Minullakin on nykyään keittiössä aina
kaunis pullo italialaista extra-neitsytoliiviöljyä
(olio extra vergine d'oliva).
Mutta. Käytän sitä miltei ainoastaan salaatteihin... Pullo on vielä paljolti koriste, eräänlainen keittiön kansainvälisyyden statussymboli ja rakkauden osoitus Italialle.
Vaikka tiedän, että öljy olisi terveellisempää ja kevyempää kuin suomalainen voi, ruokaa laittaessa käsi vain hakee voipakettia jääkaapin ovesta. Se on se maku, johon on tottunut. Opettelen vasta oliiviöljyä.
Mieleen ei ole tullut maistella oliiviöljyjä suoraan pullosta, mutta täytynee omaksua asiantuntijan otteet...? Käyttöohjeita oliiviöljyyn (tosin kreikkalaiseen): Öljyn maku. Kritiikkiäkin löytyy Italian oliiviöljyn tuotannosta ja markkinoinnista: Lue lisää Italiasta.
Oliiviöljyjen maistajat kuvailevat miellyttäviä makuja seuraavin termein
(sivulta The Olive Oil Times):
Hedelmäinen (fruity), kitkerä, karvas (bitter) ja kirpeä (pungent).
Kuva: Anita Nehrenheim (C) 2010. Vanha öljypuu |
Vasta nyt selvisi, mitä tuo extra-neitsytoliiviöljy oikeastaan tarkoittaa ja miten sitä valmistetaan.
Itse poimimiseen on olemassa hauska täristävä apukone, joka pudottaa oliivit alla olevaan suureen keräysverkkoon. Jotta saadaan korkealuokkaista oliiviöljyä, poiminta-ajan täytyy olla oikea.
Videoilta näkee tuotantoprosessin, joka on pieni teollisuuden ihme sekin. Joku on keksinyt kaikki jännittävän näköiset laitteet ja vehkeet: toisesta päästä sisään laitetaan vasta poimitut oliivit, toisesta päästä tulee ulos puhdasta oliiviöljyä. Kiehtovaa.
Puristussuhteen täytyy olla oikea. Jos puristus on liian kova, tulee huonompaa öljyä, koska oliivin kivet menevät rikki. Lämpötilan täytyy olla oikea, kylmäpuristuksessa alle 30 astetta. Ja sitten valmista öljyä esitellään asiantuntijakonferensseissa, hienoissa pikareissa kuin viiniä, sitä haistellaan ja maistellaan. Oliiviöljy on tarkkaa hommaa, laatuvaatimukset ovat korkeat.
Videoilta näkee tuotantoprosessin, joka on pieni teollisuuden ihme sekin. Joku on keksinyt kaikki jännittävän näköiset laitteet ja vehkeet: toisesta päästä sisään laitetaan vasta poimitut oliivit, toisesta päästä tulee ulos puhdasta oliiviöljyä. Kiehtovaa.
Puristussuhteen täytyy olla oikea. Jos puristus on liian kova, tulee huonompaa öljyä, koska oliivin kivet menevät rikki. Lämpötilan täytyy olla oikea, kylmäpuristuksessa alle 30 astetta. Ja sitten valmista öljyä esitellään asiantuntijakonferensseissa, hienoissa pikareissa kuin viiniä, sitä haistellaan ja maistellaan. Oliiviöljy on tarkkaa hommaa, laatuvaatimukset ovat korkeat.
- Oliiviöljy (suo Wikipedia)
- Olio di oliva (it Wikipedia)
- Olive oil (eng Wikipedia)
- Öljypuu (suo Wikipedia)
Musiikin kera oliiviöljyn valmistus on kuin taidetta...
- Olio extra vergine di oliva come si estrae (it teksti) (video)
- How olive oil is made (eng teksti) (video)
3-osainen uChef TV -videosarja, italiankielinen selostus.
- Olio Extra Vergine Pugliese 1 di 3 : introduzione e cenni storici
- Olio Extra Vergine d'oliva Pugliese 2 di 3: come avviene la raccolta delle olive
- Olio Extra Vergine d'oliva Pugliese 3 di 3 : il frantoio e il prodotto finito
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti