Gubbiossa kuvatun TV-sarjan Don Matteo (Isä Matteo) erään
tuotantokauden alkufilmissä nostetaan ylös kolme korkeaa puista rakennelmaa. Tämä on aina kiehtonut minua. Mitä nämä puurakennelmat
ovat? Päätin ottaa selvää.
Juhlan nimi on Festa dei Ceri (vahakynttilöiden juhla).
Puurakennelmat kuvaavat kynttilöitä. Il cero on suomeksi vahakynttilä.
Kuvalinkki sivulta festadeiceri.it
Puiset vahakynttilät nostetaan pystyyn.
Festa dei Ceri on yksi vanhimmista italialaisista juhlista. Se on gubbiolaisten (eugubini) juhla, jota vietetään joka vuosi toukokuun 15. päivänä. Juhlan alkuperä on hämärän peitossa. On kiistaa siitä, onko juhla uskonnollinen vai pakanallinen.
Uskonnollisen näkemyksen mukaan kynttilöiden juhlassa kunnioitetaan piispa-pyhimys Ubaldon muistoa. Piispa auttoi aikanaan gubbiolaiset ihmeelliseen voittoon taisteluissa. Piispan kuoltua 16. toukokuuta 1160 kaupunkilaiset järjestivät suuren vahakynttiläkulkueen läpi kaupungin Inginon vuorelle saakka, jossa Ubaldo-pyhimys lepää, nimelleen omistetussa kirkossa.
Kynttiläjuhlaa on vietetty siitä lähtien. Kulkue kulkee saman reitin joka vuosi, mutta 1500-luvulla vahakynttilät vaihdettiin kolmeen puiseen rakennelmaan. Puurakennelmat on uusittu moneen kertaan, mutta muoto on säilynyt samana. Jokaista puurakennelmaa koristaa pyhimysveistos.
Ubaldo on muurareiden suojeluspyhimys, Pyhä Yrjö käsityöläisten ja kauppiaiden suojelija, pyhä Antonius suojelee maalaisia. Jokainen voi valita itselleen sopivan pyhimyksen ja kannattaa tätä.
Ubaldo on muurareiden suojeluspyhimys, Pyhä Yrjö käsityöläisten ja kauppiaiden suojelija, pyhä Antonius suojelee maalaisia. Jokainen voi valita itselleen sopivan pyhimyksen ja kannattaa tätä.
Pakanallisen teorian mukaan juhla on jatke pakanalliselle sadonkorjuun jumalattarelle, nimeltään Cerere (Ceres).
Don Matteo -jakson Corsa contro il tempo (aika 01:00:10) tapahtumat sijoittuvat juhlaan Festa dei Ceri. Jaksossa keskustellaan juhlasta ja pyhimyksistä. Natalina katselee komeaa kantajaa.
Don Matteo -jakson Corsa contro il tempo (aika 01:00:10) tapahtumat sijoittuvat juhlaan Festa dei Ceri. Jaksossa keskustellaan juhlasta ja pyhimyksistä. Natalina katselee komeaa kantajaa.
Festa dei Ceri alkaa jo aikaisin aamulla. Kello 5.30 kansalaiset herätetään rumpujen päristyksellä. Kello 6.00 soivat kirkonkellot. Puukynttilöiden kuljetus alkaa 9.30, ja ne nostetaan pystyyn Piazza Grandella klo 11.30. Varsinainen kulkue läpi kaupungin (Corsa dei Ceri) alkaa tasan klo 18, ja sen on sujuttava täsmälleen suunnitelmien mukaan.
Kuvalinkki sivulta festadeiceri.it
Puukynttilät ovat painavia, yksi puukynttilä painaa noin 300 kg. Kantaminen vaatii taitoa ja voimaa, ja kantamisen on sujuttava tasaisesti. Kynttilöitä kuljetetaan juosten, läpi sankan väkijoukon, reitillä, jonka korkeuserot ovat suuret. Reitin viimeinen osa on pelkkää ylämäkeä.
Kantajaa kutsutaan nimellä ceraiolo. Jokaisella kantajaporukalla on vastaava pomo, capodieci. Ceraiolona toimiminen on kunnia-asia, joka alun perin kulki perintönä isältä pojalle. Naiset eivät voi toimia ceraiolona.
Festa dei Ceri toisenlaisesta perspektiivistä. Ilmasta käsin se näyttää tältä!
- La corsa dei Ceri - La Calata - Gubbio (video, it selostus)
- Festa dei ceri (videohaku)
- Festa dei Ceri (kuvahaku)
- Festa dei Ceri - Alzata (panoramio) (kuva)
Meillä suomalaisilla on kevätväsymys ja meillä on kaamosmasennus, ja niiden välillä kiire ja stressi, mutta
italialaiset jaksavat ja ehtivät järjestää juhlia, monia juhlia, näyttäviä juhlia, heilutella ja heitellä suuria lippuja sekä kantaa
painavia pyhäinkuvia. Juhlat keräävät Italiassa valtavasti katsojia, oli
tapahtuma mikä tahansa.
Karnevaalinomainen kulttuuri, näyttävät marssit ja kulkueet sekä
suuret uskonnolliset tai muut juhlatapahtumat puuttuvat meiltä miltei tyystin. Enää ei edes
politiikka saa ihmisiä liikkeelle.
Suomalainen innostuu vain, kun
ilmassa on suuren urheilujuhlan tuntua. Suomen lippuja heilutellaan jääkiekko-ottelussa, sytkäreitä keinutellaan rock-konsertissa ja vappuna huiskaistaan vappuhuiskalla ja heitetään serpentiini.
Mutta toisin kuin
Italiassa, kaikenlainen syvällisempi into, palo ja vakaumus tuntuu Suomessa tyrehtyneen?
Don Matteon jalanjäljillä
Festa dei Ceri (linkki tähän blogiin)
Kävin melkein Gubbiossa (linkki tähän blogiin)
Gubbio (linkki tähän blogiin)
Don Matteo - Isä Matteon tutkimuksia -tuotantosarja 9 (linkki tähän blogiin)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti