Motto

"È necessario imparare tanto a lungo quanto a lungo si vive."

Blogi italian kielen opiskelijoille ja Italian kulttuurista kiinnostuneille.
Blogiin on koottu linkkejä kielen ja kulttuurin eri alueilta.
Blogi sisältää myös Italian matkakuvia sekä opiskeluvinkkejä.

Benvenuti a tutti!

----


* Valitse itseäsi kiinnostava aihe oikealta kohdasta
Valitse aihe!
Numero kertoo kuinka monta eri sivua aiheesta löytyy. Selaa niitä painikkeesta Vanhemmat tekstit.

* Tai selaa Blogiarkistoa.

24.8.2011

Letteratura

Kuva: Anita Nehrenheim (C) 2010


Tuomas Akvinolainen (1225 - 1274)

Italialainen katolinen filosofi ja teologi, joka edusti skolastista koulukuntaa. Katolinen kirkko itse pitää aristoteelista traditiota ja kristinuskoa yhdistänyttä ajattelijaa suurimpana teologinaan, ja hän onkin yksi kirkonopettajista. Hänen ajattelunsa on tomismin nimellä edelleen katolisen kirkon teologian ja etiikan perustana. (Wikipedia)

"Tu non possiedi la Verità, ma è la Verità che possiede te."
(Tommaso d'Aquino, De veritate)

"Belle si dicono le cose che piacciono all'occhio."


Niccolò Machiavelli (1469 - 1527)

Machiavelli syntyi vanhaan ja varakkaaseen sukuun, ja siksi hän sai aikansa parhaan humanistisen koulutuksen. Renessanssin ajan Italia oli ajautumassa poliittiseen kaaokseen. Machiavellin teoksia on luettava tätä taustaa vasten. Diplomaatin tehtävissä Machiavellillä oli mahdollisuus tarkastella läheltä eri hallitsijoita, heidän vahvuuksiaan ja heikkouksiaan. Maanpaossa vuonna 1513 Machiavelli kirjoitti tunnetuimman teoksensa Ruhtinas. Siinä hän esittelee ihannemallinsa hallitsijasta, jonka ainoana moraalina tulee olla päämääräänsä pyrkiminen suosiosta välittämättä. Ilmiötä kutsutaan myös machiavellismiksi. (Wikipedia)

"Ihmiset kostavat vain pieniä ja mitättömiä loukkauksia, 
suuret tekevät heidät kykenemättömiksi kostamaan."

"Gli uomini dimenticano piuttosto la morte del padre, 
che la perdita del patrimonio. "
Machiavelli

Torquato Tasso (1544 - 1595)

Italialainen runoilija. Tasson ensimmäinen merkittävä teos oli paimennäytelmä Aminta (1580). Tasso tunnetaan parhaiten runoelmastaan Vapautettu Jerusalem (Gerusalemme Liberata, 1581), jossa kuvataan fiktiivisiä taisteluita kristittyjen ja muslimien välillä ensimmäisen ristiretken lopulla, Jerusalemin piirityksen aikaan. Teoksen pohjalta on sävelletty useita oopperoita. (Wikipedia)

"True love cannot be found where it does not exist,
nor can it be denied where it does."
Torquato Tasso


Umberto Eco (1932-)

Semiootikko, keskiajan estetiikan tutkija, joukkotiedotuksen asiantuntija, lingvisti ja filosofi, kirjailija ja elokuvakäsikirjoittaja. Ensimmäistä romaania Il nome della rosa (1980) (suom. Ruusun nimi) 1983 myytiin 16 miljoonaa kappaletta, ja se käännettiin 26 eri kielelle. Näin huolimatta teoksen vaikeasta ja tiiviistä sisällöstä. Vuoden 2007 painos oli Suomessa jo kuudestoista. Tässä "keskiaikaisessa dekkarissa" Eco tuo kansanomaistettuna esiin semiologiset näkemyksensä ja teoriansa kielestä. 

Toinen romaani Il pendolo di Foucault (1988) (suom. Foucaultin heiluri 1990) saavutti myös suuren suosion, joskin perusteet olivat hyvin erilaiset. Kirjan lukijat lähtevät löytämään arvoituksellisia tai profeetallisia symboleja. (Wikipedia)

"I libri si rispettano usandoli, non lasciandoli stare."
Umberto Eco

Oriana Fallaci (1929 - 2006)

Italialainen toimittaja ja kirjailija. Fallaci nousi maineeseen toimittajana, jonka haastatteluista ei kukaan uskaltanut kieltäytyä. Hänen haastattelemiaan maailmanpolitiikan huippunimiä olivat muiden muassa Israelin pääministeri Golda Meir, palestiinalaisjohtaja Jasser Arafat, Iranin ajatollah Ruhollah Khomein. Fallaci kävi Suomessa markkinoimassa kirjaansa. (Wikipedia)

"Essere donna è così affascinante. 
È un'avventura che richiede un tale coraggio, 
una sfida che non annoia mai." 
Oriana Fallaci 

Dario Fo  (1926-)

Yhteiskuntakriittinen ja satiirinen näytelmäkirjailija, teatteriohjaaja ja näyttelijä. Kirjallisuuden Nobelin palkinto vuonna 1997. Fo on vieraillut Suomessa useasti ja ohjannut teoksiaan mm. Kansallisoopperassa ja Lilla Teaternissa. Fo käyttää Commedia dell'arten keinoja ja improvisaatiota. Hänen vasemmistolaiset ajatuksensa ovat johtaneet väkivallalla uhkailuun ja porttikieltoihin, sekä TV-sarjan lakkauttamiseen. Töissään Fo on kritisoinut mm. katolisen kirkon aborttipolitiikkaa, järjestäytynyttä rikollisuutta, lahjontaa ja korruptiota. Fon tunnetuimpia näytelmiä ovat keskiaikaisiin monologeihin perustuva Mysteerio Buffo (Mistero Buffo, 1969) ja Ei makseta, ei makseta (1974). (Wikipedia)

'"Know how to live the time that is given you."
Dario Fo

Natalia Ginzburg (1916 - 1991)

Monipuolinen Ginzburg tunnetaan romaanikirjailijana, novellikirjailijana, näytelmäkirjailijana ja esseistinä. Hänen ensimmäinen romaaninsa La strada che va in città julkaistiin taiteilijanimellä Alessandra Tornimparte vuonna 1942. Ginzburg oli myös tunnettu fasisminvastainen aktivisti ja liittyi kommunistipuolueen jäseneksi.  (Wikipedia)

"A una ragazza le fa tanto piacere pensare che forse un uomo è innamorato di lei, e allora anche se non è innamorata è un po' come se lo fosse e diventa molto più carina con gli occhi che splendono e il passo leggero e la voce più leggera e più dolce." Natalia Ginzburg

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti