Motto

"È necessario imparare tanto a lungo quanto a lungo si vive."

Blogi italian kielen opiskelijoille ja Italian kulttuurista kiinnostuneille.
Blogiin on koottu linkkejä kielen ja kulttuurin eri alueilta.
Blogi sisältää myös Italian matkakuvia sekä opiskeluvinkkejä.

Benvenuti a tutti!

----


* Valitse itseäsi kiinnostava aihe oikealta kohdasta
Valitse aihe!
Numero kertoo kuinka monta eri sivua aiheesta löytyy. Selaa niitä painikkeesta Vanhemmat tekstit.

* Tai selaa Blogiarkistoa.

9.4.2013

Giuseppe Verdi - Aida (opera lirica)

Giuseppe Verdi (1813 - 1901)

 Tutustu italialaisen oopperan maailmaan!


Set design for Act 2 tableau 2 ("Entrance to Thebes") of Verdi's opera Aida 
as first performed at the Cairo Opera House on 24 December 1871

Verdin ooppera Aida on romanttinen, dramaattinen ja eksoottinen. Ooppera sisältää kullanhohtoisia kuvia Egyptistä, kihelmöiviä aarioita, vaikuttavia kuorokohtauksia, vehkeilyä ja julmia kohtalon käänteitä.

Giuseppe Verdiltä tilattiin teos Kuninkaalliseen Kairon Oopperataloon vuonna 1870. Aiheeksi annettiin Aida (Aïda). Librettoa kirjoitettaessa ranskalainen egyptologi ja arkeologi Mariette Bey oli mukana antamassa neuvoja.

Verdi kirjoitti Aidan neljässä kuukaudessa. Hän käytti paljon aikaa muinaisten egyptiläisten tapojen ja soittimien tutkimiseen, mutta päätyi tekemään oman koosteensa egyptiläisestä musiikista. Ooppera otettiin Euroopassa vastaan innostuneesti. Erään esityksen päätyttyä Verdi huudettiin esiin 32 kertaa.

Suomalaisessa Oopperassa Aida kuultiin ensimmäisen kerran 1916. Aidaa on esitetty Suomen Kansallisoopperassa, ja se on ollut suosittu teos myös Savonlinnan Oopperajuhlilla.

Celeste Aida,
forma divina.
Mistico serto di luce e fior,
Del mio pensiero tu sei regina,
Tu di mia vita sei lo splendor.


(Radamès, atto I)


Taivaallinen Aida,
jumalainen hahmo.
Mystinen valon ja kukkien köynnös,
Olet ajatusteni kuningatar
Olet elämäni loiste.

(Radames, 1. näytös)


Roolit

Pääroolit

 • Aïda, principessa etiope - etiopialainen prinsessa, orjana Egyptissä – soprano
 • Radamès, capitano dell'esercito faraonico - henkivartioston päällikkö – tenore
 • Amneris, figlia del re d'Egitto - Egyptin kuninkaan tytär – mezzosoprano
 • Amonasro, re dell'Etiopia e padre di Aida - Etiopian kuningas ja Aidan isä – baritono

Sivuroolit

 • Re d’EgittoEgyptin kuningasbasso
 • Ramfis, gran sacerdote - ylipappibasso
 • Un messaggero - lähettitenore
 • CORO di sacerdoti, sacerdotesse, ministri, soldati, ufficiali, schiavi, popolo egizioTunnettuja aarioita, duettoja ja kohtauksia Aidasta

Aida asettaa pääkolmikon esittäjille suuria laulullisia haasteita. Erityisesti Radameksen ja Aidan aariat kuuluvat italialaisen oopperakirjallisuuden vaikeimpiin. Merkittäviä Aidoja on ollut mm. Maria Callas. Radameksen kuuluisia esittäjiä ovat olleet mm. Enrico Caruso, Jussi Björling ja Placido Domingo.

Ascolta!

Radamèsin romanza I näytös
Amneriksen, Aïdan ja Radamèsin tertsetto I näytös
Aïda I näytös
Amneris ja Aïda II näytös
Kuoro II näytös
II näytös
Aïda III näytös
Aïda ja Amonasro III näytös
Aida ja Radamès III näytös
Amneris IV näytös
Amneris ja Radamès IV näytös
Aïda ja Radamès IV näytös


 • Aika: Faraoiden aika, n. 1230 eaa.
 • Paikka: Memfis ja Theba
 • Kesto:
  • I näytös 40 min
  • II näytös 45 min
  • III näytös 35 min
  • IV näytös 30 min
  • yhteensä n. 2,5 hJuoni ihan lyhyesti

Ooppera Aida kertoo rakkaudesta – ja sodasta. Sota on vahvasti läsnä: Egypti haluaa valloittaa Etiopian. Romanttinen juoni on triangelidraama. Egyptiläinen sotapäällikkö Radames on epätoivoisesti rakastunut Egyptissä orjana elävään etiopialaiseen prinsessaan Aidaan, ja Aida on rakastunut Radamekseen, mutta niin on myös Egyptin kuninkaan tytär Amneris. Rakkaus päättyy kuolemaan. Yhdenlainen versio Romeosta ja Juliasta siis.

Juoni vähän pitemmästi

I Aida on etiopialainen prinsessa, joka on orjana Egyptissä. Radames on rakastunut Aidaan ja haluaa voittaa sodan etiopialaisia vastaan saadakseen Aidan. Aida on epätoivoinen, koska Radames taistelee Aidan maanmiehiä vastaan. Aidan isä, Etiopian kuningas Amonasro johtaa etiopialaisten joukkoja. Egyptin kuninkaan tytär Amneris on rakastunut Radamekseen ja huomaa, että Radames on rakastunut Aidaan.

II Saadakseen selville Aidan tunteet ovela Amneris valehtelee Aidalle Radamesin kaatuneen, ja Aida onkin epätoivoinen. Amneris paljastaa, että Radames on elossa ja että hän itse on Aidan kilpailija. Voittaja Radames kruunataan, ja hän saa pyytää kuninkaalta mitä tahansa. Hän pyytää etiopialaisten vankien vapauttamista. Vangit vapautetaan, mutta Amonasro ja Aida jäävät panttivangeiksi. Voiton palkkiona Radames saa Amneriksen käden.

III Aidan isä Amonasro kertoo uuden sodan olevan tulossa. Isä vetoaa Aidan isänmaanrakkauteen, mustasukkaisuuteen ja epätoivoon ja vaatii tytärtään juonittelemaan, jotta etiopialaiset voittaisivat sodan. Radames tapaa Aidan ja on häkeltynyt tämän viileydestä. Radames puolestaan sanoo, että toisen voiton jälkeen hän voisi pyytää kuninkaalta Aidaa vaimokseen. Aidan mielestä Amneris kostaisi nopeasti, joten hänen on paettava Etiopiaan. Näin hän saa Radamesin paljastamaan suunnitellun hyökkäysreittinsä. Keskustelu ja sotasalaisuuden kertominen paljastuvat, ja Radames jättäytyy pappien vangiksi.

IV Amneris tietää, että Aida on palannut. Amneris rukoilee Radamesia puolustamaan itseään, mutta Radames kieltäytyy. Radames on kuolemaantuomittuna suljetussa kryptassa, jonne myös Aida on piiloutunut saadakseen kuolla Radamesin kanssa. 

Pitempi juoniselostus esimerkiksi Wikipediassa.
Videoita

Aida Veronassa, myös kulissien takana, puhe it, tekstitetty eng, 5 min.
Tästä saa käsityksen produktion suuruudesta.Aida löytyy kokonaisuudessaan (Verdi Aida completo) verkosta, eri versioina.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti