Motto

"È necessario imparare tanto a lungo quanto a lungo si vive."

Blogi italian kielen opiskelijoille ja Italian kulttuurista kiinnostuneille.
Blogiin on koottu linkkejä kielen ja kulttuurin eri alueilta.
Blogi sisältää myös Italian matkakuvia sekä opiskeluvinkkejä.

Benvenuti a tutti!

----


* Valitse itseäsi kiinnostava aihe oikealta kohdasta
Valitse aihe!
Numero kertoo kuinka monta eri sivua aiheesta löytyy. Selaa niitä painikkeesta Vanhemmat tekstit.

* Tai selaa Blogiarkistoa.

5.1.2015

La Befana - italialainen loppiaisnoita

Johonkin juhlaan ilmeisesti noita täytyy laittaa...


Ovatko noidat muuttolintuja, pääsiäiseksi lentävät Italiasta takaisin Suomeen?Kuva täältä.


On mielenkiintoista kuinka traditiot muuttuvat ja sekaantuvat keskenään eri kulttuureissa. Noita on tavallinen hahmo monen eri kulttuurin juhlanviettoperinteissä. Meillä on ilkeä pääsiäisnoita, joka sittemmin on ottanut viattomien pienten trullien hahmon. Yhdysvalloissa on Halloween-noita. 

Ja Italiassa on La Befana. Erikoista ja mielenkiintoista on se, että italialaisten Befana on ruma, mutta kiltti ja hyväntahtoinen noita, joskin myös oikukas ja äksy vanha eukko. Sanaa Befana käytetään italian kielessä myös haukkumasanana, joka ikävästi kohdistuu naisten ulkonäköön, Italiassa kun ollaan...  La Befana


Befana-sanan merkitys

Befana [be-fà-na]

1 Vecchia immaginaria che vola nella notte dell'Epifania e scende giù nelle case attraverso i camini, recando doni ai bambini: la b. vien di notte; appendete le calze al camino per i doni della b.
|| pop. Festa dell'Epifania: la notte, il giorno della, di b.; per b., per la b., avrai un bel regalo


2 estens. Regalo fatto o ricevuto per la festa dell'Epifania: fare la b. ai bimbi; hai avuto la b. quest'anno?


3 fig. Donna assai brutta: quelle due sorelle sembrano due befane

Täältä


Befana tuo kilteille lapsille lahjoja - ja tuhmille hiiltä

Befana tuo lahjoja joulupukin tapaan, mutta vasta loppiaisena, tammikuun 5. ja 6. päivän välisenä yönä. Befana lentää luudalla, mukanaan säkki tai kori pullollaan lahjoja, ja hän tulee sisään savupiipun kautta, kuten amerikkalainen Santa Claus. Perinteisellä Befanalla on nokiset, paikatut vaatteet, tumma, leveä hame, taskullinen esiliina, huivi tai hattu sekä rikkinäiset kengät. 

”In Italia, i doni sono portati dalla Befana. Befana è una vecchia brutta ma buona che vola su una scopa, fa visita ai bambini il 6 gennaio, durante la notte dell'epifania, per riempire le calze lasciate da essi appositamente appese sul camino o vicino a una finestra.” (Wikipedia) 
Befana tuo kilteille lapsille lahjoja takan reunukseen tai ikkunalle ripustettuihin sukkiin ja tuhmille hiilen palasia ja tuhkaa. Itse asiassa kaikki lapset saavat pieniä lahjoja, mutta myös hiilen palasia, koska he vuoden mittaan ovat varmasti olleet tuhmiakin. Hiili on itse asiassa mustaa kidesokeria. Lahjojen saajat huutavat eläköönhuutoja Befanalle: "Viva, viva La Befana!"

Lapset puolestaan jättävät Befanalle jotain syötävää ja juotavaa, lasin viiniä ja lautaselle esimerkiksi appelsiinin tai palan panettonea. Aamulla kaikki on salaperäisesti syöty ja juotu, ja lautasella on vain Befanan tuhkaiset sormenjäljet. Mutta kerrotaan, että siivousintoilijana tunnettu La Befana lakaisee luudallaan kotien lattiatkin ennen poistumistaan. Tai ainakin lakaisee mielistä kuluneen vuoden roskat, jos oikein kovasti häneen uskoo.

Entisaikaan kaikki lahjat jaettiin vasta loppiaisena, Itämaan tietäjien lahjoja kunnioittaen. Mutta nykyään myös Befanan kilpailija joulupukki, Babbo Natale, vierailee lasten luona säkkeineen jouluaattona. Globaalistuminen koskee myös traditioita, joulupukki on tehnyt onnistuneen vallankaappauksen. Parhaimmassa tapauksessa italialaiset saavat siis joululahjoja kahteen kertaan. Myös Befanalle lähetetään kirjeitä aivan kuten meidän joulupukillemme. Babbo Natale e la Befana con schiacciata e biscotti di migliana. 
Kuva Creative Commons

Befana ja kaupallisuus

Kuten kaikissa traditioissa, Befanan juhlimisessa on uskonnollisen puolen lisäksi varsin maallinen ulottuvuus. Jo ennen joulua ovat italialaiset kaupat ja torit täynnä erilaisia ja mitä mielikuvituksellisimpia Befanoja ja Befana-koristeita, siis krääsää, sekä monenlaisia pikkulahjoja ja makeisia, joita Befana voi tuoda mukanaan.

Per i bambini: dolci, caramelle, cioccolatini, giocattoli, oggetti scolastici
Per gli adulti: qualcosa di utile; profumi, camicie per lui, cosmetici per lei. 


Makeisten määrä voi olla valtava, kuten videoissa näkyy.Hiilikaramellit - Carbone

Mielenkiintoisin makeinen on hiilikaramelli. Sitä voi valmistaa itse.

Kuva täältä.

Carbone-reseptejä


Historiaa ja legendoja

Joidenkin lähteiden mukaan sana Befana tulee sanasta loppiainen, epifania (La Festa dell'Epifania). Sana ”epiphania” on latinaa, tulee alun perin kreikasta ja tarkoittaa jumalallista ilmestystä. 

I tre Re Magi Kuva täältä

Loppiaista vietetään itämaan tietäjien Betlehemiin saapumisen muistopäivänä. Befana tuo lahjoja niiden lahjojen muistoksi, joita Itämaan tietäjät toivat Jeesus-lapselle. Etelä-Italiassa, esimerkiksi Sisiliassa, lasten luokse voivat saapua itse Itämaan tietäjät, kolme viisasta miestä.

Befana-noidan alkuperä on pakanallisissa ja maagisissa kansanuskomuksissa, ja siihen on myöhemmin sekoittunut monenlaisia, kristillisiäkin perinteitä. Befana-hahmoja on myös poltettu loppiaisena pahojen henkien karkoittamiseksi, aivan kuten meillä poltetaan kokkoa juhannuksena.


Befana on kuulunut loppiaisen traditioihin Italiassa 1200-luvulta lähtien. Nimi Befana esiintyi kirjallisena ensimmäisen kerran vuonna 1549 Agnolo Firenzuolan runossa.

Befanasta kerrotaan monenlaisia legendoja. Erään legendan mukaan Itämaan tietäjät tulivat kysymään Befanalta tietä Jeesus-lapsen luo, mutta Befanalla oli kiire siivota, eikä hän tarjonnut apuaan. Myöhemmin hän huomasi erehdyksensä ja lähti viemään lahjoja Jeesus-lapselle, mutta ei löytänyt häntä. Siksi Befana vieläkin kulkee loppiaisena lasten luo lahjoja tuoden.Befanasta englanniksi


Befanasta italiaksiBefana lentää

Befana on italialaisten rakastama hahmo, hän on kansallinen ikoni, häntä juhlitaan koko Italiassa. Tilaisuuksissa saattaa olla satojakin Befanaksi pukeutuneita osallistujia. Katujen yli saatetaan asentaa vaijeri, jonka varassa Befana (usein mies, ehkä palomies) näyttävän näköisesti – mutta vaarallisestikin - ”lentää”.Un pompiere eugubino nei panni della Befana 
si cala dal Palazzo dei Consoli a Gubbio.

Befana-juhlia toreineen ja ohjelmanumeroineen pidetään ympäri Italiaa, esimerkiksi Piazza Navonalla Roomassa sekä Urbaniassa Marchen alueella (Pesaro e Urbino). Urbanian katsotaan olevan Befanan ”virallinen kotipaikka”.
Volo della Befana in piazza del Plebiscito: 6 gennaio 2016
"Torna a Napoli il volo della Befana. Volo della Befana in piazza del Plebiscito: 6 gennaio 2016. La Befana scenderà dall'alto, lanciando caramelle, facendosi fotografare con i piccoli protagonisti." Täältä (Napolitoday) Befana-juhlintaa

Kun italialaiset järjestävät juhlan, he tekevät sen perusteellisesti, kekseliäästi, aikaa, rahaa ja vaivaa säästämättä ja juhlivat suurin joukoin. Befanaa he juhlivat rennosti, iloisina hassutellen.
Videoita

Piazza Signoria, la befana dei vigili del fuoco scende dalla Loggia dei Lanzi / VIDEOLoppiainen

“L’Epifania tutte le feste si porta via.”


Muita loppiaisperinteitä

Italia on täynnä erilaisia loppiaisjuhlia. Milanossa järjestetään Itämaan tietäjien loppiaisparaati, joka alkaa Duomon edestä (linkki alla). Firenzen kulkue: pukuloistoa, lipunheittoa, rummutusta, puheita, laulua, elävä presepe, ihmismassoja, hevosia, KAMELEITA... (videolinkki alla)

Itämaan tietäjät saapuvat myös esimerkiksi Vatikaaniin, jossa kulkue keskaikaisissa asusteissa tuo paaville symbolisia lahjoja.

Monilla paikkakunnilla poltetaan olkinukkeja rovioissa historiallisissa keskustoissa, esimerkiksi Rogo della Stria Vicenzan maakunnassa. Olkinukkea kuljetetaan ensin kaupungin halki, ja lapset jakavat makeisia. Etelässä Napolin seudulla on La Notte dei Falò.

Venetsiassa on Befana Regatta: vanhoiksi eukoiksi pukeutuneet miehet kilpailevat gondoleineen (kuvahaku). 

Urbaniassa (Marche) vietetään usean päivän kestävää Befana-juhlaa. Lapset voivat vierailla Befanan talossa (La Casa della Befana). 

Roomassa Piazza Navonalla on joulutori kojuineen loppiaiseen saakka. Befana jakaa lapsille makeisia.Epifania, la Cavalcata dei Magi attraversa il centro / VIDEO
„“Sanasto

kiltit lapset - i bambini bravi 

tuhmat lapset - i bambini cattivi 
hiili – carbone 
tuhka – cenere
ruma - brutta
hyvä, kiltti - buona
savupiippu - il camino
luuta - la scopa
sukka - la calza
loppiainen - l'EpifaniaRunoja ja laulu Befanalle

La Befana vien di notte
con le scarpe tutte rotte
col cappello alla romana...


Befana tulee yöllä
rikkinäisissä kengissä
roomalainen hattu päässäänEi kommentteja:

Lähetä kommentti