Motto

"È necessario imparare tanto a lungo quanto a lungo si vive."

Blogi italian kielen opiskelijoille ja Italian kulttuurista kiinnostuneille.
Blogiin on koottu linkkejä kielen ja kulttuurin eri alueilta.
Blogi sisältää myös Italian matkakuvia sekä opiskeluvinkkejä.

Benvenuti a tutti!

----


* Valitse itseäsi kiinnostava aihe oikealta kohdasta
Valitse aihe!
Numero kertoo kuinka monta eri sivua aiheesta löytyy. Selaa niitä painikkeesta Vanhemmat tekstit.

* Tai selaa Blogiarkistoa.

18.9.2012

Italia pankkitoiminnan edelläkävijä


Sana pankki tulee italian sanasta la banca = penkki, pankki. 
Italian pankkeja pidetään nykyaikaisen pankkitoiminnan edelläkävijöinä.


Kuva: Anita Nehrenheim (C) 2010


Temppeliherrat 

Taustaa

Temppeliherrat loivat perustan nykyiselle pankkilaitokselle. Temppeliherrain ritarikunnan varsinaisesta tehtävästä kiistellään, erään teorian mukaan se oli pyhiinvaeltajien suojeleminen. Mutta oli tehtävä mikä tahansa, vuoteen 1150 mennessä se oli muuttunut pankkitoiminnan harjoittamiseksi. Temppeliherroilla oli oikeus lyödä omaa rahaa, ja he harjoittivat rahan lainaamista korkoa vastaan. Kirkko oli virallisesti kieltänyt koronkiskonnan, mutta korkoa nimitettiin "vuokraksi", ja kirkko katsoi muualle. Pankkitoiminta korruptoitui siis jo heti synnyttyään.

Temppeliherrat keksivät muun muassa sekin esimuodon sekä vekselin. Rahat ja omaisuus annettiin pankin haltuun, ja sekin avulla pystyi nostamaan haluamansa summan rahaa missä tahansa temppeliherrojen omistamassa pankissa. Pyhiinvaeltajille ja muille matkaajille annettiin salaisella koodilla kirjoitettu asiakirja, ikään kuin nykyajan luottokortti, jolla voitiin maksaa ja nostaa rahaa. Temppeliherrojen luomia käytäntöjä ja periaatteita käytetään yhä nykyisessä pankkilaitoksessa.

Temppeliherrain pankkitoiminnan lakattua pankkitoiminta Euroopassa joutui juutalaisten käsiin, koska "oikeauskoinen" katolinen ei voinut ottaa lainaamistaan rahoista korkoa.



Italian herrat

Pankkitoiminta haluttiin pois juutalaisilta. Pankit syntyivät keskiajalla Pohjois-Italiassa. Koronkiskonta oli edelleen kielletty, mutta italialaiset kiersivät asian nimittämällä korkoja esimerkiksi "vapaaehtoisiksi lahjoiksi" tai "riskipalkkioiksi".

1200-luvulla Italian kaupunkivaltiot kasvoivat, ja sen mukana kehittyivät pankki- ja rahatalousmenetelmät. Niiden keskukseksi tuli Firenze, ja sen valuutasta floriinista tuli kansainvälisen kaupan valuutta. Syntyi uudenlainen mahtava yläluokka, sen ajan liituraitapukuiset pankkibisnesmiehet. Acciaiuolit, Bardit, Frescobaldit ja Peruzzit harjoittivat tuottoisaa kansainvälistä kauppaa sekä pankkitoimintaa.




Historia on täynnä taloudellisia romahduksia. Pankkikriisitkään eivät ole vain tämän päivän ilmiöitä. 1300-luvulla tapahtui Italiassa taloudellinen romahdus, johon vaikutti mm. musta surma. Kun pankit oli keksitty, niitä alkoi myös kaatua. Bardi- ja Peruzzi-pankkien kaatuminen avasi tien Medici-suvun nousulle Firenzessä. Alkoi taloudellisesti huono aika, mutta kulttuurin loistokausi, renessanssi. Koska sijoituskohteita ei ollut, liikemiehet käyttivät rahansa kulttuuriin ja taiteeseen.

1400-luvulla Medicien suvulla Italiassa oli Euroopan suurin pankki-imperiumi. Heillä oli myös paljon poliittista vaikutusvaltaa. Mediceillä oli merkittävä rooli tieteen, kuvataiteen, kirjallisuuden ja musiikin aloilla. Toiminta ei ollut kuitenkaan pyyteetöntä, vaan usein tarkoitus oli osoittaa muille oman kaupungin ja suvun valta-asemaa.

Jos luottoluokituksia olisi ollut, olisiko Medicien pankeilla ollut korkein luottoluokitus?

"Medicit ja rahan mahti
Lahjuksia, liittoutumia ja kostoja: Medicit eivät kaihtaneet keinoja kartuttaessaan suvun kassaa. Euroopan suurimman pankin perustanut suku kehittyi vaatimattomista villakauppiaista Firenzen todellisiksi vallankäyttäjiksi, joilta niin kuninkaat kuin paavitkin lainasivat suuria rahasummia.
" (historianet)



Euroon, yhteisvaluuttaan, siirryttiin vuonna 2002 (tilivaluuttana jo 1999). Yhteinen raha ei ole ajatuksena uusi. Euroopassa yhteisvaluutan ajaksi voidaan laskea antiikin Rooman valtakunnan rahan käyttö laajalla alueella. Vuonna 1865 (-1926) Ranska, Sveitsi, Italia ja Belgia (myöhemmin myös Kreikka) perustivat latinalaisen rahaunionin. Mielenkiintoinen yksityiskohta unionissa on, että Kreikka erotettiin rahaunionista vuonna 1908, koska se vähensi omatoimisesti kullan määrää kolikoissaan.




Italian nykyisten pankkien pelastus (toivottavasti) saattaa olla niiden konservatiivisuus. Pääasiallinen tulonlähde on ollut antolainaus, eivätkä pankit ole yltiöpäisesti lähteneet mukaan pankkitoiminnan riskipeleihin. Tosin esimerkiksi UniCredit-pankki on lainannut suuria summia nyt vaikeuksissa olevalle Kreikalle. Alhainen korkotaso nakertaa pankkien kannattavuutta. Luottoluokitusta on laskettu moneen otteeseen. 2012 laskettiin 13 italialaisen pankin luottoluokitusta. Tosin, nyt kun maailma elää finanssikriisiä, luottoluokittajien rehellisyyskin on asetettu kyseenalaiseksi.


Nykyajan pankkipelurit elävät herroiksi?

Temppeliherrojen pankkitoiminnan lakkauttamisesta on pitkä matka nykyiseen talous- ja pankkikriisiin, samoin kultakannasta Fiat-rahaan, sekä rahojen punnitsemisesta virtuaalirahaan, shorttaukseen, hedgerahastoihin, johdannaisiin ja muihin pankkimaailman ihmetyksiin.

Arviointi aikamme pankki-ilmiöistä jää tulevien polvien tehtäväksi. Italian pankki- ja talouskriisin lopputulos selvinnee aikaisemmin.

Lähteet:
TV-ohjelma Mitta on täysi -talous, Yle
TV-ohjelma Temppeliherrain salaisuus, TV2
Wikipedia 


Sanastoa

la crisi economica = talouskriisi
la crisi bancaria = pankkikriisi
la crisi dell'Euro = eurokriisi
la recessione = lama, taantuma
la fuga di capitali = pääomapako
la crescita = kasvu
la competitività= kilpailukyky
la vigilanza bancaria = pankkivalvonta
la supervisione bancaria = pankkivalvonta
tagliare il rating = laskea luottoluokitusta
l'integrazione degli stati uniti d'Europa = Euroopan yhdentyminen
la eurozona = euroalue
i Paesi dell'Eurozona = euromaat
la uscita ordinata dall'euro = hallittu irtautuminen eurosta
La Banca Mondiale = Maailmanpankki
La Banca Centrale = Keskuspankki


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti