Motto

"È necessario imparare tanto a lungo quanto a lungo si vive."

Blogi italian kielen opiskelijoille ja Italian kulttuurista kiinnostuneille.
Blogiin on koottu linkkejä kielen ja kulttuurin eri alueilta.
Blogi sisältää myös Italian matkakuvia sekä opiskeluvinkkejä.

Benvenuti a tutti!

----


* Valitse itseäsi kiinnostava aihe oikealta kohdasta
Valitse aihe!
Numero kertoo kuinka monta eri sivua aiheesta löytyy. Selaa niitä painikkeesta Vanhemmat tekstit.

* Tai selaa Blogiarkistoa.

15.9.2012

Tiramisu
Tiramisu (Tiramisù) on pehmeä italialainen (Veneton alueelta kotoisin oleva) jälkiruoka, johon käytetään espressokahvia, sokeria, savoiardi-keksejä, kananmunia, mascarpone-juustoa, kermaa sekä nykyään myös marsala-viiniä, konjakkia tai likööriä. Pinnalle siilataan kaakaojauhetta. Uunia ei tarvita, mutta jälkiruoan on annettava vetäytyä jääkaapissa ennen tarjoilua. Tiramisu ei säily tuoreena kauaa. 

Valmista kotiväelle kohokohta tai ystäville yllätys. Suosio lienee taattu, koska eräät ystäväni muistavat vieläkin, että tarjosin heille joskus aikanaan tiramisua. Itse en muista. Ja uskoakseni se ei edes ollut aito italialainen versio.

 


 Tiramisu on yksi Italian ruokakulttuurin ikoneista ja suosittu ympäri maailmaa. Tiramisu hakusanana tuotti nyt kokeillessa 24 miljoonaa hakutulosta. 

Nimi Tiramisù merkitsee "nosta minut ylös" tai "piristä minua" - tirame sù. Nimi viitannee jälkiruoan vahvan kahvin virkistävään vaikutukseen. 

Tiramisun alkuperästä ei olla yksimielisiä. Erään lähteen mukaan se ei liene kovin vanha resepti. Tiramisusta löytyy kirjallinen maininta vasta vuodelta 1983. 

 Voisi ajatella, että jälkiruoan säilyvyys olisi tuottanut ongelmia ennen
jääkaappikautta. Mutta jälkiruoan alkuperästä ja reseptin iästä löytyy muitakin mielipiteitä. 

Savoiardi-keksien suomenkielisiä nimityksiä ovat neidon sormi, kissankieli ja sokerikakkukeksi. Englanniksi ladyfinger.


Tein itse ystäville (italialaiseen leffailtaan aitoa italialaista) tiramisua lähes Kotikokin reseptillä. Erittäin hyvää, kiitosta tuli. Vatkasin huolellisesti. Muutokset: Rommin sijasta laitoin Tiramisuun oikeasti kuuluvaa italialaista Disaronnoa (Alkosta saa pikkupulloja), espresson sijasta käytin vahvaa kahvia. Niin, ja Mascarponen koostumus kannattaa tasoittaa ennen lisäämistä... Seuraavalla kerralla laitan vähän vähemmän sokeria. Kun antaa olla jääkapissa nelisen tuntia, maut ja koostumus tasoittuvat sopivasti.
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti