Motto

"È necessario imparare tanto a lungo quanto a lungo si vive."

Blogi italian kielen opiskelijoille ja Italian kulttuurista kiinnostuneille.
Blogiin on koottu linkkejä kielen ja kulttuurin eri alueilta.
Blogi sisältää myös Italian matkakuvia sekä opiskeluvinkkejä.

Benvenuti a tutti!

----


* Valitse itseäsi kiinnostava aihe oikealta kohdasta
Valitse aihe!
Numero kertoo kuinka monta eri sivua aiheesta löytyy. Selaa niitä painikkeesta Vanhemmat tekstit.

* Tai selaa Blogiarkistoa.

29.9.2012

San Marino


San Marino on Italian ympäröimä erikoinen kääpiövaltio, pinta-alaltaan vain 61 km² ja asukasluvultaan noin 30 000. Se on Euroopan kolmanneksi pienin valtio ja maailman viidenneksi pienin tunnustettu valtio. Virallisesti San Marinon tasavalta perustettiin vuonna 301, joten sitä voidaan pitää Rooman tasavallan jälkeen myös maailman vanhimpana tasavaltana. San Marinon itsenäisyyttä on kunnioitettu sotienkin aikana.

San Marinon tasavaltaa (Repubblica di San Marino) kutsutaan myös nimellä San Marinon seesteinen tasavalta (La Serenissima Repubblica di San Marino). San Marinossa on 9 kuntaa (castelli). Pääkaupunki on San Marino.

Vaikka San Marino on siis itsenäinen valtio, se on läheisissä suhteissa Italiaan. Monet San Marinon asukkaista ovatkin italialaisia. Italian matkalla voi hyvin pistäytyä toisessa valtiossa. San Marinon kaupunki on esimerkiksi alle 30 kilometrin päässä Riministä.View Larger Map

 Raha ja postimerkit

Maa ei ole EU:n jäsen, mutta käyttää silti euroa (kuten myös Vatikaani, Monaco ja Andorra) (read). San Marinon harvinaiset euron kolikot ovat haluttuja keräilykohteita (read). Myös postimerkit, joita voi käyttää vain San Marinossa, ovat postimerkkeilijöiden suosimia keräilykohteita (read) ja merkittävä tulonlähde San Marinolle.


Veroparatiisi

San Marinon perustamiseen liittyy legendaarisia lauseita (ks suo Wikipedia). Esimerkiksi vuonna 1296 kirjoitettu keräämättömiä veroja koskeva asiakirja toteaa: 

Non pagano perché non hanno mai pagato. È stato il loro Santo a lasciarli liberi.” 

(He eivät maksa veroja, koska eivät ole aiemminkaan maksaneet. Heidän pyhimyksensä asetti heidät vapaiksi.)

San Marino on siis myös veroparatiisi. 2000-luvulla kansainvälinen yhteisö on kiinnittänyt huomiota San Marinon asemaan veroparatiisina. San Marinoa on painostettu lisäämään pankkijärjestelmänsä avoimuutta. Pankinjohtajia on pidätetty epäiltyinä rahanpesusta.

Elinkeinot

Maassa vierailee vuosittain miljoonia turisteja. Turismin lisäksi muita elinkeinoja ovat käsityö (keramiikkaa, tekstiilejä), rakennuskivi ja -sementti, elektroniikka ja tietysti pankkitoiminta. Vähäisellä viljelykelpoisella alueella viljellään vehnää, rypäleitä, maissia, kastanjoita ja oliiveja. San Marinossa kasvatetaan nautakarjaa, sikoja ja hevosia. Maataloustuotteita ovat viini ja juusto. Vientituotteita ovat rakennuskivi, puu, kastanjat, vehnä, leivonnaiset, eläinten nahat ja keramiikka. Tuontituotteita ruoka (Italiasta).

Torta di tre monti

San Marinolla on kuuluisa kakku, Torta di tre monti (Kolmen vuoren/tornin kakku). Ohuiden pyöreiden vohvelien välissä on suklaa- ja hasselpähkinäseosta. Muistuttaa meidän vohveleitamme. Kakun nimi tulee San Marinossa sijaitsevasta kolmen tornin ryhmästä (Guiaita, Cesta ja Montale)  (The Three Towers of San Marino). Kakkua on valmistanut La Serenissima vuodesta 1942 lähtien.


Muita tietoja

San Marinossa puhutaan italian kielen san marinon murretta. Pääuskonto on katolilaisuus. Erikoista: monissa San Marinon matkamuistomyymälöissä myydään myös erilaisia aseita.

San Marinon korkein kohta Monte Titano ja San Marinon keskusta ovat olleet Unescon maailmanperintökohteita vuodesta 2008 alkaen (read).
Kuuluisa San Marinon Grand Prix järjestetään itse asiassa sadan kilometrin päässä Italiassa, Enzo e Dino Ferrari -radalla Imolassa (read).View Larger Map
Katsele ympärillesi

Hyvin menee?

San Marinossa on Euroopan pienin työttömyysprosentti, eikä maalla ole lainkaan valtionvelkaa. Talous on nauttinut ulkomaisista sijoituksista, sillä verokanta on alhainen. San Marinon asukkailla on yksi maailman korkeimmista elinajanodotteista. 

Ajattelitko muuttaa San Marinoon? Kansalaisuutta on mahdollista hakea, kun on asunut maassa yhtäjaksoisesti vähintään 30 vuotta (read).

(Tiedot Wikipedia)

Tietoa

Nähtävyydet

1 kommentti:

  1. Voisiko olla hieman enemmän San Marinon ruokakulttuurista? muuten oli hyvä

    VastaaPoista