Cinecittàn sisäänkäynti. Kuva: Creative Commons
Cinecittàn perusti fasistisen Italian diktaattori Benito Mussolini vuonna 1937. Studion iskulause oli "Il cinema è l'arma più forte". (Elokuva on vahvin ase.)
L'inauguration de Cinecitta par B. Mussoloni en 1937. Kuva: Creative Commons
Sijainti ja alueet
Le pavillon Cinears. Kuva: Creative Commons
Elokuvastudio Cinecittà sijaitsee (ks kartta) 9 kilometrin päässä Rooman keskustasta, lähellä kehätietä. Alueella on runsaasti parkkitilaa. Maanalaisella pääsee suoraan sisäänkäynnin eteen (METRO A - fermata Cinecittà). Osoite: Via Tuscolana, 1055 - 00173 Roma.
Cinecittàn alue. Kuva: Creative Commons.
Rooman Cinecittàn alue on 400 000 neliömetrin suuruinen. Siellä on 22 näyttämöä ja kaksi pysyvää telttaa, 300 pukuhuonetta, 21 meikkauspistettä ja vesitankki (7000 m2, syvyys 1,60 m). Vesitankissa on kuvattu esimerkiksi meritaisteluita.
Pääsylipun hintaan kuuluu opastettu kierros sisällä ja ulkona. Sisätiloissa on mm. vanhanaikainen elokuvateatteri upottavine nahkasohvineen.
Cinecittàn lähellä sijaitsee myös suuri ostoskeskus, Cinecittà Due. Kartta. Näyttää samantyyliseltä kuin Le Befane Riminillä. On olemassa myös teemapuisto Cinecittà World.
- Roma - Centro commerciale Cinecittà 2 (video, 4 min, 2009)
- Cinecittà World (sito ufficiale)
- Cinecittà World Kuvahaku
Cinecittàn tuotantokeskuksia sijaitsee neljässä muussakin paikassa. Esimerkiksi Dino Studios, 30 minuutin matkan päässä Rooman keskustasta ja Umbria Studios 100 km Roomasta.
Caesarin ajan Rooman kulisseja. Kuva: Creative Commons.
Euroopan elokuvateollisuuden sydän
3000 elokuvaa, 90 Oscaria, kuuluisia ohjaajia ja näyttelijöitä, sekä italialaisia että kansainvälisiä. Cinecittàssa on kuvattu monia italialaisia elokuvaklassikkoja, kuten La Dolce Vita ja Satyricon. Kansainvälisiä tuotantoja ovat esimerkiksi Cleopatra (1963) ja Fellinin Casanova (1976).
”A Cinecittà sono stati girati più di 3000 film, 90 dei quali hanno ricevuto una candidatura all'Oscar, 47 dei quali hanno vinto la prestigiosa statuetta. Celebri registi, nazionali e internazionali, vi hanno lavorato: da Federico Fellini a Francis Ford Coppola, da Luchino Visconti a Martin Scorsese.”
Tämän päivän nimistä on erikseen mainittava taitava ja suosittu näyttelijä-ohjaaja Roberto Benigni. Esimerkiksi La vita è bella, 1997, La Tigre e La Neve, 2005 (Cinecittà, Umbria Studios).
Reproduction d'une scène du film Le Casanova de Fellini
à l'entrée des studios Cinecittà, Rome. Kuva: Creative Commons
à l'entrée des studios Cinecittà, Rome. Kuva: Creative Commons
Costume worn by Richard Burton in the film Cleopatra (1963)
by Joseph L. Mankiewicz displayed in Cinecittà studios, Rome.
Kuva: Creative Commons
by Joseph L. Mankiewicz displayed in Cinecittà studios, Rome.
Kuva: Creative Commons
Cinecittà on Euroopan suurin elokuvastudio. Siellä tehdään kokoillan elokuvia, TV-sarjoja, musiikkivideoita, mainoksia ja valokuvauksia, lähtien tuotannosta ja editoinnista aina erikoisefekteihin saakka. Studio tarjoaa digitaalisia palveluja (Cinecittà Digital Factory, perustettu 2009), ja se vuokraa kameroita ja tarvikkeita.
Set of Martin Scorsese's movie "Gangs of New York" in Cinecittà Studios, Rome, Italy, March 2005.
Kuva: Public Domain
Cinecittà - La fabbrica dei sogni
"Dal 1937 Cinecittà continua a fabbricare sogni ed emozioni." (Cinecittà)
Décors pour la Rome de César (Cinecittà). Kuva: Creative Commons
Cinecittà kutsuu itseään unelmatehtaaksi, unelmien tehtaaksi (la fabbrica dei sogni). Ja elokuva onkin unelma, illuusio, suurempi illuusio kuin pienimuotoinen teatteri. Uskottavien unelmien ja illuusioiden luomiseen tarvitaan uskottavat puitteet. Cinecittàn valtavien kulissien ammattitaitoiset rakentajat vasaroineen ja pensseleineen ovat nähneet ja näkevät paljon vaivaa antaakseen meille illuusion muinaisesta Roomasta tai mistä tahansa kaukaisesta ja eksoottisesta kuvauspaikasta. Haluamme mielikituksessamme siirtyä maailman jokaiseen kolkkaan, ajassa taaksepäin – tai eteenpäin. Nämä kulissit ovat jotain muuta kuin harrastajateatterin lavastukseksi rakennettu vähän vaappuva ovi.
Décors pour la Rome de César (Cinecittà). Kuva: Creative Commons
Elokuvastudio Cinecittà on unelmien tehdas, mutta myös illuusioiden paljastuspaikka. Kun seisoo keskellä aukiota, jota ympäröivät pelkät talojen fasadit, tyhjät seinät, tyhjät kulissit, voi kokea ristiriitaisia tunteita, yhtaikaa taianomaisia - ja surullisia. Voi kokea illuusion jostakin oikeasta, elävästä elämästä, ja samalla on pakko huomata huijaus.
Caesarin ajan Rooman kulisseja. Kuva: Creative Commons.
Viime aikoina on suosittua katsella pieleen menneitä kohtauksia elokuvista. Esimerkiksi sellaisia, joissa sankaria alkaa naurattaa kesken kuvausten, joissa hän unohtaa vuorosanansa tai muuten vain kompastelee. Tämä herättää ristiriitaisia tuntemuksia. Kukaan ei oikeastaan halua tietää, että sankari on illuusio, vain näyttelijä, ihan tavallinen ihminen. Ja kuitenkin me haluamme nähdä nämäkin kohtaukset. Ja haluamme nähdä suuret kulissit.
Niin, meitä petetään, mutta me haluamme tulla petetyiksi. Rakastamme illuusioita. Rakastamme aikuisten satuja.
Film costumes displayed in Cinecittà studios.
Kuva: Creative Commons. Linkissä lisätietoa puvuista.
Nykyään voidaan virtuaalisesti luoda vaikka minkälaisia hahmoja, puvustoja ja ympäristöjä. Haluamme uskoa niihinkin. Mutta niitä ei ole olemassa, ei samalla tavalla kuin elokuvastudio on olemassa. Puvut ja kulissit ovat konkreettisia, ne voi aistia, niistä voi ottaa valokuvia. Ne ovat yhtaikaa olemassa, eivätkä kuitenkaan totta. Siinä on niiden taika.
Cinecittàn maailmaa ennen ja nyt. Tuttuja välähdyksiä tunnetuista elokuvista:
Palasia historiasta
Studio joutui liittoutuneiden pommittamaksi toisessa maailmansodassa, ja osa studiosta tuhoutui. Vuosien 1945 ja 1947 Cinecittàn studioita käytettiin pakolaisleirinä. Arviolta 3000 pakolaista majoitettiin sinne, kahteen eri osastoon.
Sodanjälkeinen Italia oli fyysisesti, henkisesti ja taloudellisesti raunioina. Loistokas elokuvateollisuus Cinecittà-studioineen oli romahtanut Mussolinin hallinnon mukana. Elokuvaa tehtiin lainarahoilla ja vanhalla kalustolla sodan tuhojen keskellä, usein improvisoiden ja amatöörinäyttelijöitä käyttäen. Välttämättömyydestä tuli hyve: elokuvan autenttisuus ja dokumentaarinen, uutisreportaaseja muistuttava tyyli loivat perustan neorealistiselle tyylisuunnalle.
1950- ja 1960-luvuilla studiolla kuvattiin useita amerikkalaisia suurtuotantoja, kuten Ben-Hur (1959) ja Cleopatra (1963). Sittemmin studion nimi yhdistettiin Federico Fellinin nimeen.
Fellini on sanonut:
"Il Teatro 5 di Cinecittà è il posto ideale. L'emozione assoluta, da brivido, da estasi, è quella che provo di fronte al teatro vuoto, uno spazio da riempire, un mondo da creare".
Il Teatro 5, ulkoapäin katsoen varsin vaatimattoman näköinen paikka.
Kuva: Creative Commons
1980-luvulla Cinecittà joutui taloudellisiin vaikeuksiin, ja se yksityistettiin Italian hallituksen toimesta. Mutta myöhemmin Cinecittàssa on taas kuvattu useita menestyselokuvia ja -televisiosarjoja.
Vuoden 1991 Eurovision laulukilpailu järjestettiin Cinecittàssa. Kilpailu oli siirretty pois Sanremosta turvallisuussyistä.
Vuonna 1994 Pink Floyd esiintyi studiolla kolmena iltana peräkkäin. Monet monet muut kuuluisat artistit ovat konsertoineet Cinecittàssa.
Vuosina 2004 – 2007 Cinecittàssa kuvattiin BBC/HBO:n Rooma-sarja, joka sai paljon kiitosta lavastuksestaan ja kulisseistaan.
Vuonna 2007 tuli tuhosi noin 3 000 m² Cinecittàsta. Rakennuksen historiallinen osa, esimerkiksi klassiset Ben Hur –lavasteet säilyivät vahingoittumattomina, mutta tuli tuhosi sen sijaan suurimman osan alkuperäisistä Rooma-sarjan kulisseista.
Cinecittàssa on kuvattu myös TV-tuotantoja, kuten Survivor (Teatro 1). Ja esimerkiksi Italian Big Brotherin (Grande Fratello) talo sijaitsee Cinecittàssa (Palastudio).
Cinecittàssa on ”Fellinin talo” (la Palazzina Fellini), jossa on elokuvasaleja, ruokailutiloja ja pysyviä antiikin Rooman kulisseja.
Cinecittà tänään
Cinecittà on pienemmissä tai suuremmissa taloudellisissa vaikeuksissa, kuten niin moni yritys tänään. Myös Cinecittà on joutunut sopeutumaan paineiden alla. Esimerkiksi Cinears on jouduttu sulkemaan.
Cinears. Kuvalinkki täältä (Il Giornale dell'arte).
"La chiusura dello storico laboratorio di plastica e scultura Cinears a Cinecittà è un altro pezzo d’Italia che se ne va, un capitolo di cinema e di cultura che muore sotto la pressione degli interessi particolari e il bisogno di «far cassa» in tutti i modi."
"È il cinema dal lato della produzione piuttosto che dello schermo; sono Pasolini, Scorsese, Zeffirelli, Fellini insieme a valanghe di comparse, tecnici, bravissimi artigiani."
Cinecittàn arkisempi puoli
Turistin silmään osuu kaikenlaista. Satumaista loistoa, mutta myös jotain aivan muuta.
Sergio Leonen ränsistynyttä Villiä Länttä.
Kuva: Copyright Tuija Lindén. Julkaistu kuvaajan luvalla.
Kuva: Copyright Tuija Lindén. Julkaistu kuvaajan luvalla.
Kuva: Copyright Tuija Lindén. Julkaistu kuvaajan luvalla.
Cinecittà pysyttelee ajan hermolla
Mutta Cinecittà on paljon muutakin kuin suuret ja näyttävät, kiehtovat ja mystiset ulkokulissit. Se on moderni elokuvastudio, jossa mikään ei ole mahdotonta.
”A Cinecittà non c’è niente che non si possa realizzare”, Cinecittà lupaa.
Cinecittàssa voi myös pitää konferensseja, gaalailtoja, businesskokouksia ja muita erityistilaisuuksia ”avaimet käteen” –periaatteella (“chiavi in mano”). Kaikki tilaisuuteen liittyvät asiat hoidetaan asiakkaan puolesta, lähtien teknologiasta, tarjoilusta ja turvatoimista (esimerkiksi julkkiksille) aina elokuvamaiseen lavastukseen ja erikoisefekteihin saakka. Monet kuuluista kansainväliset liikeyritykset ja brändit ovat valinneet Cinecittàn tärkeimpien tilaisuuksiensa paikaksi.
"Quando il business ha voglia di sognare." (Cinecittà)
Google onnitteli Cinecittàa
Linkkejä
- Cinecittà (sito ufficiale, it/eng) (kuvia)
- Cinecittà, kartta ja studiot
- Cinecittà News (eng)
- Cinecittà Facebook
- History of Cinecittà (romefile)
Lisää kuvia ja videoita
- Gli studi di Cinecittà nella storia: dal 1937 ad oggi (Repubblica) (kuvia)
- Ultima fermata Cinecittà, le fotografie di McCurry (18 kuvaa)
- Wikimedia (kuvia)
- Cinecittà Kuvahaku
- Cinecittà studios Kuvahaku
- Cinecittà Videohaku
|
|
"Firenze" Borgia |
|
Studioita muualla
Cinecittà on italialaisen elokuvateollisuuden keskus. Ennen ensimmäistä maailmansotaa Ranska ja Italia olivat olleet johtavia elokuvatuottajia, mutta sota keskeytti elokuvatuotannon Euroopassa.
Hollywood
Kalifornialainen elokuvastudioistaan tunnettu Hollywood rakensi itselleen aseman, jonka se siitä lähin on myös pitänyt. Hollywoodilla oli kulta-aikansa, mutta se on edelleen maailman elokuvatuotannon keskus, joka hallitsee markkinoita useissa maissa. Hollywood on tietysti turistien suosima matkailukohde.
Intia
Maailman suurin elokuvastudio tänään on sen sijaan 1996 perustettu Intian Hyderabadissa sijaitseva Ramoji Film City, joka on yksi Intian suosituimmista turistikohteista. Siellä vierailee vuosittain puolitoista miljoonaa turistia.
Tunnettu nimi Bollywood sen sijaan tarkoittaa Mumbaihin keskittyvää Intian hindinkielistä elokuvateollisuutta, ei koko intialaista elokuvaa. Telugunkielinen elokuvateollisuus Tollywood on Intian kolmanneksi suurin. Intialainen elokuvateollisuus tuottaa joka vuosi huomattavasti enemmän elokuvia kuin Hollywood, eli 800–1000 vuodessa.
Rooma tässä blogissa
- Roma (matkakohteeni 2012)
- Cinecittà - Roma
- Roma antica
- Città del Vaticano
- Vestan neitsyet
- Arrivederci, Roma (musica)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti