Motto

"È necessario imparare tanto a lungo quanto a lungo si vive."

Blogi italian kielen opiskelijoille ja Italian kulttuurista kiinnostuneille.
Blogiin on koottu linkkejä kielen ja kulttuurin eri alueilta.
Blogi sisältää myös Italian matkakuvia sekä opiskeluvinkkejä.

Benvenuti a tutti!

----


* Valitse itseäsi kiinnostava aihe oikealta kohdasta
Valitse aihe!
Numero kertoo kuinka monta eri sivua aiheesta löytyy. Selaa niitä painikkeesta Vanhemmat tekstit.

* Tai selaa Blogiarkistoa.

6.8.2012

Olio d'oliva


Minullakin on nykyään keittiössä aina 
kaunis pullo italialaista extra-neitsytoliiviöljyä 
(olio extra vergine d'oliva)

Mutta. Käytän sitä miltei ainoastaan salaatteihin... Pullo on vielä paljolti koriste, eräänlainen keittiön kansainvälisyyden statussymboli ja rakkauden osoitus Italialle.

Vaikka tiedän, että öljy olisi terveellisempää ja kevyempää kuin suomalainen voi, ruokaa laittaessa käsi vain hakee voipakettia jääkaapin ovesta. Se on se maku, johon on tottunut. Opettelen vasta oliiviöljyä.

Mieleen ei ole tullut maistella oliiviöljyjä suoraan pullosta, mutta täytynee omaksua asiantuntijan otteet...? Käyttöohjeita oliiviöljyyn (tosin kreikkalaiseen): Öljyn maku. Kritiikkiäkin löytyy Italian oliiviöljyn tuotannosta ja markkinoinnista: Lue lisää Italiasta.

Oliiviöljyjen maistajat kuvailevat miellyttäviä makuja seuraavin termein
(sivulta The Olive Oil Times):  
Hedelmäinen (fruity), kitkerä, karvas (bitter) ja kirpeä (pungent).


Kuva: Anita Nehrenheim (C) 2010. Vanha öljypuu

Vasta nyt selvisi, mitä tuo extra-neitsytoliiviöljy oikeastaan tarkoittaa ja miten sitä valmistetaan. 

Itse poimimiseen on olemassa hauska täristävä apukone, joka pudottaa oliivit alla olevaan suureen keräysverkkoon. Jotta saadaan korkealuokkaista oliiviöljyä, poiminta-ajan täytyy olla oikea.

Videoilta näkee tuotantoprosessin, joka on pieni teollisuuden ihme sekin. Joku on keksinyt kaikki jännittävän näköiset laitteet ja vehkeet: toisesta päästä sisään laitetaan vasta poimitut oliivit, toisesta päästä tulee ulos puhdasta oliiviöljyä. Kiehtovaa. 

Puristussuhteen täytyy olla oikea. Jos puristus on liian kova, tulee huonompaa öljyä, koska oliivin kivet menevät rikki. Lämpötilan täytyy olla oikea, kylmäpuristuksessa alle 30 astetta. Ja sitten valmista öljyä esitellään asiantuntijakonferensseissa, hienoissa pikareissa kuin viiniä, sitä haistellaan ja maistellaan. Oliiviöljy on tarkkaa hommaa, laatuvaatimukset ovat korkeat.




Musiikin kera oliiviöljyn valmistus on kuin taidetta...


3-osainen uChef TV -videosarja, italiankielinen selostus.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti