Motto

"È necessario imparare tanto a lungo quanto a lungo si vive."

Blogi italian kielen opiskelijoille ja Italian kulttuurista kiinnostuneille.
Blogiin on koottu linkkejä kielen ja kulttuurin eri alueilta.
Blogi sisältää myös Italian matkakuvia sekä opiskeluvinkkejä.

Benvenuti a tutti!

----


* Valitse itseäsi kiinnostava aihe oikealta kohdasta
Valitse aihe!
Numero kertoo kuinka monta eri sivua aiheesta löytyy. Selaa niitä painikkeesta Vanhemmat tekstit.

* Tai selaa Blogiarkistoa.

24.11.2012

Gubbio (Don Matteon jalanjäljillä)


TV-sarja Don Matteo (Isä Matteo) on kuvattu Gubbiossa (Perugia, Umbria). TV-sarja on suosittu ympäri maailmaa. Elokuva on kuvattu Gubbion keskiaikaisessa vanhassa kaupungissa, centro storicossa, joka on vaikuttavan näköinen kokonaisuus.


Takana San Giovannin kirkko.

Itse kävin vain melkein Gubbiossa (ks blogi Kävin melkein Gubbiossa). Omia kuvia Gubbiosta ei siis ole. Ehkä joskus pääsen sinne.

Gubbion historia lyhyesti

Gubbion kukkuloilla oli asutusta jo pronssikaudella. Paikka oli merkittävä esiroomalaisella ajalla, jolloin se oli nimeltään Ikuvium. Ikuviumin teki kuuluisaksi ikivanhojen seitsemän pronssilaatan (le Tavole Eugubine) löytyminen (Iguvine/Eugubine Tablets) (vanhin säilynyt tekstikokonaisuus Umbriassa). Gubbio kukoisti roomalaisella ajalla, josta ajasta on muistona esimerkiksi roomalaisen teatterin rauniot. Gubbio oli mahtava myös keskiajalla, mutta joutui moniin sotiin ja taisteluihin. Pelastajaksi vuonna 1151 osoittautui piispa Ubaldo, jonka kunniaksi vielä tänäänkin vietetään näyttävää kynttiläjuhlaa, Festa dei Ceri (ks blogisivu). 1500-luvulla Gubbiossa kukoisti keramiikkateollisuus - Maiolica eli Faenza (it Wiki). Gubbio liitettiin Italiaan 1860. (tiedot Wikipedia)


Gubbio lyhyesti

Gubbiossa on nyt noin 30 000 asukasta. Pinta-alaltaan kaupunki on vain noin 500 km2. Gubbio sijaitsee Assisin pyhiinvaellustien varrella (Cammino di Assisi).

Gubbiossa on maailman suurin (Guinness World Records 1991) joulukuusi (albero di Natale), Ingino-vuoren rinteelle tehty, ylhäältä alas asti ulottuva valaistu vaikuttava teos, jonka latvassa on komeetta. 

Ingino-vuoren rinteessä on myös köysirata (Funivia Colle Eletto). Korit näyttävät olevan suojaamattomia kehikkoja, joihin mahtuu kaksi ihmistä. Matka ylös kestää 6 minuuttia. Korkeusero noin 300 m. 


Don Matteon kirkko - San Giovanni

Nykyinen rakennus 1100-luvulta, rakennettu vanhemman kirkon raunioille. Blogin lukija Anna tiesi kertoa (ks alla), että Don Matteon kirkko on sisältä eri kirkko kuin tämä. Löysin tiedon, että sisäkuvaukset on tehty Chiesa di San Marzialessa


Don Matteon kirkko - Sisätilat - Chiesa di San Marziale 

Don Matteon kirkon sisäkuvaukset on tehty tässä kirkossa.


Don Matteo - Carabinieerien rakennus - Palazzo dei Consoli, Piazza Grande

Rakennus vuodelta 1332. Tämän tornin kelloja soitetaan Festa dei Cerin aikana. Rakennus ei oikeasti ole Carabinieerien keskus vaan museo (Museo Civico), jossa säilytetään muun muassa yllä mainittuja pronssilaattoja.

Panoraamakuvassa aukio näyttää paljon suuremmalta kuin elokuvassa. "Carabinieerien rakennus" on se valkoinen talo, joka pyörähtää näkyviin ensimmäisenä. Panoraamassa näkyvän muurin äärellä elokuvassa käydään monia henkilökohtaisia keskusteluja.
Don Matteo - Bargellon lähde 
(La fontana del Bargello o "Fontana dei Matti")


1500-luvulta. Sijaitsee Piazza dei Consolin lähellä. Katso lähteeseen liittyvä tarina alta.

Don Matteo ja Gubbio - Yleissivut
View Larger Map


Gubbio - Nähtävyyksiä ja tietoa

Gubbio on täynnä historiallisia rakennuksia ja kirkkoja sekä upeita maisemia, jotka kaikki ovat näkemisen arvoisia.


   Panoraamakuvia


   Tarinoita

   Il lupo di Gubbio

   Kuuluisa tarina kertoo, että Franciscus Assisilainen puhutteli lempeästi Gubbion kaupunkia riivannutta sutta, jonka jälkeen susi jätti kaupungin rauhaan, eikä kaupunkilaisten tarvinnut tappaa sutta. Yksi Don Matteon jaksoista on nimeltään Francesca ja susi.


   Bargellon lähde - La fontana del Bargello o "Fontana dei Matti"

   Gubbiota nimitetään "hullujen kaupungiksi" (la città dei matti), gubbiolaiseen sananlaskuun viitaten.
   La fontana dei Matti tarkoittaa "hullujen lähde". Jokainen joka juoksee lähteen ympäri kolme kertaa ja "kastetaan" lähteen vedellä, saa symbolisen "hullun diplomin", luvan olla hullu ja pääsee Gubbion kunniakansalaiseksi. 

   "Il rito richiama le tre birate dei ceri e, più anticamente, le lustrazioni precristiane delle case eugubine, con un braciere acceso, il loculo, che girava tre volte attorno alla casa." (sivulta Come prendere la patente...)


   Kuolleiden ovi - Porta dei morti

   Varakkaiden kauppiaiden rakentamissa rakennuksissa on pääoven vieressä usein toinen, kapeampi ovi, jota kutsutaan kuolleiden oveksi (porta dei morti). Ovien merkitystä ei tarkkaan tunneta, mutta uskotaan, että niitä on käytetty talossa kuolleiden ulos viemiseen. Toinen tulkinta on, että ovea käytettiin turvallisuussyistä, jos taloon tulija oli tuntematon. (tiedot Wikipedia)


    Kuvan talon toinen ovi on muutettu ikkunaksi.


   Don Matteon jalanjäljillä


   Festa dei Ceri (linkki tähän blogiin)
   Kävin melkein Gubbiossa (linkki tähän blogiin)
   Gubbio (linkki tähän blogiin) 
   Don Matteo - Isä Matteon tutkimuksia -tuotantosarja 9 (linkki tähän blogiin)  

   Lukijan Anna kommentti blogisivulta Kävin melkein Gubbiossa:

   "Harmi että teiltä jäi Gubbio näkemättä, olen itsekin Don Matteo -fani ja ihan sitä varten olemme mieheni kanssa ajaneet kahdesti Roomasta Gubbioon (hänkin siis pitää sarjasta). Toinen reissu oli kesäaikaan ja oli todella kuumaa, mutta toisen teimme joulun seutuvilla ja pääsimme näkemään Gubbion hienon joulukuusen, valtavan kukkulan rinteille pystytetyn valaistun kuusen. Se oli hieno näky, ja talvinen Gubbio muutenkin ehkä kesäistäkin kivempi, kun oli jouluvaloja ja muuta.

   Sarjassa yksi keskuspaikoista oleva pääaukio oli kyllä ihan tunnistettava, mutta tietenkin näytti erilaiselta ja kolkoltakin kun ei siinä oikeasti mitään carabinieeriasemaa ole. Ja ne portaatkin, jotka sarjassa johtavat aukiolta alas jonnekin, eivät oikeasti johda yhtään minnekään!
   Aukiolla oleva hotellibaari oli ihan tunnistettava, ja ulkopöydät myös. Hotellin aula on muuten täynnä Don Matteo-kuvia=).


   Don Matteon kirkkoa kävimme tietenkin myös katsomassa, sisältä oli kyllä eri kirkko kuin sarjassa.
   Suosittelen Gubbiota muillekin kuin Don Matteon ystäville, on todella idyllinen ja kaunis paikka!"   Ei kommentteja:

   Lähetä kommentti