Motto

"È necessario imparare tanto a lungo quanto a lungo si vive."

Blogi italian kielen opiskelijoille ja Italian kulttuurista kiinnostuneille.
Blogiin on koottu linkkejä kielen ja kulttuurin eri alueilta.
Blogi sisältää myös Italian matkakuvia sekä opiskeluvinkkejä.

Benvenuti a tutti!

----


* Valitse itseäsi kiinnostava aihe oikealta kohdasta
Valitse aihe!
Numero kertoo kuinka monta eri sivua aiheesta löytyy. Selaa niitä painikkeesta Vanhemmat tekstit.

* Tai selaa Blogiarkistoa.

13.3.2012

Futurismi - urbaani taidesuunta


Näyttely Emma 02.03.2012 - 10.06.2012 
UUSI TAIDE - NOPEUS, VAARA, UHMA Italian futurismi 1909-1944



Futurismi on 1900-luvun alussa Italiassa syntynyt taidesuuntaus ja liike kuvataiteessa ja kirjallisuudessa. Se halveksi kaikkea vanhaa ja perinteistä ja ihannoi kaikkea modernia, esimerkiksi koneita, tekniikkaa, vauhtia ja sotaa. Se oli kapinaa belle epoquea vastaan.” (Wikip)


Italiassa 1900-luvun alussa alkanut esteettinen suuntaus ihannoi kaikkea modernia: koneiden, mekaniikan, tekniikan, vauhdin, autojen, lentokoneiden, hälyn ja liikkeen hallitsemaa uutta urbaania maailmaa, sekä nuorisoa, ja myös sotaa sekä väkivaltaa. Futurismi oli hyvin miehistä. Maalaukset ja veistokset ilmaisevat liikettä ja muotojen dynamiikkaa.

Liikkeen avainhenkilöitä Italiassa olivat Filippo Tommaso Marinetti, Umberto Boccioni, Carlo Carrà, Gino Severini, Giacomo Balla, Antonio Sant'Elia, Tullio Crali ja Luigi Russolo.

Futurismi vaikutti Italiassa 1940-luvun vaihteeseen saakka.

 Boccioni, La strada entra nella casa, 1911 (tekijänoikeus vanhentunut)

Sana passéismi tarkoitti futuristeilla kaikkea vanhaa, turmeltunutta ja aikansa elänyttä. Futuristit esittivät mm. Venetsian kaupungin tuhoamista ja tilalle rakennettavaksi "teollinen ja sotilaallinen Venetsia, joka voisi hallita Adrianmerta." (Futurististen taidemaalarien manifesti 11.2.1910)


Umberto Boccioni, La Risata. Kuva täältä





Futurismi ilmeni useilla taiteen aloilla, jopa keittotaidossa. 1920-luvulla Milanossa järjestettiin futuristisia illallisia, joissa tarjoiltiin mielikuvituksellisen näköisiä ja -värisiä ruokia.

Volt (Vincenzo Fani) julkaisi vuonna1920 kirjan naisten futuristisesta muodista, The Manifesto of Futurist Fashion. Perusajatuksina olivat "Nerous, Rohkeus ja Taloudellisuus". "Silkin valtakunta" haluttiin repiä alas ja korvata kaikki vanha paperilla, pahvilla, lasilla, ohuilla metallilevyillä, alumiinilla ja fajanssilla (majolica).

Alla olevassa linkissä yhdeksän futuristista muotipiirrosta.
"The gallery consists of images from Tullio Crali’s ‘Design for a dress’ collection, completed between 1932-33."


Säveltäjä-taidemaalari Russolo julkaisi 1913 oman manifestinsa, jossa hän julisti hälyn musiikin keskeiseksi elementiksi. Hälystä musiikin peruselementtinä on ollut kiinnostunut myös mm. John Cage.

Vuonna 1918 Marinetti perusti futuristien poliittisen puolueen (Partito Politica Futurista), joka liitettiin vuotta myöhemmin Benito Mussolinin fasistijärjestöön Fasci di combattimentoon. Sodan aikana ja sen jälkeen monet liikkeen kannattajat luopuivat sodan ja väkivallan ihannoinnista.

Futuristien taiteellisella sanomalla oli paljon vaikutusta myös Euroopassa, mutta ei Suomen kuvataiteessa. Italian futuristeilla oli kiinteät yhteydet ranskalaisiin kubisteihin ja surrealisteihin. Se levisi myös muun muassa Venäjälle ja Neuvostoliittoon kubofuturismina. (Wikipedia)


Näyttely Emma 02.03.2012 - 10.06.2012

1 kommentti:

  1. Tuore palaute EMMAN futurismi-näyttelystä:
    • "Italian Futurismi näyttely oli toteutettu erinomaisesti. Esittelytekstit ja -julisteet suorastaan mahtavan hienosti sovitettu näyttelyn sisältöön. Kiitos tekijöille!"

    VastaaPoista