Historiaa
Sana gelato tulee latinan sanasta "congelato" (jäädytetty).
Jäätelö on perinteisesti maitopohjainen jäädytetty jälkiruoka. Jäätelön alkuperästä ei ole varmaa tietoa, mutta jäätelön arvellaan syntyneen jäädytetyistä juomista Kiinassa ja Välimeren maissa jo vuosituhansia sitten. Italialaiset ovat tietysti sitä mieltä, että jäätelö syntyi antiikin Roomassa, mutta myöntävät, että myös kreikkalaiset, arabit ja kiinalaiset osasivat valmistaa jäätelöä.
Jäätelö oli alun perin hienoston herkku. Aleksanteri Suuren (356-323 eaa) kerrotaan valmistaneen "jäätelöä" hedelmistä, mausteista, hunajasta ja lumesta. Ennen pakastimen keksimistäkin jäätelöä syötiin vain erikoistilaisuuksissa.
Kerrotaan, että varsinaisen gelaton tekemisen tekniikan keksi Medicien arkkitehti Bernardo Buontalenti 1500-luvun puolivälissä.
Nykymuotoinen jäätelö sai alkunsa Yhdysvalloissa 1770-luvulla. Jälleen ovat kuitenkin italialaiset asialla. Kerrotaan, että genovalainen Giovanni Bosio avasi ensimmäisen jäätelöbaarin New Yorkiin. Ja muissakin jäätelöön liittyvissä asioissa sanotaan italialaisten olleen keksijöinä. Koneellinen ja teollinen valmistus alkoi 1800-luvun puolivälissä.
Lajeja ja prosentteja
Suomessa jäätelölajeja ovat kermajäätelö (väh 8 % maitorasvaa), maitojäätelö (2,5 %), kasvirasvajäätelö (rasvaton maito, kasvirasva) ja tofujäätelö (soija). Markkinoilla on myös kaurasta valmistettuja jäätelöitä. Pehmiksen rasvaprosentti on hiukan pienempi kuin kermajäätelön. Sorbetissa ei ole maitoa, kuten ei myöskään mehujäissä.
Vastaavat prosentit Wikipedian mukaan Italiassa:
Gelato al latte (5 %), Gelato di latte (6 %), Ice-cream (7 %), Ice-cream americano (8 %).
Englantilaisen Wikipedian mukaan Italian gelatossa täytyy olla maitorasvaa vähintään 3,5%. Ylärajaa Italian laki ei säätele.
Gelato
Monen
mielestä paras jäätelö löytyy Italiasta. Italialaisessa jäätelössä on
suomalaista jäätelöä vähemmän rasvaa ja enemmän sokeria. Jäätelö on
notkeampaa ja makeampaa. Siinä on vähemmän ilmaa, ja se tarjoillaan
lämpimämpänä. Myös makumaailma on moninaisempi kuin Suomessa.
Meillä jäätelö on yleensä tehdastuotantoa (il gelato
industriale). Varsinainen gelato sen
sijaan tehdään tuoreista raaka-aineista käsityönä, pieniä määriä
kerrallaan (il gelato
artigianale ). 55% Italian gelatosta on käsin tehty. Maailmalla on nykyään
yli 5000 italialaista gelateriaa.
Makuja - Che gusti ha?
Nam nam, sanoo suomalainen.
Gnam, gnam, sanoo italialainen.Suomalainen syö jäätelöä 13-14 litraa vuodessa, eniten koko Euroopassa. Vastaava luku Radio Novan artikkelin mukaan Italiassa on 6 kg / henk / vuosi. Suomalaisten suosikkeja ovat vanilja, suklaa, mansikka, kinuski, lakritsa ja minttu.
Jäätelömakuja on paljon, extremejäätelöissä voi olla melkein mitä makuja tahansa. Meillä oudoimpia lienevät
salmiakkijäätelö ja mämmijäätelö? Onko valkosipulijäätelö suomalainen keksintö...? Entä maistuisiko tiramisujäätelö, amarena
(kirsikka), kaneli, hattara, kookos tai viikuna? Entä seuraavat jäätelömaut:
viski, oliiviöljy, porkkana, kuohuviini, vihreä tee,
basilika tai parmesaanijuusto?
Vorrei un gelato alla stracciatella (suklaahippu)
Makuja kuvien ja selitysten kanssa (sivulta Gelateria da Bepi):
Creme | | Cioccolato | | Frutta | | Verdura | | Virtuosi |
Jäätelö on tietenkin makuasia. Mikä on sinun suosikkisi?
Pakkauksia ja muuta
Italiassa myydään jäätelöä (gelato) (kuvahakuja)
Suomalaiset
ovat kai lähinnä ostaneet tuutteja ja puikkoja ja pakkauksia pakastimeen. Paitsi
kesällä oikeita tötteröitä. Mutta tarjonta on kansainvälistynyt. Italialaisia gelaterioitakin löytyy nyt myös Suomesta.
Gelato-reseptejä | ricette löytyy netistä, jos haluaa valmistaa jäätelönsä itse.
Jäätelön korvikkeeksi voi tehdä semifreddoa (jäädyke, "puolikylmä") tai sisilialaista granitaa.
Gelato-reseptejä | ricette löytyy netistä, jos haluaa valmistaa jäätelönsä itse.
Jäätelön korvikkeeksi voi tehdä semifreddoa (jäädyke, "puolikylmä") tai sisilialaista granitaa.
Italiassa pidetään myös jäätelöfestivaaleja, esimerkiksi Firenzessä.
Tietoa
Jäätelöstä löytyy tietoa vaikka millä mitalla. Tässä vain muutamia linkkejä.
- Jäätelö (suo Wikipedia)
- Gelato (it Wikipedia)
- Gelato (eng Wikipedia)
- Ice cream (Italian ice cream) (eng Wikipedia)
- Ice cream around the world - Italy (eng Wikipedia)
- Storia del gelato (interfred)
- Bernardo Buontalenti (it Wikipedia)
- Gelato, vendite in crescita. La 'dolce invenzione' non conosce crisi da 400 anni
- Italian jäätelöteollisuus porskuttaa talouskriisistä huolimatta (radionova)
Videoita
- Storia del gelato (videosarja ja teksti, 6 osaa)
- Tutti i gusti del gelato (video, it selostus)
- Gelato Florence (video, eng)
Hei,
VastaaPoistalöysin tällä viikolla blogisi ja olipa oikein mukava yllätys - kiitokset! Olen itse aina jostain syystä ollut kiinnostunut Italiasta ja myös italian kielestä, josta olen alkeet lukenut harrastuksen vuoksi yliopistolla opiskellessani jo pitkä aika sitten. Italiaa olen yrittänyt lomilla käyttää ja olen aina ajatellut, että kunpa kieli ei taas loman jälkeen täysin unohtuisi, mutta unohtuuhan se, kun ei lainkaan lueskele tai akiivoi kieltä. Nyt tänä syksynä aloitin "Matkailuitaliaa" -kurssin ja olen siitä kovasti pitänyt. Kiitokset vielä, että kirjoittelet tällaista blogia - tässä riittää mukavaa lukemista pitkäksi aikaa. Mukavaa syksyn jatkoa sinulle!
Kiitos Marsa! Oikein kiva kuulla että blogistani on hyötyä. Buon "lavoro"! :)
VastaaPoistaHei kiva blogi!:) pitääkin tutustua tähän ajan kanssa, eksyin tänne etsiessäni italian kielisiä sananlaskuja yms.. Palasin juuri viime kuussa Roomasta, tykkään itsekin kirjoittaa Italiasta. Grazie
VastaaPoistaIhana blogi ! <33333333 1
VastaaPoista"Ihana blogi ! <33333333"
VastaaPoistaGrazie mille! <3 :)