Motto

"È necessario imparare tanto a lungo quanto a lungo si vive."

Blogi italian kielen opiskelijoille ja Italian kulttuurista kiinnostuneille.
Blogiin on koottu linkkejä kielen ja kulttuurin eri alueilta.
Blogi sisältää myös Italian matkakuvia sekä opiskeluvinkkejä.

Benvenuti a tutti!

----


* Valitse itseäsi kiinnostava aihe oikealta kohdasta
Valitse aihe!
Numero kertoo kuinka monta eri sivua aiheesta löytyy. Selaa niitä painikkeesta Vanhemmat tekstit.

* Tai selaa Blogiarkistoa.

5.5.2012

Espressopannut - Italian muotoiluhistoriaa


Löytyykö keittiöstäsi espressopannu? Onko se italialainen?

Ostin oman espressopannuni kauan aikaa sitten. 
Vasta nyt huomasin, että se on italialainen. 
Ei mikään ihme, sillä Italia on espressopannujen maa. 

Pannuni on pieni ja edullinen, mutta ihan italialaisittain muotoiltu. 
Käytän pannua erikoistilaisuuksissa.  

Kuva: Anita Nehrenheim 2012

Näin ohjelman italialaisista design-pannuista.
Italialaisklassikko Conica olisi kyllä keittiön komistus.
Ja sanottavahan se on: oma pannuni näyttää surkealta Conican rinnalla...

Lisäys: Ostin Italiasta vuonna 2012 sitten myös Bialettin vintage-mallisen keittimen La Moka. Se oli vain saatava. Nyt tarvitsee enää oppia keittämään oikean vahvuista kahvia - ja juomaan sitä...


Aldo Rossi - La Conica

Suomi

Italiaan verrattuna Suomessa kulutetaan kaksinkertainen määrä kahvia. Vuoden 2007 tilastojen mukaan suomalaiset kuluttivat kahvia 12 kg vuodessa, ylivoimaisesti eniten koko maailmassa. Italialaisten vastaava luku on 5,9 kg. Tilasto yllättää. Kahvi liitetään Italiaan vahvasti. Koko maailman kulutus on vain 1,3 kg.
  
Suomessa on perinteisesti keitetty porokahvia hellalla kahvipannussa. Aikanaan sitä sanottiin nokipannuksi. Porokahvista tulee kyllä se ainoa oikea kahvin tuoksu…

Kahvinporoista päästiin eroon vasta 1800-luvulla, jolloin eräs apteekkari keksi kahvin suodatusmenetelmän.
Ensimmäisen kahvinkeittimen toi markkinoille Siemens AG vuonna 1914 (Wikipedia).
Suomeen uutuudet tulivat tietysti vasta paljon myöhemmin.

Kun kahvinkeittimet oli keksitty, pannujauhatuksesta siirryttiin suodatinjauhatukseen.
Pannukarkeutta on vielä kaupan, ja sitä ostetaan yhä. Pauligilla pannukahvin osuus on noin 10%. Pannujauhatusta käytetään nykyään myös esimerkiksi pressokeittimiin.

Espressopannusta ei koskaan tullut suosittua Suomessa. 


La Conica - Cafettiera espresso

Arkkitehti Aldo Rossin (1931-1997) valmistaja Alessille suunnittelema La Conica on tyylikäs, viimeistelty ja äärimmilleen pelkistetty espressopannu. Korkea runko, peilinkirkas pinta, ei koristeita, pieni nokka, huomaamaton kahva, kannessa pallo, johon voi tarttua. 

Conica on valmistaja Alessin ainoa espressopannu, jonka kannessa ei ole saranoita. Muotoilija Aldo Rossi ei suostunut laittamaan niitä Conicaan. Viisi vuotta myöhemmin Rossi kuitenkin hyväksyi sen, että pannun kannessa tarvitaan saranat. Se oli käytännöllisempää, ja se oli myös lähempänä alkuperäistä isoisän mallia.

”Disegnata tra il 1980 e il 1983, nasce come evoluzione del progetto per Tea & Coffee Piazza. E' il primo progetto di Rossi per la grande serie, e diventa subito il prodotto leader.”

Aldo Rossi oli kuuluisa arkkitehti, eikä hän ollut suunnitellut aikaisemmin esineitä. Aldo Rossi antoi pannulle nimen Conica – kartio. Kannen kartion mukaan. Conican muotoilu perustuu geometrisiin peruskuvioihin, kuten arkkitehtuuri: lieriö, kartio, pallo, tasasivuinen kolmio. Aldo Rossi siirsi arkkitehtuurinsa keittiön käyttöesineisiin. Hän suhtautui pannuun ikään kuin se olisi rakennus. Hän halusi muotoilla keittiöön kaupunkimaiseman, kirkkoja, kupoleita, kellotapuleita, minareetteja. Hän muutti tarjottimen temppeliksi, teatteriksi, taloksi, lapsuuden maisemiensa innoittamana.

Conican kartio tuo mieleen myös pyramidit. Kartio on kuin pyöreä pyramidi. Kartion profiili on kolmiomainen. Muotoa käytettiin luonnonkansojen hautakummuissa, pyramideissa sekä kattorakenteissa, koristeissa, päätykolmioissa ja torneissa. Kolmion huippu näyttää suuntaa. Tasasivuisessa kolmiossa on jumalainen sopusointu, tasapaino ja vakaus. Näin Aldo Rossi luonnehti valitsemaansa muotoilulinjaa.

Conica muistuttaa hahmoltaan Paul Cezannen maalauksessa
 ”Womanwith a coffee pot” (1895) olevaa pannua. 
Cezannen ohje taiteilijoille oli: käsittele luontoa lieriöllä, kartiolla ja pallolla. 





Mutteripannu La Moka

Conican mallina oli ensimmäinen klassikko, alumiininen, muotoilultaan huomattavan särmikäs La Moka Express. Kaikkien tuntema Moka Express -mutteripannu syntyi vuonna 1933. Moka on ikoni. Sillä on oma mainosmaskotti, pieni viiksekäs mies. Pannua oli viittä eri kokoa. 90% italialaisista perheistä on omistanut ainakin yhden Mokan. Monilla on koko sarja. Vuodesta 1933 Mokaa on myyty yli 270 miljoonaa kappaletta.  30-luvulla Mokan omistaminen oli  ”modernia”. Tätä Alessi-suvun Alfonso Bialettin keksimää ja luomaa klassikkoa on valmistettu jo noin 80 vuotta, vain pienin muutoksin.

Mutta 70- ja 80-luvulla alumiini oli muodostunut liian arkiseksi. Piti olla kirkasta ja kimaltelevaa. Alessi alkoi valmistaa espressokeittimiä ruostumattomasta teräksestä. Syntyi La Conica.

        
                                  


Bialetti sulki viimeisen tehtaansa Italiassa vuonna 2010. 
Mutteripannua valmistetaan nyt Romaniassa.


 
Espressopannun toiminta ja käyttö

Espressokeittimessä kahvi uutetaan painehöyryn avulla. Kyse on ikään kuin kahvin ”pesemisestä”. Keitin toimii kuten vanhan ajan pyykkikattila. Espressokeittimen tärkein ja välttämätön osa on höyryn turvaventtiili, joka estää pannun räjähtämisen.

Höyryn ominaisuudet tunnettiin jo antiikin aikoina. Höyryturbiini on siis vanha keksintö. Höyry valjastettiin hyötykäyttöön venttiilin avulla kuitenkin vasta 1600-luvulla. 


La Cupola

La Cupola on myös Alessin mallistoa. Cupola syntyi neljä vuotta Conican jälkeen (1988-89). Se valmistettiin jälleen edullisemmasta alumiinista. Sen kannessa on saranat. Cupolan muotoilu on niin ikään pelkistetty: lieriö, kartio, pallo.

” La Cupola, presentata quattro anni dopo La conica, è l'ultima evoluzione nella ricerca di Aldo Rossi sugli oggetti per fare il caffè, e la considero il progetto archetipo di tutte le nostre caffe...”


Tea & Coffee Piazza

Aldo Rossin ja Alberto Alessin yhteistyö alkoi Tea & Coffee Piazza –astiasarjasta.  Joissakin Aldo Rossin astioissa on hyvin kaunis sininen emalikoriste. Projekti yhdisti postmoderneja taiteilijoita, ja se aloitti Italian postmodernin aallon, joka tuotti myös Conican.



Alessit

Espressokeittimen historia liittyy tiiviisti Alessin sukuun.

Alessit ovat peltiseppäsukua. Carlo Alessi toi yritykseen muotoilun. Hän suunnitteli itse useita malleja. Bombé oli italialaisen muotoilun merkkitapaus. Sodan jälkeen tuotettiin laadukkaita keittiövälineitä ammattilaisille. Alberto Alessi aloitti uuden suunnan luopumalla massatuotannosta. Arkkitehti Alessandro Mendinin myötä mukaan tulivat mm. Richard Sapper, Michael Graves, Philppe Starck (mm. 3-haarainen sitruspuristin), jotka näyttivät 1980-luvun postmodernin suunnan. Ensimmäisen pannun suunnitteli Richard Sapper. Kierteen sijasta pannussa oli bajonettiliitos. Se kelpasi myös moderniin salonkiin.


Kahvin historiaa

Alun perin kahvi on kotoisin Etiopian ylängöltä. Kahvin historia ja paahto alkoi Punaisen meren alueelta. Siellä syntyi se esineistö, kulttuuri ja tarjoilukäytäntö, jonka me tunnemme. Jemenissä Mokka oli kauan ainoa satama, josta paahdettu papu matkasi maailmalle. Sieltä sille tarttui myös hienon kahvin nimi. Kahvi paahdettiin ennen kuljetusta, jotta sitä ei voitaisi viljellä muualla. Kahvi oli aluksi vain hienojen piirien juoma, mutta kuten monet muut asiat, kahvikin laskeutui ylemmistä kerroksista kansan pariin. Nykyisin kahvi on eniten vaihdettu kauppatavara.


Kahvinkeiton tulevaisuus

Italiassa höyrypaineella tehty kahvi on taidetta. Kuten tunnettua, kahvia on monta sorttia. Espressokeittimen vallankumouksellisuus oli siinä, että espresso tuli baarista kotiin. Mutta nyt baarien kahvikoneet tekevät tuloaan kotiin ja toimistoon. Uudenlainen, salaperäinen mutta nopea höyrykone viehättää jälleen. Jättävätkö höyrykoneet perinteisen pannun varjoonsa? Onko Conica pian enää vain kaukainen muisto?

Tämän päivän kahvi- ja teepannujen muotoilijat Italiassa muistavat sen. Heidän muotoilussaan näkyy vaikutusta Aldo Rossin Conicasta. Pannujen nykymuotoilu on entistäkin pelkistetympää. Nokkakin puuttuu, kun linjakkaat esineet kohoavat ylös kuin pilvenpiirtäjät. 


Aldo Rossi -kynä

Jos ei halua espressopannua, voi ostaa Alessilta Conica- tai Cupola-muotoillun kynän!


 Katso myös 


Design tässä blogissa:

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti