Motto

"È necessario imparare tanto a lungo quanto a lungo si vive."

Blogi italian kielen opiskelijoille ja Italian kulttuurista kiinnostuneille.
Blogiin on koottu linkkejä kielen ja kulttuurin eri alueilta.
Blogi sisältää myös Italian matkakuvia sekä opiskeluvinkkejä.

Benvenuti a tutti!

----


* Valitse itseäsi kiinnostava aihe oikealta kohdasta
Valitse aihe!
Numero kertoo kuinka monta eri sivua aiheesta löytyy. Selaa niitä painikkeesta Vanhemmat tekstit.

* Tai selaa Blogiarkistoa.

20.8.2011

Personaggi famosi italiani

Kuva: Anita Nehrenheim (C) 2010


Pyhä Lucia (283 - 304)

Santa Lucia (pubblico dominio)


Muut pyhimyksetFranciscus Assisilainen (1181/1182 - 1226)

Perusti fransiskaanisen veljeskunnan. Paavi Gregorius IX julisti hänet pyhimykseksi 16. heinäkuuta 1228. Franciscus Assisilaisen pyhimyskalenterin mukainen muistopäivä on 4. lokakuuta, joka on myöhemmin hänen vuokseen otettu myös kansainväliseksi eläinten päiväksi. (Wikipedia)


Medicien mahtisuku 1200 - 1700

Medici-suku oli firenzeläinen mahtisuku 1200-luvulta 1700-luvulle. Sukuun kuuluu muun muassa kolme paavia, useita Firenzen ja Toscanan hallitsijoita sekä myöhemmin Ranskan kuningashuoneen jäseniä. Medicit rikastuivat alun perin pankkitoiminnalla. Medicien pankki oli Euroopan arvostetuimpia ja menestyneimpiä. Vaikka Niccolò Machiavelli omisti Mediceille kuuluisan teoksensa Ruhtinas, eivät Medicit alun perin olleet siniverisiä vaan ennemminkin porvareita.(Wikipedia)


Marco Polo (1254 - 1328)

Venetsialainen kauppias ja tutkimusmatkailija, joka kirjoitti ensimmäisenä eurooppalaisena omiin kokemuksiin perustuvan matkakirjan Kiinasta (silkkitie). Marco Polon mukaan on nimetty Venetsian kansainvälinen lentoasema. Lukuisat muut asiat, kuten leikit, lelut, laivat ja jopa jotkut satelliitit ovat saaneet nimensä Marco Polon mukaan. (Wikipedia)


Kristoffer Kolumbus (1451 - 1506)

Genovalainen tutkimusmatkailija, löytöretkeilijä ja kauppamies. Ylitti Atlantin ja saapui Amerikkaan vuonna 1492. Etsi meritietä Intiaan ja oli vakuuttunut löytäneensä sen. Kolumbus asettui uusien alueiden kuvernööriksi ja teki useita uusia matkoja Atlantin yli. (Wikipedia)


Savonarola (1452 - 1498)

Italialainen dominikaanimunkki ja parannussaarnaaja. Hän saarnasi aikalaistensa löyhää moraalia vastaan. (Wikipedia)


Galileo Galilei (1564 - 1642)

Tähtitieteilijä, filosofi ja fyysikko. Hänen merkittävimmät saavutuksensa liittyvät tieteellisen menetelmän kehitykseen aristoteelisesta nykyiseen muotoonsa. Häntä on kutsuttu tieteen, klassisen fysiikan ja tähtitieteen isäksi. (Wikipedia)


Casanova (1725 - 1798)

Venetsialainen seikkailija ja kirjailija. Hän on erityisen kuuluisa elämäkertansa ansiosta, jossa hän kertoo skandaalien värittämästä elämästään ja lukuisista naissuhteistaan. Nykyajan ihmisten käsitys perustuu elämäkerran osittain fiktivisoituun versioon; Suomessa casanova tarkoittaakin yksinomaan naistenmiestä.
Casanova ehti elämänsä aikana toimia upseerina, viulistina, vakoojana, diplomaattina ja vankina Venetsian vankilassa, josta oli "mahdotonta paeta", mutta josta hän kuitenkin onnistui karkaamaan. Elämänsä loppupuolella Casanova toimi kirjastonhoitajana. Hän kuului myös vapaamuurareihin. Hänen uskotaan sairastaneen kuppaa. (Wikipedia)

Alessandro Volta (1745 - 1827)

Italialainen fyysikko, joka kehitti teorian staattista sähköä varastoivasta laitteesta. Tutki sähköstatiikkaa, pneumatiikkaa ja meteorologiaa. Kehitti ensimmäisen pariston v 1799.  Jännitteen yksikkö voltti on nimetty Voltan muistoksi.


Giuseppe Garibaldi (1807 - 1882)

Italialainen nationalisti ja Italian yhdistäjä. Osallistui jokaiseen suurempaan taisteluun Italiassa kolmen vuosikymmenen aikana ja taisteli sekä Euroopassa että Etelä-Amerikassa. Garibaldi nousi ensimmäiseksi kansainväliseksi vallankumoussankariksi, ja oli aikoinaan ehkä maailman kuuluisin mies. Häntä kunnioitetaan etenkin Italiassa. (Wikipedia)


Maria Montessori (1870 - 1952)

Pedagogi, joka loi Montessoripedagogiikan. Hän oli lääketieteen ja kirurgian tohtori, lääkäri, kasvattaja, filosofi, avustustyöntekijä ja harras katolilainen. (Wikipedia)


Shakespeare era italiano?
 
Kuva: Anita Nehrenheim (C) 2010

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti