Motto

"È necessario imparare tanto a lungo quanto a lungo si vive."

Blogi italian kielen opiskelijoille ja Italian kulttuurista kiinnostuneille.
Blogiin on koottu linkkejä kielen ja kulttuurin eri alueilta.
Blogi sisältää myös Italian matkakuvia sekä opiskeluvinkkejä.

Benvenuti a tutti!

----


* Valitse itseäsi kiinnostava aihe oikealta kohdasta
Valitse aihe!
Numero kertoo kuinka monta eri sivua aiheesta löytyy. Selaa niitä painikkeesta Vanhemmat tekstit.

* Tai selaa Blogiarkistoa.

28.1.2015

Poste Italiane – Kuinka lähettää postikortti Italiasta?


Posti kulkee… ja niin edelleen, on Suomessa tapana sanoa. Kusti ei Suomessakaan polje enää entiseen tahtiin, näin väitetään. Ei vaikka Itella on taas Posti. Mutta ehkäpä tilanne Suomessa on kuitenkin selvempi ja luotettavampi kuin Italiassa?

Kuinka Gustavo polkee Italiassa?

Italia on kuuluisa monista asioista. Myös postilähetysten perille toimittamisessa. Ne kulkevat joskus hyvin, joskus hitaasti, joskus ei ollenkaan.


 Postilähetyksiä häviää

Syitä kirjeiden tai korttien katoamiseen voi tietysti olla moniakin, mutta yksi varsin erikoinen syy on se, että postimies ei yksinkertaisesti tee työtään, vaan piilottaa postit tai hävittää ne.

”The incident comes exactly a year after police on Rome's Corso Italia found an abandoned stolen car containing four sacks of 1,000 letters, all of which had postage stamps affixed but had not been franked by the post office. In March 2013 police arrested a postman in Subiaco, to the east of the Rome province, for failing to deliver mail over a three year-period, in order to return home early.”

Suomalaiset ovat myös kertoneet minulle, että paketteja on matkalla avattu, ja vaikkapa suklaalevy on viety. Kuulemani mukaan lakritsi tai salmiakki eivät ole kelvanneet.


Italiassa on NELJÄ eri postitoimitsijaa

Perinteisen Italian valtion postilaitoksen (Poste Italiane) lisäksi postitoimintaa hoitaa laajemmin nykyään myös yksityinen toimija GPS (Globe Postal Service). GPS on erikoistunut turistipostikortteihin. Näiden lisäksi toimivat Poste Vaticane sekä Swiss Post International.

Mikä postimerkki ja mikä laatikko siis, kysyy turisti?

Kaikki yllä oleva tarkoittaa sitä, että turistille saatetaan myyntipisteestä riippuen myydä neljänlaisia postimerkkejä. Erilainen postimerkki - erilainen laatikko. Jos on tietämätön, jos ei tunne systeemiä, kortti voi mennä väärään laatikkoon. Väärä laatikko - eikä lähetys ehkä koskaan mene perille. Ehkä. Jotta tilanne olisi vielä sekavampi, verkosta löytyy myös tieto, että Poste Italiane kuljettaa myös esimerkiksi Swiss Postin kortteja... Tietoon ei kannata luottaa.

Poste Italiane


Cassetta posta italiana. Kuva täältä.

Valtion postin, Poste Italianen, perinteiset postilaatikot ovat punaisia. Poste Italianen postimerkillä varustettu lähetys on laitettava Poste Italianen laatikkoon. Ja vielä oikeaan luukkuun.

Poste Italianen postilaatikossa on kaksi luukkua:

Per la città (lähiposti, samaan kaupunkiin)
Per tutte le altre destinazioni (muu posti). 

Postimerkkejä saa esimerkiksi tupakkakaupoista (T-kyltti). Valtion postilla saattaa olla halvemmat postimaksut kuin muilla toimijoilla. Tällä hetkellä (2015) kortti Suomeen maksaa 0.85€.

Omasta puolestani suosittelen Poste Italianea.
 

Kuvalinkki täältä

GPS - Globe Postal Service


GPS:n postilaatikoita

GPS:n postilaatikot ovat mustia, ja postikorttiin tarvitaan erityinen GPS-tarramerkki. Postimerkkejä myydään mm. tupakkakaupoissa (T-kyltti), mutta ei kaikissa.

GPS-tarramerkin voi laittaa vain postikorttiin, ja kortin voi laittaa vain GPS-postilaatikkoon.


 Kortti ja varsin erikoinen GPS-tarramerkki


GPS toimii ainoastaan suuremmissa kaupungeissa, kuten Roomassa ja Firenzessä. 

GPS itse mainostaa: Il miglior servizio postale per il turista

"Send your postcard to a special friend with Globe Postal Service. GPS is in the main italian travel regions. Through a strong partner network (stationery shops, hotels, book shops, camping grounds, hostels, tobacco shops) it offers an unique service for the tourist who wishes to buy and mail postcards." (kielivirhe un unique on sivun aluperäisessä tekstissä)
 GPS-tarramerkki. Kuva täältä.

Verkosta löytyvien kommenttien mukaan GPS ei ole sen nopeampi kuin Poste Italianekaan. Kortin matka voi yrityksen lupaaman toimitusajan sijaan kestää vaikkapa kuukauden. Tai kortti voi hävitä matkalla kokonaan.


Poste Vaticane

Vatikaanin postitoimiston (Poste Vaticane) postimerkkejä myydään joissakin toimipaikoissa myös Vatikaanin ulkopuolella. Vatikaanin postilaatikko on keltainen/oranssi. Tai sininen?  Cassetta delle lettere 
delle Poste Vaticane
 


Kuvalinkki (keltainen): Creative Commons 
Kuvalinkki (sininen) täältä 
Kuvalinkki (logo) täältä

Swiss Post International

Verkosta saamiemme tietojen mukaan Italian valtion posti Poste Italiane ja Swiss Post ovat yhdistäneet palvelujaan jo vuonna 2000. Swiss Post Internationalin postimerkit ovat tarroja ja postilaatikko on keltainen.    Swiss Post. Al negozio di Roma: la cassetta dove imbucare le cartoline


   Yle sai Italiasta pahoittelukirjeen

   Yle julkaisi sivuillaan artikkelin, jossa kerrotaan, että "Italian posti" lähetti Yle Satakunnalle pahoittelukirjeen kahdella eri kielellä sekä yhden käyttämättömän postinmerkin, koska turistin Firenzestä lähettämä kortti viipyi matkalla pari kuukautta.

   Uutiskuva tosin herättää joiltakin osin kummastusta. Mistä kirje on tullut? Kenen logo on? Annettua sähköpostiosoitetta ei löytynyt verkosta. Asia ei vielä selvinnyt.


   Sanastoa

   ufficio postale = postitoimisto
   cassetta postale = postilaatikko 
   francobollo = postimerkki 
   tabaccheria = tupakkakauppa 
   postino = postimies 
   Poste Italiane = Italian valtion postilaitos

   1 kommentti:

   1. Tämä on hyvää tietoa,olisi vaan pitänyt lukea aiemmin,nyt vaan odotan tuleeko kortit,viikko vasta aikaa kulunut,punaiseen laatikkoon kyllä laitoin,merkit oli erikoisia 1.30 ja joku koodi.

    VastaaPoista