Motto

"È necessario imparare tanto a lungo quanto a lungo si vive."

Blogi italian kielen opiskelijoille ja Italian kulttuurista kiinnostuneille.
Blogiin on koottu linkkejä kielen ja kulttuurin eri alueilta.
Blogi sisältää myös Italian matkakuvia sekä opiskeluvinkkejä.

Benvenuti a tutti!

----


* Valitse itseäsi kiinnostava aihe oikealta kohdasta
Valitse aihe!
Numero kertoo kuinka monta eri sivua aiheesta löytyy. Selaa niitä painikkeesta Vanhemmat tekstit.

* Tai selaa Blogiarkistoa.

23.6.2012

Etruskit


Etruskit, keitä he olivat?



Etruscan civilization italian map


Etruskit lyhyesti


 "Enemmän kuin mikään muu kansa etruskit omistautuivat uskonnolle" (Livius).


Muinaisitalialainen kansa Keski-Italiassa (Toscana, Lazio, Emilia-Romagna, Umbria), koostui hajanaisista kaupunkivaltioista, joita yhdistivät kieli, uskonto ja elämäntapa. Alkuperästä ei varmuutta. Italian merkittävin esiroomalainen kulttuuri, jonka vaikutus näkyi myöhemmin roomalaisessa kulttuurissa.

Salaperäisistä ja kiehtovista etruskeista on säilynyt vain vähän tietoa. Etruskit tunnetaan parhaiten heidän rakentamistaan kokonaisista kuolleiden kaupungeista, joissa oli vainajia varten kalustettuja taloja (nekropolit). On löydetty sarkofageja, piirtokirjoituksia ja seinämaalauksia sekä muuta arkeologista aineistoa. Ensimmäiset arkeologiset jäänteet etruskeista ovat 900–700 eaa.

Roomalaiset lainasivat etruskeilta monia tapoja. Toogan arvellaan olleen etruskivaate, muita mahdollisia vaikutteita ovat esimerkiksi triumfit, pyörökaari ja roomalainen ylhäisökoti domus.

Roomalaisten valloitusten seurauksena etruskien vaikutusvalta alkoi heiketä 400–300-luvuilla eaa. Etruskit roomalaistuivat lähes täysin ajanlaskun alkuun mennessä.

Etruskien kielelle ei ole löydetty nykykielten joukosta kielisukulaisia. 

Etruskien ydinalue oli Etruria (nyk Toscana). 

Etruskien latinankielisestä nimestä etrusci tai tusci on muodostunut nimi Toscana.  

Esimerkiksi Parman kaupungin nimi on etruskiperäinen. Etruskista on tullut latinan kautta suomeenkin joitain lainasanoja, esimerkiksi persoona, joka tarkoitti alun perin näytelmissä käytettyä naamiota, myöhemmin naamiota ylipäänsä ja lopulta henkilöä. (tiedot Wikipedia)  



Perugiassa on paljon jäänteitä etruskien kulttuurista, muureja ja portteja, 300-luvulla rakennettu 40 m syvä kaivo sekä paljon sarkofageja museossa. Perugiassa oleskellut ystäväni R. kertoi myös, että perugialainen taksikuski oli naureskellut, että kaupungin asukkaat ovat hiukan niinkuin hurjempia ja sitkeämpiä kuin muut italialaiset... kun ovat etruskien jälkeläisiä...  





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti