Motto

"È necessario imparare tanto a lungo quanto a lungo si vive."

Blogi italian kielen opiskelijoille ja Italian kulttuurista kiinnostuneille.
Blogiin on koottu linkkejä kielen ja kulttuurin eri alueilta.
Blogi sisältää myös Italian matkakuvia sekä opiskeluvinkkejä.

Benvenuti a tutti!

----


* Valitse itseäsi kiinnostava aihe oikealta kohdasta
Valitse aihe!
Numero kertoo kuinka monta eri sivua aiheesta löytyy. Selaa niitä painikkeesta Vanhemmat tekstit.

* Tai selaa Blogiarkistoa.

23.9.2012

Venetsia

Venetsiasivuja on kaksi. Tällä sivulla lähinnä linkkejä ja yleistietoa. 
Matkakuviani on blogisivulla Venetsia - Matkakohteeni 2012.
Venetsia (in veneziano Venexia, in veneto Venezsia, in latino Venetiæ, in italiano Venezia) on Veneton alueen pääkaupunki. Venetsia rakennettiin 1500 vuotta sitten kosteikolle, 118 saarelle.

Venetsian laguuni

 Una laguna è un bacino costiero separato dal mare.

La laguna e Venezia sono state valutate 
dall'UNESCO patrimonio mondiale dell'umanità.

Pikkusaaret sijaitsevat kaarevassa Venetsian laguunissa, joka on noin 50 km pitkä ja kymmenisen kilometriä leveä. Laguuni on matala rannikkoallas. Saaria yhdistää toisiinsa 354 siltaa.Venetsia


Venetsian saari on
saappaan muotoinen 
niin kuin Italiakin!

Se on kooltaan
noin 5 km².
Kuvan S-muotoinen kanaali 
on Canal Grande.  

 

Venetsia on kuuluisa kanaaleistaan, gondoleistaan, romanttisuudestaan, kauneudestaan, arkkitehtuuristaan ja taiteestaan sekä veden aiheuttamista vaikeuksista ja tuhoista. 

Venetsia on ollut monien elokuvien, romaanien ja runojen tapahtumapaikkana. Kuuluisimpia ovat Shakespearen Venetsian kauppias ja Othello, Thomas Mannin Kuolema Venetsiassa (Morte a Venezia), Luchino Viscontin ohjaama filmatisointi Mannin romaanista, Silvio Soldinin elokuva Leipää ja tulppaaneja (Pane e tulipani), Fellinin Casanova, kolme James Bond -elokuvaa, Lara Croft: Tomb Raider ja monet muut. 


Katso Wikipedia Venice in media.View Larger Map
Katsele Venetsiaa satellikuvana

Koko Venetsian alueella asuu lähes 300 000 asukasta, historiallisessa keskustassa (Centro storico) noin 60 000. Venetsian väestö vähenee, historiallisessa keskustassa asuu enää kaksituhatta alle viisivuotiasta lasta, viimeinenkin päiväkoti muutettiin hotelliksi vuonna 2007. Peruspalvelujen sijasta tarjotaan palveluja turisteille, joiden vuosittainen lukumäärä lähentelee jo 20 miljoonaa.  

Venetsia on jaettu kuuteen alueeseen (sestiere) (eng Wikipedia).


 Vesi ja lieju

Venetsiassa on talo talon vieressä. Noin 30 000 rakennusta on puupaalujen varassa. 1600-luvulla Po-joki ohjattiin kulkemaan Venetsian ohi, jotta kaupunki ei liejuuntuisi. Koska lieju oli tukenut paalutuksia, Venetsia alkoi vajotaa mutaan. Talojen vajoamista yritetään estää, mutta vesi nousee vuosi vuodelta, ja tulvat (venetsialaisittain acqua alta) pahenevat. Eräänä vuonna 45 000 ihmistä oli piazzalla viettämässä uutta vuotta, kun tulvavesi nousi polviin saakka. Kaikkien aikojen pahin tulva oli marraskuussa 1966, jolloin vesi nousi 1,94 m.

Miten talot on rakennettu? Miten niitä suojataan ja korjataan? Ratkaisut ovat erikoisia mutta nerokkaita. Katso video, ja katsot Venetsian taloja uusin silmin.


Alla olevista videoista saa hyvän käsityksen siitä, mitä veden tulviminen kaupungissa merkitsee.

Vaikka veden tulviminen on kauhea asia paikallisille, tämä kaikki tekee Venetsiasta entistä jännittävämmän, ja vierailu siellä alkaa ehkä olla yhä kallisarvoisempi. Ja on sanottu, että Venetsia rappeutuu elegantisti (Elegant decay).

Liikennöinti

Mantereelta johtaa Vanhankaupungin (Centro storico) pohjoispäähän pitkä maantie- ja rautatiesilta Ponte della Libertà. Sen läheisyydessä Venetsiassa on rautatie- ja linja-autoasema sekä pysäköintitaloja.View Larger Map

Tronchetto (Isola nuova, "Uusi saari") on 1960-luvulla rakennettu keinotekoinen saari Venetsian laguunissa. Se toimii turistien autojen parkkipaikkana. Tronchettosta pääsee Venetsiaan vesibussilla.
 Tronchetto. Kuva Creative Commons.

People Mover

Vuoden 2010 huhtikuussa käyttöön otettu Il People Mover di Venezia yhdistää Tronchetton Piazzale Romaan, Venetsian linja-autoasemaan. People Mover on kaapeleiden avulla kulkeva johdinauto (näyttää junalta), joka ajaa veden yli rakennettua hienoa siltaa pitkin. People Moverilla Venetsiaan pääsee Tronchettosta muutamassa minuutissa. Johdinautoja kulkee 7 minuutin välein (7.00 - 23.00)


 


Kuva: Anita Nehrenheim (C) 2012

Oma kuvani on harmaana päivänä vesibussin likaisten ikkunoiden takaa otettu. Katselin Tronchettosta lähtiessämme, että mikähän hieno rakennelma tuolla siintää. En tiennyt silloin, että se on People Mover. 

Vähän oudoksutti ensin tuo nimi People Mover. Ihan osuva, mutta englanninkielinen. Sille lienee syynsä


Kuva: Anita Nehrenheim (C) 2012
Me matkasimme Venetsiaan yllä olevalla aluksella.
People Mover -silta näkyy taustalla.


Kuva: Anita Nehrenheim (C) 2012Muu liikenne

Vanhankaupungin kapeille kaduille ei pääse autolla, eikä juuri muullakaan kulkuneuvolla. Kanaalit ovat Venetsian kulkuväyliä, joita liikennöivät gondolit (gondola), yksinkertaiset gondolit (sandolo), lautat (traghetto) veneet (barca) ja vesibussit (vaporetto) sekä vesitaksit. (linkit it Wikipedia)

Venetsian julkinen liikennelaitos on nimeltään Azienda Consorzio Trasporti Veneziano (ACTV). Se huolehtii bussiyhteyksistä mantereelle sekä vesibussiliikenteestä (vaporetto). Venetsian rautatieasema on nimeltään Stazione di Venezia Santa Lucia ja lähin lentoasema Aeroporto di Venezia Marco Polo. Linja-autoasema on nimeltään Piazzale Roma.

Ambulanssit

Myös ambulanssit ovat Venetsiassa veneitä. Jos vesi on matalalla, kuljettajien on tiedettävä, mitä reittejä pääsee kulkemaan. Jos vesi on korkealla, vene ei pääse kaikkien siltojen alta, ja ensihoitajien on joskus jatkettava jalan. Kaikkien talojen lähelle ei ollenkaan pääse veneellä, joten heidän on silloinkin jatkettava jalkaisin. Matka voi olla melkoinen. Miehistöä on lukumäärältään tavallista enemmän, koska varusteita ja potilaita on kuljetettava pitempiäkin matkoja. Venetsiassa taloissa ei myöskään ole hissejä, joten on käytettävä portaita. Erityissuunnitelluissa potilaiden kuljetustuoleissa on matala painopiste. Ne toimivat hyvin portaissa ja veneessä. Tuoli on suunniteltu 200 vuotta sitten.

Vaikka työ on haastavaa, Venetsian sairaankuljetus toimii varsin ripeästi. Asemalla on kartta, johon on merkitty kaikkien talojen numerot. Sitä tutkitaan suurennuslasilla, sillä numerot ovat kovin pieniä. Kuljetettavat potilaat ovat pääosin turisteja, koska heitä on useimmiten enemmän kuin asukkaita.

Venetsia oli aikoinaan moderni kaupunki. Mutta lähteet kertovat, että Venetsia alkoi jäädä jälkeen kehityksestä renessanssiajan loppupuolella. Venetsialaisista on sanottu, etteivät he ole kovin ystävällisiä.

Venetsian kieli

Venetsian kieli (vèneto, ital. veneto, lingua veneta) on virallisesti tunnustettu laissa ("tutela e valorizzazione della lingua e della cultura veneta"). Venetsian murre (dialetto veneziano, il veneto lagunare o veneziano) on venetsian kielen variantti, jota puhutaan Venetsiassa. (linkit it Wikipediaan)

Tietoa


Venetsia suomeksi

Joitakin nähtävyyksiä
 Piazza San MarcoSt. Mark's Square, Basilica, Venice, Italy in Venice
Vedä hiirellä

Basilica di San Marco (Pyhän Markuksen tuomiokirkko)


Campanile di San Marco (Kellotorni)


Palazzo Ducale (Dogen palatsi)Basilica di Santa Maria della Salute


Chiesa degli Scalzi


Canal Grande

Ca' Foscari

Ponte di Rialto

Ponte dei Sospiri

Ghetto di Venezia

Lido di Venezia 

Saaria

Suosittuja turistikohdesaaria Venetsian lisäksi ovat San Giorgio Maggioren saari, San Michelen hautausmaasaari sekä lasinpuhalluksesta tunnettu Murano. Muita laguunin saaria:  Burano (pitsiä), Lido, Poveglia, Sant'Erasmo, Torcello. (linkit it Wikipediaan)


   Tapahtumia

   Kuuluisia venetsialaisia

   Kuvia 
    
   Videoita

   Webcam

   Lähteet: pääosin Wikipedia. TV-ohjelma Venetsian sairaankuljetuksesta.


   Venetsia tässä blogissa

    Ei kommentteja:

    Lähetä kommentti