romolo e Remo - Romulus ja Remus 


       Kuva: Anita Nehrenheim (C) 2012

       Roomalaisen mytologian mukaan Romulus ja Remus olivat Rooman kaupungin perustajat.
       Kuva: Anita Nehrenheim (C) 2012


       Veljekset olivat roomalaisten pääjumalan ja sodan jumalan Marsin sekä Vestan papittaren Rhea Silvian poikia. Koska Vestan papittarien tuli olla neitsyitä, Rhea Silvia tuomittiin kuolemaan. Tarinan mukaan Romulus ja Remus laskettiin korissa Tiber-jokeen kuolemaan. Naarassusi pelasti pojat ja imetti heitä Lupercal-luolassa.

       Autettuaan vallasta syöstyn kuninkaan takaisin valtaistuimelle veljekset saivat palkinnoksi Palatium-kukkulan, jonne he perustivat Rooman kaupungin. Romulus julistautui myöhemmin kaupungin hallitsijaksi, josta Remus suuttui. Romulus tappoi myöhemmin Remuksen. Jotkut uskovat, että veljekset olisivat riidelleet kaupungin nimestä (Rooma vai Remora).        Rubens: Romolo e Remo allattati dalla Lupa (1616)
       (Susi imettää Romulusta ja Remusta)
       Sapienza - Rooman yliopisto

       Kuva: Anita Nehrenheim (C) 2012
        Pääsisäänkäynti - Ingresso principale

       Opiskelijamäärältään Euroopan suurin yliopisto ja toiseksi suurin maailmassa. Vanhin Rooman kolmesta valtiollisesta yliopistosta, perustettu 1303. Opiskelijoita noin 140 000, professoreita  noin 4 500 ja tukihenkilökuntaa noin 5 000. Laitokset sijaitsevat eri puolilla Roomaa. Sapienza on suomeksi viisaus/tieto.


       Vuonna 2008 Vatikaani peruutti sovitun vierailun yliopistoon, jossa paavi Benedict XVI:n oli määrä pitää puhe. Peruutus johtui joidenkin opiskelijoiden ja professoreiden protesteista. Puheen otsikon oli määrä olla 'The Truth Makes Us Good and Goodness is Truth' (Totuus tekee meidät hyviksi ja hyvyys on totuus). Protestoijien mukaan paavi oli vuonna 1990 kardinaalina ollessaan pitänyt puheen, jossa hän heidän mielestään oli antanut tukensa kirkon toimille Galileoa vastaan vuonna 1633.

       Muista skandaaleista mainittakoon Muammar Gaddafille vuonna 2009 myönnetty yliopiston palkinto "Medaglia d'Oro dell'Università degli Studi di Roma "La Sapienza". (lue lisää: "Controversies", eng Wikipedia yllä)

       (tiedot Wikipedia)


       Ostoskatuja

       Via (dei) Condotti
       Tunnettu ostoskatu, valtavat turistivirrat. Alueella on Rooman kalleimpia merkkiliikkeitä: Armani, Gucci, Bvlgari, Louis Vuitton, Prada, Dolce & Gabbana... Alkaa Espanjalaisten portaiden luota.       Kuva: Anita Nehrenheim (C) 2012

       Muita ostoskatuja (Wikitravel) ovat  Via Borgognona, Via del Corso, Via Nazionale.


       Via del Corso kulkee Piazza Popololta Piazza Venezialle (ks kartta)       Kuva: Anita Nehrenheim (C) 2012
         
       Ostoskatuja
        
       Kuva: Anita Nehrenheim (C) 2012


       Porta Portese - Kirpputori ja portti
       Porta Portesen portti
       Kirpputori alkaa tästä


       Isola Tiberina

       Toinen kahdesta Tiberin saaresta, Ponte Palatinon ja Ponte Garibaldin välissä.

       Basilica di San Bartolomeo


       Vaticano


       Villa Borghese

       Toiseksi suurin julkinen puisto Roomassa (80 ha).

       Temple of Aesculapius (1800-l), koristerakennus


       Villa d'Este

       Renessanssikartano ja puutarha Tivolissa (20 km Roomasta). Kuuluu UNESCO:n Maailmanperintöluetteloon. Puutarha on osa Italian suuria puutarhoja, Grandi Giardini Italiani.       Italialaisen arkkitehtuurin ja puutarhasuunnittelun mestariteos, lumoavan ja uskomattoman näköinen kokonaisuus. Eräässä TV-ohjelmassa Italian suurista puutarhoista kerrottiin, kuinka rakennusten ja puutarhojen suunnittelu ja rakentaminen oli uskonnollisessa piirissä osa suurta ja armotonta valtataistelua, halua päästä korkeampaan asemaan, aina paaviksi saakka. Oman aseman parantamiseksi puutarhojen rakentaminen jatkui, vaikka rakentajan rahat olivat huvenneet.
       Villa Lante

       Suomen Rooma-instituutti toimii renessanssihuvila Villa Lantessa. Medici-sukuisten paavien rakennuttama. Italian nk. kansallismonumenttina (monumento nazionale) huvila on rakennussuojelun alainen.       Ei kommentteja:

       Lähetä kommentti