Motto

"È necessario imparare tanto a lungo quanto a lungo si vive."

Blogi italian kielen opiskelijoille ja Italian kulttuurista kiinnostuneille.
Blogiin on koottu linkkejä kielen ja kulttuurin eri alueilta.
Blogi sisältää myös Italian matkakuvia sekä opiskeluvinkkejä.

Benvenuti a tutti!

----


* Valitse itseäsi kiinnostava aihe oikealta kohdasta
Valitse aihe!
Numero kertoo kuinka monta eri sivua aiheesta löytyy. Selaa niitä painikkeesta Vanhemmat tekstit.

* Tai selaa Blogiarkistoa.

1.6.2013

Grandi giardini italiani

Italia on täynnä toinen toistaan ihanampia puutarhoja. Kun sanon ihania, tarkoitan taivaallisen ihania. Sellaisia, jotka muistuttavat kauneuden olemassaolosta, pakottavat hiljentymään ja houkuttelevat ajattelemaan syvällisiä asioita. Sellaisia puutarhoja, jotka ehdottomasti haluaisi nähdä.

Mutta on myös todettava, että tällaisten vanhojen puutarhojen perustamiseen on aikoinaan kulunut huomattavia summia rahaa, ja rahaa kuluu myös niiden jatkuvaan ylläpitämiseen. Useimmat puutarhat ovat avoinna yleisölle.


Isola Bella ("kaunis saari") (Lago Maggiore)


Tv-sarjassa Monty Don's Italian Gardens (2011) esiteltiin Italian vanhoja suuria puutarhoja. Jokainen puutarha oli omalla tavallaan kuin lumoava taideteos. Puita, kasveja, kukkia, patsaita, pylväitä, pylväsrakennelmia, portteja, paviljonkeja, kivimuureja, tasanteita, luolia, suihkulähteitä, vesiputouksia, lampia, pieniä järviä, siltoja, pikku saaria... Monet ovat niin mielikuvituksellisen upeita, suorastaan mahtipontisia, että jopa televisiokuvan kautta pystyi aistimaan niiden uskomattoman tunnelman.

Italian puutarhat voidaan jakaa kahteen ryhmään:

Pohjois-Italian muotopuutarhat ja Etelä-Italian maisemapuutarhat.
Muotopuutarhoja voi luonnehtia sanalla järki, maisemapuutarhoille kuvaavaa on tunne.

Muotopuutarha

Il giardino formale o giardino all'italiana

Muotopuutarha perustuu Rooman ajan puutarhoihin ja Italian renessanssipuutarhoihin. Tyylisuuntaa kopioitiin muissa Euroopan maissa (mm. Ranska, Englanti). Muotopuutarhaa kutsutaan myös nimellä ranskalainen puutarha, klassinen puutarha tai barokkipuutarha.

Muotopuutarhan tyypillinen rakenne vakiintui jo 1500-luvun puolivälissä. Elementtien symmetrinen sijoittelu ja muotoilu sekä järjestys ja geometrinen kauneus ovat olennaisia, vastakohtana vapaasti kasvavalle luonnolle. Tunnetuin muotopuutarha on ehkä Versailles'n puutarha Ranskassa.

Il primo giardino geometrico all'italiana viene tradizionalmente riferito all'ingegno di Niccolò Tribolo, che lavorò a Firenze ai giardini della villa di Castello, della villa Corsini e poi ai Giardini di Boboli.


Pitti palace and Boboli gardens ca. 1599. 
Lunette from Museo Firenze com'era, Florence.

Osa Italian muotopuutarhoista on entisaikojen kardinaalien rakentamia. Kardinaalit halusivat palavasti päästä paaviksi, ja vallan, mahdin ja kyvykkyytensä osoitukseksi he käyttivät valtavia rahasummia rakentaakseen toinen toistaan upeampia ja mielikuvituksellisempia puutarhoja, joita he saattoivat esitellä tärkeille henkilöille. Vaikka rahat loppuivat, puutarhan rakentamista oli jatkettava, ja monet joutuivat lopulta vararikkoon.

Myös mahtavat ja rikkaat suvut, kuten Medicien suku Firenzessä, rakensivat komeita puutarhoja vaikutusvaltansa merkiksi.

"During the first half of the sixteenth century, magnificence came to be perceived as a princely virtue, and all over the Italian peninsula architects, sculptors, painters, poets, historians and humanist scholars were commissioned to concoct a magnificent image for their powerful patrons."

"È un giardino da ammirare, adatto a coloro che amano la pulizia della forma, la regolarità dei movimenti, la staticità delle forme e dei colori, l'eleganza di un giardino senza tempo."Topiarie
Kuvalinkki täältä


Rooman ja Firenzen alueen suuret puutarhat ovat renessanssiajan mukaisesti suunnitellun ja hoidetun näköisiä. Ne ovat symmetrisiä, geometrisen säännöllisiä, niissä käytetään hyväksi perspektiivoppia sekä optisia harhoja. Puutarha on jaettu osiin. Muotopuutarhoissa on terassitasoja, niissä on käytetty puurivistöjä (filari alberati), muotoon leikattuja puita ja pensaita, topiaryja, (topiarie), pensasaitoja (siepi), labyrintteja, vihertunneleita, pylväsryhmiä, suihkulähteitä (fontane), piilosuihkulähteitä (giochi d'acqua), jotka kastelevat pahaa aavistamattoman kulkijan, suojaisia salapuutarhoja (giardino segreto), vesiputouksia, vesialtaita ja patsaita (statue).

Italian renessanssiajan puutarhaa pidetään perinteisesti vihreänä puutarhana. Aikoinaan niissä kuitenkin oli myös kukkia. Puutarhoissa on vihreän eri sävyjä, jotka nekin suunnitellaan huolellisesti, jotta kokonaisuus olisi mahdollisimman täydellinen.


Villa d'Este, Tivoli


Maisemapuutarha

Il giardino all'inglese

Maisemapuutarhaa kutsutaan myös englantilaiseksi puutarhaksi, mutta itse asiassa tyylisuunta jakautuu englantilaiseen ja mannereurooppalaiseen tyyliin. Termiä englantilainen puutarha ei käytetä Englannissa. Maisemapuutarhat kehiteltiin 1700-luvulla vastakohdaksi muotopuutarhoille.

Etelä-Italian maisemapuutarhat ovet reheviä ja tulvillaan kukkia. Näennäisestä luonnonmukaisuudestaan, hoitamattomuudestaan ja rehottavuudestaan huolimatta nekin ovat huolellisesti hoidettuja ja tarkkaan suunniteltuja, mutta täysin erilaisia kuin muotopuutarhat. Ne ovat erittäin romanttisia, niiden lähtökohtana on kuvitteellisten maalausten pittoreskit ja sentimentaaliset maisemat. Puutarhoissa saattaa olla luolia ja rauniojäljitelmiä. Joissakin puutarhoissa on jopa tarkoituksellinen kuoleman ja rappion leima.


Joitakin puutarhoja Italiassa

Monty Don's Italian Gardens (MD = Monty Don)


Roma

Villa d'Este, Tivoli (Roma)

 The One Hundred Fountains at the Villa d'Este (1560-1575)
Fontana di Diana Efesina - Tivoli, Villa d'Este
Kuva: Creative Commons

Villa Aldobrandini, Frascati (Roma)


Firenze
Villa Medici a Fiesole
Vanhin renessanssinaikainen puutarha Firenzen pohjoispuolella. 
Medici-suvun rakentama. Villa Mediciä kutsutaan myös nimellä Belcanto.


Toscana

Piccolomini, Pienza, Toscana


Villa Lante, Bagnaia

Myös Roomassa on renessanssihuvila nimeltään Villa Lante, joka on Suomen Rooman-instituutin kotipaikka. Puutarha Villa Lante a Bagnaia sen sijaan sijaitsee Viterbossa. 


Gardens of the Villa Lante, BagnaiaA statue of Pegasus, a flying horse of Greek mythology, Villa Lante


Isola Bella (Lago Maggiore)


Isola Bella (Lago Maggiore)


Giardino Giusti, Verona
Sacro Bosco (1552 - 1584) / Parco dei Mostri


Sacro Bosco, the ogre at the mouth of hell 

Sacro Bosco (suomennos: Pyhä metsä), Parco dei mostri (Hirviöpuisto), Viterbo, Lazio, on kuuluisin ja kallein muotopuutarhoista. Se on nokkelasti suunniteltu viihdyttämään katsojaa. Se on myös varsin epäkunnioittava, se ei noudata renessanssiajan puutarhojen sääntöjä. Se ei ole symmetrinen eikä järjestelmällinen. Puutarhassa on valtavia patsaita, vaikuttavan näköisiä eläimiä ja hahmoja, helvetin suu sekä kaatumaisillaan oleva talo. Kävijää houkutellaan ihmettelemään pelottavia kasvoja, elefantteja, leijonia, lohikäärmeitä ja hirviöitä. 

Sacro Boscosta on sanottu, että se muistuttaa ainoastaan itseään, ei mitään muuta. Puutarhan tarkoitus on "sol per sfogare il Core" - ainoastaan päästää sydän vapaaksi, kuten eräässä obeliskissa sanotaan.

Ei ole säilynyt tarkkaa tietoa siitä, miksi puutarha on rakennettu. Puutarha laiminlyötiin 1800-luvulla, ja se kasvoi umpeen, mutta se kunnostettiin yksityisvaroilla 1970-luvulla. Puutarha on yksityisomistuksessa, ja se on suosittu nähtävyys.


Listoja puutarhoistaEi kommentteja:

Lähetä kommentti