Löytyykö keittiöstäsi espressopannu? Onko se italialainen?
Ostin oman espressopannuni kauan aikaa sitten.
Vasta nyt
huomasin, että se on italialainen.
Ei mikään ihme, sillä Italia on espressopannujen maa.
Pannuni on pieni ja edullinen, mutta ihan italialaisittain muotoiltu.
Käytän pannua erikoistilaisuuksissa.
Kuva: Anita Nehrenheim 2012 |
Näin ohjelman italialaisista design-pannuista.
Italialaisklassikko Conica olisi kyllä keittiön komistus.
Ja sanottavahan se on: oma pannuni näyttää surkealta Conican rinnalla...
Lisäys: Ostin Italiasta vuonna 2012 sitten myös Bialettin vintage-mallisen keittimen La Moka. Se oli vain saatava. Nyt tarvitsee enää oppia keittämään oikean vahvuista kahvia - ja juomaan sitä...
Lisäys: Ostin Italiasta vuonna 2012 sitten myös Bialettin vintage-mallisen keittimen La Moka. Se oli vain saatava. Nyt tarvitsee enää oppia keittämään oikean vahvuista kahvia - ja juomaan sitä...
Aldo Rossi - La Conica |
Suomi
Italiaan verrattuna Suomessa kulutetaan kaksinkertainen
määrä kahvia. Vuoden 2007 tilastojen mukaan suomalaiset kuluttivat kahvia 12 kg
vuodessa, ylivoimaisesti eniten koko maailmassa. Italialaisten vastaava luku on
5,9 kg. Tilasto yllättää. Kahvi liitetään Italiaan vahvasti. Koko maailman kulutus
on vain 1,3 kg.
Suomessa on perinteisesti keitetty porokahvia hellalla
kahvipannussa. Aikanaan sitä sanottiin nokipannuksi. Porokahvista tulee kyllä se
ainoa oikea kahvin tuoksu…
Kahvinporoista päästiin eroon vasta 1800-luvulla, jolloin
eräs apteekkari keksi kahvin suodatusmenetelmän.
Ensimmäisen kahvinkeittimen toi markkinoille Siemens AG
vuonna 1914 (Wikipedia).
Suomeen uutuudet tulivat tietysti vasta paljon myöhemmin.
Kun kahvinkeittimet oli keksitty, pannujauhatuksesta siirryttiin
suodatinjauhatukseen.
Pannukarkeutta on vielä kaupan, ja sitä ostetaan yhä. Pauligilla
pannukahvin osuus on noin 10%. Pannujauhatusta käytetään nykyään myös
esimerkiksi pressokeittimiin.
Espressopannusta ei koskaan tullut suosittua Suomessa.
- Pannukahvin suosio romahti (Yle)
- Kahvinkeitin (suo Wikipedia)
- Kahvin historiaa Suomessa (suo Wikipedia)
La Conica - Cafettiera espresso
Arkkitehti Aldo Rossin (1931-1997) valmistaja Alessille suunnittelema
La Conica on tyylikäs, viimeistelty ja äärimmilleen pelkistetty espressopannu. Korkea
runko, peilinkirkas pinta, ei koristeita, pieni nokka, huomaamaton kahva, kannessa
pallo, johon voi tarttua.
Conica on valmistaja Alessin ainoa espressopannu,
jonka kannessa ei ole saranoita. Muotoilija Aldo Rossi ei suostunut laittamaan niitä
Conicaan. Viisi vuotta myöhemmin Rossi kuitenkin hyväksyi sen, että pannun
kannessa tarvitaan saranat. Se oli käytännöllisempää, ja se oli myös lähempänä alkuperäistä
isoisän mallia.
”Disegnata tra il 1980 e il 1983, nasce come evoluzione del
progetto per Tea & Coffee Piazza. E' il primo progetto di Rossi per la
grande serie, e diventa subito il prodotto leader.”
Aldo Rossi oli kuuluisa arkkitehti, eikä hän ollut suunnitellut aikaisemmin esineitä. Aldo Rossi antoi pannulle nimen Conica – kartio. Kannen kartion mukaan. Conican muotoilu perustuu geometrisiin peruskuvioihin, kuten arkkitehtuuri: lieriö, kartio, pallo, tasasivuinen kolmio. Aldo Rossi siirsi arkkitehtuurinsa keittiön käyttöesineisiin. Hän suhtautui pannuun ikään kuin se olisi rakennus. Hän halusi muotoilla keittiöön kaupunkimaiseman, kirkkoja, kupoleita, kellotapuleita, minareetteja. Hän muutti tarjottimen temppeliksi, teatteriksi, taloksi, lapsuuden maisemiensa innoittamana.
Conican kartio tuo mieleen myös pyramidit. Kartio on kuin pyöreä
pyramidi. Kartion profiili on kolmiomainen. Muotoa käytettiin luonnonkansojen
hautakummuissa, pyramideissa sekä kattorakenteissa, koristeissa,
päätykolmioissa ja torneissa. Kolmion huippu näyttää suuntaa. Tasasivuisessa
kolmiossa on jumalainen sopusointu, tasapaino ja vakaus. Näin Aldo Rossi luonnehti
valitsemaansa muotoilulinjaa.
Conica muistuttaa hahmoltaan Paul Cezannen maalauksessa
”Womanwith a coffee pot” (1895) olevaa pannua.
Cezannen ohje taiteilijoille oli: käsittele
luontoa lieriöllä, kartiolla ja pallolla.
- Aldo Rossi architecture (kuvahaku)
- Aldo Rossi (kuvahaku)
- Aldo Rossi’s happy and unhappy Teatro del Mondo (eng)
- Alessi - La Conica Espresso Coffee Maker (kuvasto)
- La Conica by Aldo Rossi (tuote ja pakkaus)
- La Conica (Homeware) (muotoilu) (it)
- La Conica (unicaworld) (muotoilu) (eng)
- Conica espresso (kuvahaku)
Mutteripannu La Moka
Conican mallina oli ensimmäinen klassikko, alumiininen, muotoilultaan
huomattavan särmikäs La Moka Express. Kaikkien tuntema Moka Express -mutteripannu
syntyi vuonna 1933. Moka on ikoni. Sillä on oma mainosmaskotti, pieni viiksekäs
mies. Pannua oli viittä eri kokoa. 90% italialaisista perheistä on omistanut
ainakin yhden Mokan. Monilla on koko sarja. Vuodesta 1933 Mokaa on myyty yli
270 miljoonaa kappaletta. 30-luvulla
Mokan omistaminen oli ”modernia”. Tätä Alessi-suvun
Alfonso Bialettin keksimää ja luomaa klassikkoa on valmistettu jo noin 80
vuotta, vain pienin muutoksin.
Mutta 70- ja 80-luvulla alumiini oli muodostunut liian arkiseksi. Piti olla kirkasta ja kimaltelevaa. Alessi alkoi valmistaa espressokeittimiä ruostumattomasta teräksestä. Syntyi La Conica.
- Bialetti-tuotteet (kuvasto)
- Bialetti - Moka Express (kuvasto)
- Bialetti (kuvahaku)
- Auguri Moka: la caffettiera più amata dagli italiani compie 80 anni!
Bialetti sulki viimeisen tehtaansa Italiassa vuonna 2010.
Mutteripannua valmistetaan nyt Romaniassa.
Espressopannun toiminta ja käyttö
Espressokeittimessä kahvi uutetaan painehöyryn avulla. Kyse
on ikään kuin kahvin ”pesemisestä”. Keitin toimii kuten vanhan ajan pyykkikattila.
Espressokeittimen tärkein ja välttämätön osa on höyryn turvaventtiili, joka
estää pannun räjähtämisen.
Höyryn ominaisuudet tunnettiin jo antiikin aikoina. Höyryturbiini
on siis vanha keksintö. Höyry valjastettiin hyötykäyttöön venttiilin avulla
kuitenkin vasta 1600-luvulla.
- Come preparare una moka a regola d'arte (video)
- Come si prepara un caffe caffe con la Moka - Video CameraTutorial (video)
La Cupola
La Cupola on myös Alessin mallistoa. Cupola syntyi neljä
vuotta Conican jälkeen (1988-89). Se valmistettiin jälleen edullisemmasta alumiinista.
Sen kannessa on saranat. Cupolan muotoilu on niin ikään pelkistetty: lieriö,
kartio, pallo.
” La Cupola, presentata quattro anni dopo La conica, è
l'ultima evoluzione nella ricerca di Aldo Rossi sugli oggetti per fare il
caffè, e la considero il progetto archetipo di tutte le nostre caffe...”
- Alessi - La Cupola (kuvasto)
- Cupola-mallit (kuvasto)
- Cupola Espresso (kuvahaku)
- Aldo Rossin tuotteet (kuvasto)
Tea & Coffee Piazza
Aldo Rossin ja Alberto Alessin yhteistyö alkoi Tea &
Coffee Piazza –astiasarjasta. Joissakin Aldo
Rossin astioissa on hyvin kaunis sininen emalikoriste. Projekti yhdisti postmoderneja
taiteilijoita, ja se aloitti Italian postmodernin aallon, joka tuotti myös
Conican.
- Tea and Coffee Piazza (kuvahaku)
- Alessi (sito ufficiale)
- Alessi Caffettiera (4 sivua) (kuvasto)
- Design Museum - Alessi (tuotteita)
Alessit
Espressokeittimen historia liittyy tiiviisti Alessin sukuun.
Alessit ovat peltiseppäsukua. Carlo Alessi toi yritykseen
muotoilun. Hän suunnitteli itse useita malleja. Bombé oli italialaisen
muotoilun merkkitapaus. Sodan jälkeen tuotettiin laadukkaita keittiövälineitä
ammattilaisille. Alberto Alessi aloitti uuden suunnan luopumalla
massatuotannosta. Arkkitehti Alessandro Mendinin myötä mukaan tulivat mm.
Richard Sapper, Michael Graves, Philppe Starck (mm. 3-haarainen sitruspuristin), jotka näyttivät 1980-luvun
postmodernin suunnan. Ensimmäisen pannun suunnitteli Richard Sapper. Kierteen
sijasta pannussa oli bajonettiliitos. Se kelpasi myös moderniin salonkiin.
Kahvin historiaa
Alun perin kahvi on kotoisin Etiopian ylängöltä. Kahvin
historia ja paahto alkoi Punaisen meren alueelta. Siellä syntyi se esineistö,
kulttuuri ja tarjoilukäytäntö, jonka me tunnemme. Jemenissä Mokka oli kauan
ainoa satama, josta paahdettu papu matkasi maailmalle. Sieltä sille tarttui
myös hienon kahvin nimi. Kahvi paahdettiin ennen kuljetusta, jotta sitä ei voitaisi
viljellä muualla. Kahvi oli aluksi vain hienojen piirien juoma, mutta kuten
monet muut asiat, kahvikin laskeutui ylemmistä kerroksista kansan pariin.
Nykyisin kahvi on eniten vaihdettu kauppatavara.
Kahvinkeiton tulevaisuus
Italiassa höyrypaineella tehty kahvi on taidetta. Kuten tunnettua,
kahvia on monta sorttia. Espressokeittimen vallankumouksellisuus oli siinä,
että espresso tuli baarista kotiin. Mutta nyt baarien kahvikoneet tekevät
tuloaan kotiin ja toimistoon. Uudenlainen, salaperäinen mutta nopea höyrykone
viehättää jälleen. Jättävätkö höyrykoneet perinteisen pannun varjoonsa? Onko
Conica pian enää vain kaukainen muisto?
Tämän päivän kahvi- ja teepannujen muotoilijat Italiassa
muistavat sen. Heidän muotoilussaan näkyy vaikutusta Aldo Rossin Conicasta. Pannujen
nykymuotoilu on entistäkin pelkistetympää. Nokkakin puuttuu, kun linjakkaat esineet
kohoavat ylös kuin pilvenpiirtäjät.
Aldo Rossi -kynä
Jos ei halua espressopannua, voi ostaa Alessilta Conica- tai Cupola-muotoillun kynän!
Katso myös
Design tässä blogissa:
- Murano (lasi)
- Piccola Grande Italia
- Espressopannut
- Stilisti e Marchi (muoti)
- Macchine (autot)
- Vespa
- Design italiano - la casa
- Renzo Piano - arkkitehti
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti