Motto

"È necessario imparare tanto a lungo quanto a lungo si vive."

Blogi italian kielen opiskelijoille ja Italian kulttuurista kiinnostuneille.
Blogiin on koottu linkkejä kielen ja kulttuurin eri alueilta.
Blogi sisältää myös Italian matkakuvia sekä opiskeluvinkkejä.

Benvenuti a tutti!

----


* Valitse itseäsi kiinnostava aihe oikealta kohdasta
Valitse aihe!
Numero kertoo kuinka monta eri sivua aiheesta löytyy. Selaa niitä painikkeesta Vanhemmat tekstit.

* Tai selaa Blogiarkistoa.

3.3.2012

Festa della Donna


Giornata internazionale della donna ( l'8 marzo)

(päivitetty 2014)

 Naistenpäivä Google-kuvin katsottunaGooglen kuvahausta festa della donna tai giornata internationale della donna näkee, 
mikä on naisten päivän tärkein symboli Italiassa. 

 Se on mimosa. 

La mimosa è il fiore simbolo delle donne e dell'8 marzo.
 

Vertailun vuoksi kuvahaut:
international women's day, internationella kvinnodagen ja kansainvälinen naistenpäivä.  


Naistenpäivä meillä ja muualla

Suomessa naistenpäivää ei kovinkaan paljon juhlita, venäjänkielisissä maissa päivä on naisille erittäin tärkeä, ja monessa muussa maassa päivään liitetään ennen kaikkea lähinnä tasa-arvoon liittyviä piirteitä.
 
Italiassa naistenpäivää on vietetty vuodesta 1911. Naistenpäivä on kaikkien naisten päivä ja myös yleinen vapaapäivä. Naisille on naistenpäivänä tapana antaa tuoksuvan mimosan kukkia. Kaupungilla ja julkisissa kulkuvälineissä saattaa nähdä miehiä mimosankukkia kädessään. Antajina ovat sekä miehet että naiset, saajina vaimo, tyttöystävä, naispuoliset ystävät, sukulaiset, tuttavat, työtoverit.


Ei aivan varmasti tiedetä mistä mimosan antaminen naisille naistenpäivänä on lähtöisin. Tarina kertoo tulipalosta New Yorkissa vuonna 1908, jossa kuoli 129 työolosuhteista lakkoilevaa työntekijää. Tehtaan raunioille kasvoi mimosapuu.

Toisen selityksen mukaan l'Unione Donne Italiane valitsi mimosan Naistenpäivän kukaksi vuonna 1946, koska se oli edullinen, ja se kukkii maaliskuussa.


Mimosa liitetään naistenpäivään monissa muissakin maissa, mutta ei Suomessa. 
Mimosa on täällä harvinainen kukka. 

Italiassa naistenpäivää juhlistetaan myös Baci Perugina -suklaasuukkosin sekä tietysti tarjoamalla naiselle hyvää ruokaa, joko ravintolassa tai itse tehtynä.


 Torta mimosa classica


   Buona Festa della Donna!


  Italiassa äiti - mamma - on tärkeä. Äiti on perheen ja suvun arvostettu ja kunnioitettu, jopa jumaloitukin keskushenkilö, joka pitelee kaikkia lankoja käsissään. Äkkiä ajateltuna tämä kuulostaa erittäin hienolta ja kauniilta kulttuurin piirteeltä. Ja kyllähän se sitä onkin.

  Mutta moni italialainen mies on itse asiassa niin vahvasti äidin esiliinan nauhoihin sidottu, että hänestä kehittyy epäitsenäinen ja avuton mammanpoika (mammone), joka on kykenemätön, laiska ja haluton hoitamaan omia asioitaan. Mammonet saattavat asua kotona äidin helmoissa hyvinkin pitkään. Tai ainakin käyvät äidin luona syömässä ja pesettämässä pyykkinsä. Ei mitään unelmavävyjä siis?

  Suomessa nuoret haluavat yleensä itsenäistyä ja muuttaa pois kotoa mahdollisimman pian. Nuoret lähtevät myös usein pois kotipaikkakunnaltaan opiskelun tai työpaikan takia. Vanhemmat saattavat siis asua jopa toisella puolella maata.

  Perhesiteet Italiassa ovat perinteisesti olleet vahvat, ja vanhemmat asuvat usein lähellä lapsiaan, joko samassa talossa tai samalla alueella. Nyt talouskriisin ja työttömyyden vallitessa yhä useammat nuoret miehet ovat pakotettuja jättäytymään äidin huolenpidon varaan.

  Useissa italialaisissa elokuvissa on tällainen vahva äitihahmo, joka sitten puuttuu pojan elämään myös tämän jo avioiduttua, sekä suuressa määrin - ja miniän harmiksi - myös miniän toimintaan, ankaran arvostelun muodossa. Mies on kahden tulen välissä: äitiä ei voi loukata, mutta vaimoakin pitäisi arvostaa.

  Kirjoitin blogisivulla Rai - Radiotelevisione Italiana siitä, minkälaisen kuvan italialaisesta naisesta olen saanut seurattuani - vasta lyhyen aikaa - Rai-television ohjelmia. Mainitsin, että naiset ovat kauniita, huoliteltuja ja pukeutuneita paljastaviin vaatteisiin ja korkeakorkoisiin kenkiin. Minulle välittyi kuva itsevarmasta naisesta. Sellaisesta, jonkalaisia naisten toivoisi olevan.

  Kuvani asiasta muuttui täysin, kun katsoin alla olevan videon Il corpo delle donne, vuodelta 2009. Tällaista en ollut nähnyt. Berlusconin omistaman tv-yhtiö Mediasetin ohjelmia en ole koskaan katsonut.

  Tämä video sopii naistenpäivän teemaan, vaikka se ei ole iloinen eikä juhlava kertomus ollenkaan. On pakko sekä ihmetellä että surra sitä, mihin julkisuudenhaluiset ja ymmärtämättömät nuoret naiset tv-ohjelmissa ryhtyvät ja suostuvat. Näitä ohjelmia pidetään Italiassa kevyenä ja hauskana viihteenä.

  Näin pohjoismaalaisittain katsottuna ohjelmatuotanto on pikemminkin alennnustila, taantumuksen tila siitä, mihin naiset tasa-arvon nimissä vuosikausia ovat pyrkineet, ja siitä, mitä he ovat saavuttaneet.  

  Naiset suostuvat myös täydellisen ulkomuodon vaateisiin kauneusleikkauksineen ja muine toimenpiteineen, vaaroista tietämättä tai niistä välittämättä, oman terveytensäkin kustannuksella.

  Italian televisio näyttää pääasiassa vain kauniita naisia, täydellisiä naisia. On sukupolvia, jotka eivät muuta ole nähneet, jotka pitävät täydellisyyttä normaalina ja tavoiteltavana. Pakkona menestymisen tiellä. 

  Miehiltä täydellisyyttä ei niinkään vaadita. He voivat olla omansa näköisiä. No niin, onhan tietysti Berlusconi.

  Tiesin että italialaiset miehet flirttailevat mielellään, huutelevat ja viheltelevät kauniiden naisten jälkeen. Italialaisen miehen stereotypia on kaikkien tuntema. Mutta en tiedä miten tällaiset ohjelmat ja kauneuden palvonta sopivat yhteen äidin palvonnan kanssa. Tai hartaan uskonnollisuuden kanssa, Neitsyt Marian palvonnan kanssa. Näistä nuorista estottomista naisista tulee joskus äitejä. Italialainen äiti korjattuine huulineen ja rintoineen tuskin näyttää vanhentuneena samalta kuin arvokkaasti ikääntynyt mamma tai nonna keittiössään ennen vanhaan.

  On huolestuttavaa, että myös Suomessa kehitys menee samaan suuntaan sekä televisio-ohjelmien suhteen että täydellisen ulkomuodon tavoittelun suhteen.

  Video on miltei puolen tunnin mittainen, italiankielinen, ja se on tekstitetty englanniksi. Videosta on myös muunkielisiä tekstityksiä.

  Il corpo delle donne - Women's bodies (eng tekstitys)  Katso myös blogikirjoitukseni

  2 kommenttia:

  1. Olipa ajatuksia herättävä juttu! Videoon liittyvät sivut olivat myös mielenkiintoiset. Aikani Rai-kanavia katseltuani kielenopiskelun takia kyllästyin ohjelmien laatuun ja näiden le veline-tyttöjen katseluun ja irtisanoin katselusopimukseni. Tuntuu, että Italiassa on kaksi naisten maailmaa, nämä velinat ja sitten ihan tavalliset, pienellä palkalla työssäkäyvät naiset ja äidit, jotka pitävät arjen pyörät pyörimässä. Eivätkä nämä kaksi maailmaa oikein taida kohdata?
   Kiitos Anita sivuistasi, täältä olen löytänyt monta hyvää juttua!

   VastaaPoista
  2. Grazie mille, Tiinatei! Annoit ilmiölle nimen. Kiinnostuin tutkimaan aihetta ja filosofoimaankin hiukan, tulossa siis toinenkin teksti aiheesta... Olen iloinen siitä, että blogi kiinnostaa! A presto.

   VastaaPoista